Cea mai bună granola pe care o poți face acasă cu costuri minime
Granola este considerat un preparat sănătos pentru micul dejun, doar că variantele disponibile în magazin sunt destul de costisitoare. Dacă îți place, atunci poți să o faci chiar la tine acasă, fără prea mari eforturi și cu costuri mult mai mici. Iată rețeta pentru cea mai bună granola pe care o poți face acasă cu costuri minime. Este simplă și rapidă.
Această rețetă de granola este mult mai sănătoasă, deoarece este preparată din cereale integrale, ulei nerafinat și este îndulcită cu ingrediente naturale. În plus, granola de casă este foarte ușor de făcut.
Nu ai nevoie decât de câteva ingrediente și de ustensile foarte puține. În plus, pornind de la această rețetă poți să te joci apoi adăugând diverse tipuri de nuci, de semințe sa de fructe uscate.
Ingrediente
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă mare, cu margini înalte.
Cum prepari rețeta de granola
Într-un castron mare, se combină fulgii de ovăz, nucile și/sau semințele, sarea și scorțișoara. Se toarnă uleiul, siropul de arțar și/sau mierea și vanilia. Se amestecă bine până când toate ingredientele uscate sunt acoperite de cele lichide. Se toarnă compoziția în tigaia pregătită și