Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte
Ouăle pe care urmează să le vopsești pentru Paște ar trebui să fie fierte astfel încât gălbenușul să nu fie foarte moale, dar nici foarte tare. Varianta de mijloc este cea mai bună în această situație. Iată cât timp se fierb ouăle de Paște.
Primul lucru de care trebuie să ții cont atunci când vopsești ouăle de Paște este ca acestea să fie proaspete. Înainte de a le pune la fiert șterge-le cu o cârpă umedă pentru a îndepărta orice urmă de murdărie sau impurități.
Apoi, degresează-le cu o lavetă îmbibată în oțet. Înainte de a le pune în vasul de fierbere, verifică ouăle să nu aibă fisuri.
Cât timp se fierb ouăle de Paște ca să iasă perfecte
Poți fierbe ouăle de Paște în funcție de preferințele tale, însă se recomandă să fie fierte mediu-spre tari pentru a rezista mai bine, mai multe zile. Totuși, iată un scurt ghid care să te ajute să fierbi ouăle corect.
Dacă vrei să obții ouă fierte moi lasă-le aproximativ 4-5 minute după ce apa a dat în clocot. După fierbere, scoate-le imediat din apă și așează-le într-un bol cu apă rece pentru a opri procesul de gătire.
Ouăle fierte mediu au nevoie de aproximativ 7-8 minute după ce apa a dat în clocot. După fierbere, scoate-le și răcește-le în apă rece. Dacă vrei să fie tari trebuie să le fierbi 10-12 minute după ce apa a dat în clocot. Ca și în cazul celorlalte tipuri, se vor scoate în apă rece.
Este important să ai grijă să nu fierbi ouăle prea mult pentru a evita textura cauciucată a gălbenușului sau aspectul gri-verzui al acestuia, cauzat de fierberea excesivă.
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi
Se poate întâmpla ca în timpul procesului de fierbere ouăle să se spargă. Dacă ții cont de câteva sfaturi poți evita această situație neplăcută.
În primul rând trebuie să folosești ouă proaspete. Acestea sunt mai rezistente în timpul fierberii și au mai puține șanse să se spargă în comparație cu ouăle mai vechi. Un truc eficient este să adaugi o linguriță de oțet sau a unei lingurițe de sare în apa în care fierbi ouăle pentru a ajuta la întărirea cojii și la prevenirea spargerii.
Evită să pui ouăle direct în apa care fierbe. Pune-le mai întâi în apă rece și apoi adu apa la punctul de fierbere. Acest lucru previne șocul termic și reduce riscul de spargere.
După ce le-ai fiert, nu le scoate imediat din apa fierbinte. Lasă-le să se răcească treptat în apa caldă, apoi în apă rece sau gheață pentru a opri procesul de gătire și pentru a facilita decojirea.
Dacă totuși un ou se sparge în timpul fierberii, poți folosi vârful unui cuțit pentru a face o mică zgârietură în coajă, astfel încât să eliberezi presiunea și să previi scurgerea albușului.
Trucuri ca să se cureți ușor ouăle
Curățarea ouălor fierte poate fi uneori o provocare, dar există câteva trucuri și sfaturi care te pot ajuta să le cureți mai ușor.
După ce ai fiert ouăle, lasă-le să se răcească complet în apă rece sau sub un jet de apă rece. Răcirea bruscă ajută la retragerea cojii de pe albuș. După ce oul s-a răcit, lovește-l ușor pe toate părțile cu partea rotundă a unei linguri sau cu marginea unei farfurii. Acest șoc termic ajută la slăbirea cojii și facilitează decojirea.
O metodă clasică este să rotești oul sub jetul de apă sau sub robinet în timp ce îl decojești. Acest lucru poate ajuta la desprinderea cojii de pe albuș mai ușor.
Adaugă o lingură de oțet în apa în care fierbi ouăle. Oțetul ajută la desprinderea cojii de ou și poate face ca ouăle să se curețe mai ușor după fierbere, spun cei de la EatThis.
Umple un bol cu apă și introdu oul în el. Apoi, rotește oul în apă cu mișcări ușoare. Acest lucru poate ajuta la îndepărtarea cojii în timp ce oul este scufundat în apă.