Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Fără coacere

Laptele de migdale este una dintre cele mai aromate și gustoase alternative la laptele de vacă. Îl poți cumpăra de la magazin, simplu sau cu diverse arome, sau îl poți face în casă foarte ușor. Oricum ai alege, îl poți folosi apoi pentru a-l consuma ca atare sau pentru deserturi și alte preparate. Descoperă și tu ce este laptele de migdale și de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.

Cristina Catană
Publicat: 29 martie 2024, 09:18
Laptele de migdale este bogat în vitamina E / Shutterstock

Nu trebuie să fii vegan sau să ții post ca să bei lapte de migdale. Este perfect atunci când vrei să faci o schimbare în meniul tău și să aduci un plus de savoare preparatelor.

Gustul său de nuci va aduce o notă exotică deserturilor. În plus, este bogat în vitamine și minerale ce îți vor da un plus de energie. Totuși, dacă ești alergică la nuci ar trebui să eviți consumul de lapte de migdale.

Citește și

Ce este laptele de migdale

Laptele de migdale este o băutură vegetală obținută din migdale, care este utilizată ca alternativă la laptele de vacă în dieta vegetariană, vegană sau pentru persoanele care sunt intolerante la lactoză sau alergice la proteinele lactice.

Procesul de fabricare implică măcinarea migdalelor cu apă, iar apoi filtrarea pentru a separa pulpa de lichid, rezultând o băutură cremoasă și gustoasă, cu o aromă ușor dulceagă și o textură fină.

Laptele de migdale se găsește în mai multe variante. Poate fi simplu, îndulcit sau nu, fortifiat cu diverse vitamine și/sau minerale, sau cu diverse arome—cel mai adesea vanilie. Înainte de a alege un sortiment este important să citești eticheta cu ingrediente pentru a te asigura că achiziționezi ceea ce ai nevoie.

Poți face lapte de migdale și acasă foarte simplu. Nu ai nevoie decât de migdale și de un blender bun. În felul acesta vei controla mai bine calitatea produsului final.

Beneficiile laptelui de migdale

Laptele de migdale poate oferi nutrienți esențiali care susțin un stil de viață sănătos. Presupunând că optezi pentru o opțiune neîndulcită, iată care sunt beneficiile acestui lapte vegetal.

O caracteristică nutrițională unică a laptelui de migdale este că este o sursă de vitamina E, un nutrient care are proprietăți antioxidante, conform National Institutes of Health. De fapt, o cană de lapte de migdale conține 8,1 mg, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată. Pe lângă beneficiile sale antioxidante, vitamina E ajută la susținerea sistemului imunitar și la funcționarea corectă a proceselor metabolice.

Laptele de migdale neîndulcit are un conținut relativ scăzut de calorii, aproximativ 37 de calorii la fiecare cană. De aceea, este perfect dacă vrei să scapi de câteva kilograme, dar să mănânci și ceva gustos. Deoarece laptele de migdale neîndulcit conține 1 g de zahăr/ porție, poate fi o opțiune de lapte prietenoasă cu diabetul.

Laptele de migdale este o sursă de vitamina A, un nutrient esențial care îți poate susține vederea. Mai mult, ajuta la procesul de vindecare a rănilor, conform unui articol din 2019 din Nutriția în practica clinică. 

La ce poți folosi laptele de migdale

Nu este deloc greu să integrezi laptele de migdale în dieta ta. În general, poate fi folosit la fel ca laptele de vacă, atât în preparatele reci, cât și în cele ce au nevoie de tratament termic.

Cel mai simplu mod de a te bucura de laptele de migdale este în smoothieuri. Amestecă laptele de migdale cu fructele și legumele preferate pentru un smoothie hrănitor

Dacă vrei ceva mai rapid este suficient să torni lapte de migdale peste cereale în loc de lapte obișnuit pentru un mic dejun sau o gustare sănătos.

Tot pentru micul-dejun poți folosi laptele de migdale pentru a lăsa la înmuiat fulgi de ovăz și semințe de chia peste noapte. Poți să aduci un plus de savoare cafelei sau ceaiului tău, punând un strop de lapte de migdale neîndulcit.

Cum poți prepara în casă lapte de migdale

Prepararea laptelui de migdale în casă este un proces simplu și nu necesită multe ingrediente. Iată o rețetă simplă pentru a pregăti lapte de migdale în confortul propriei bucătării.

Ingrediente

  • 150 g migdale crude, nesărate
  • 1 litru apă filtrată
  • Opțional: îndulcitori (cum ar fi sirop de arțar, miere, sau zahăr), vanilie, scorțișoară pentru aromatizare (opțional)

Mod de preparare

Se pun migdalele crude într-un bol și se acoperă cu apă. Se lasă migdalele să se înmoaie timp de cel puțin șase ore sau peste noapte. După aceea, se scurg și clătesc migdalele sub apă rece curată pentru a îndepărta orice impurități sau reziduuri.

Se pun migdalele într-un blender sau un robot de bucătărie împreună cu cele patru căni de apă. Pentru un lapte de migdale mai cremos se folosește mai puțină apă. Pentru o variantă mai subțire se mai adaugă apă.

Se procesează migdalele și apa timp de aproximativ 1-2 minute, până când se obține un lichid cremos și omogen. Se toarnă amestecul printr-un tifon sau o sită fină.

Se strânge și se stoarce tifonul pentru a extrage tot laptele. Va rămâne o pastă de migdale uscată, numită și pulpă de migdale, care poate fi utilizată în alte rețete (de exemplu, în smoothie-uri, biscuiți sau crackeri).

Laptele de migdale obținut se poate îndulci sau aromatiza cu vanilie după gust. Se transferă într-un recipient etanș și se păstrează în frigider timp de 3-5 zile. Înainte de consum se agită bine.

Citește și
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Te-ar mai putea interesa și
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: „Unele nu ştiu limita”
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: „Unele nu ştiu limita”
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Salată de ouă cu brânză în chifle pufoase
Salată de ouă cu brânză în chifle pufoase
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
fresh

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat