Ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația. Rețete pline de gust și savoare

Fără coacere

Croația este una dintre cele mai populare destinații de vară pentru Români. Plajele pitorești, parcurile naționale cu peisaje de vis, mâncărurile delicioase și distanța relativ mică ce trebuie parcursă sunt motive suficiente pentru a alege Croația pentru o vacanță de vis. Descoperă ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația. Iată câteva recomandări de rețete pline de gust și savoare.

Cristina Catană
Publicat: 21 iulie 2023, 06:00 / Actualizat: 21 iulie 2023, 10:07
Peștele, fructele de mare și brânzeturile sunt de neratat într-o vacanță în Croația / Shutterstock

Bucătăria croată este foarte variată, cu influențe turcești, italienești, grecești, ungurești. Fiecare regiune a țării are specificul ei, iar zona de coastă nu face excepție. Aici vei găsi preparate ce aduc cu cele din zona mediteraneană atât ca ingrediente, cât și ca tehnici de preparare.

Ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația

Pentru croați fiecare masă a zilei este importantă, astfel încât vei găsi preparate specifice atât pentru mic dejun, cât și pentru prânz sau cină. Fie că vei vrea să mănânci la un local sau să iei ceva de la patiseriile locale, vei găsi preparate delicioase și sățioase.

Gregada

Mesele la restaurantele din Croația se remarcă prin faptul că sunt foarte mari, gregada nu face excepție. Este unul dintre felurile de mâncare pe care nu trebuie să le ratezi dacă mergi în Insula Hvar, de unde este originară.

Gregada se servește de-a lungul întregii coaste dalmate / Shutterstock

Ingredientele sale sunt peștele proaspăt și cartofii gătiți cu vin alb, usturoi, țelină, capere și pătrunjel. Seamănă cu o tocăniță și este foarte aromată. Se potrivește cel mai bine cu pâinea proaspătă pe care nu te vei abține să nu o înmoi în sos.

Miel din Insula Pag

Paška janjetina este un preparat specific insulei Pag. Locul în sine este foarte interesant, cu un peisaj aproape selenar, fără prea multă vegetație. S-ar putea să nu ai prea multe așteptări, însă în ceea ce privește mâncarea vei avea surprize cu adevărat plăcute.

Miei din insula Pag au o carne foarte aromată / Shutterstock

Sarea, mierea și brânzeturile produse aici au un gust specific datorită ierburilor aromatice ce cresc pe aceste meleaguri.

De asemenea, carnea de la miei crescuți pe Insula Pag are un gust aparte pentru că pasc în zone în care apa mării se infiltrează în sol. Fermierii de aici chiar au obținut protecție la nivel european pentru acest tip de carne încă din 2015.

Miei sunt tăiați înainte să împlinească 45 de zile pentru că atunci carnea lor este cea mai fragedă. Au între 4 și 10 kilograme. Prețul cărnii este destul de piperat, fie că o vei cumpăra de piață sau că vei alege să o mănânci la restaurant.

Citește și

Peka

Peka este un preparat despre care se spune că se gătea și în urmă cu 5000 de ani. Se gătește foarte încet, din carne de porc, vită sau miel. Versiunile moderne au ca ingredient caracatița. Procesul de gătire –ispod peke „sau gătitul sub clopot”—face ca preparatul să fie atât de special.

Vei întâlni peka pe toată coasta Mării Adriatice / Shutterstock

Pe lângă carne, se mai pun cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, piper, ulei de măsline, condimente și ierburi aromatice. Se lasă să se gătească la foc mic, pentru mai multe ore ceea ce face ca aromele să se întrepătrundă într-un mod delicios.

Pašticada

Carnea de vită tăiată mărunt, vin roșu, oțet, morcovi, ceapă și usturoi gătite împreună cu rozmarin, condimente și untură sau pancetta/slănină dau un preparat de care te vei îndrăgosti.

Pašticada este un preparat de inspirație venețiană / Shutterstock

Sosul rezultat este atât de fin și de parfumat încât nu te vei putea abține să nu mai ceri o porție. De obicei, pašticada se servește cu gnocchi.

Rețeta suferă modificări în funcție de zona Croației unde este preparată. În trecut, în zonele locuite de venețieni se făcea chiar din carne de cal. Astăzi se folosește cea ce vită sau de vițel.

Fuži cu trufe, un preparat special în vacanță în Croația

Fuži sunt paste tradiționale din Peninsula Istria, aflată aproape de granița Croației cu Slovenia. Aici se simte destul de mult influența bucătăriei italiene și austriece pentru că de-a lungul timpului s-au aflat sub dominația celor două popoare.

Trufele cresc în pădurile din Istra / Shutterstock

Fuži sunt paste care se prepară de obicei în casă. Sunt tăiate sub formă de diamant și presate ușor în centru. De cele mai multe ori sunt preparate cu alt ingredient specific din Istra, trufele. De obicei, din ciupercile sunt folosite atât pentru a face un sos cremos, cât și deasupra preparatului.

Ćevapi

Ćevapi sunt un fel de mâncare pe care îl vei găsi și în Muntenegru, Kosovo, Serbia sau Bosnia și Herțegovina. Seamănă la aspect cu micii noștri, doar că sunt mult mai uscați și mai subțiri.

Ćevapi se face din carne de mici / Shutterstock

Însă, în esență sunt tot cârnați fără membrană, gătiți pe grătar. Se prepară din carne de porc și/sau vită și condimente. Se mănâncă cu pită—o pâine subțire, ceapă tocată și ardei gras.

Crljenak Kaštelanski (Vin Zinfandel)

Crljenak Kaštelanski se traduce prin „struguri roșii din Kaštela”. Kaštela este un oraș aflat la malul mării, pe coasta dalmată. Vinul zinfandel se potrivește perfect cu mezeluri sărate.

Vinul zinfandel se obține din struguri roșii / Shutterstock

Descoperă mai multe și despre șapte locații de lux pentru iubitorii de vin.

Burek

Burek este un produs de patiserie pe care îl vei găsi în aproape toate țările din Balcani. Poate fi umplut cu brânză sărată, spanac sau cu carne. Îl vei găsi la ”pekara”—brutărie în dimensiuni mai mari sau mai mici și în forme diferite.

Burek este umplut cu brânză, carne sau spanac / Shutterstock

Sarmale

Sarma este de fapt o variantă a sarmalelor pe care le avem și noi. Rețeta croată este puțin diferită, astfel că pe lângă orez, în compoziție ei mai pun și usturoi, ouă, nucșoară și cuișoare.

Sarmalele croaților sunt mai condimentate / Shutterstock

Uneori în mijlocul oalei în care fierb este pus un ciolan de porc, alteori se strecoară bucăți generoase de bacon printre straturile de sarmale.

Ciocnește un pahar de rakjia în vacanță în Croația

Rakjia sau rachiul este o băutură cu tărie alcoolică mare pe care croații o beau atât fiartă, cât și rece. Se face din fructe fermentate, cel mai des din prune. Vei mai găsi rachiu de mere sau pere, uneori îndulcite și cu miere.

Rakjia se face în general din prune / Shutterstock

Risotto negru

Orezul nu este foarte popular în Croația. A fost adus de italieni, care la rândul lor au preluat obiceiul de a-l consuma de la spanioli în timpul Evului Mediu. Atunci când Peninsula Istria a fost sub ocupație italiană a început să fie consumat și orezul, mai ales sub formă de risotto.

Numai că de-a lungului timpului croații au adaptat rețeta astfel încât să se potrivească cu ingredientele care se găsesc pe pământul lor.

Risotto se colorează cu cerneală de sepie / Shutterstock

Risotto negru se face în mod tradițional cu fructe de mare, însă uneori se mai adaugă și bucăți de pește, creveți, sau homar. În unele restaurante vei găsi chiar și bucăți de carne de porc. Culoarea neagră este dată de cerneala obșinută de la caracatițe.

Zagorski štrukli

Zagorski štrukli este un preparat cu origine protejată la nivelul Uniunii Europene. Este un fel de mâncare foarte simplu.

Zagorski štrukli este un preparat recunoscut de UE / Shutterstock

Un aluat din făină, apă, ouă, sare, ulei și oțet este frământat bine, apoi se formează pernuțe care sunt umplute cu brânză de vaci amestecată cu smântână sau cottage cheese. Apoi se coc  sau se fierb în apă cu sare până când brânza se topește.

Citește și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Te-ar mai putea interesa și
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
fresh

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece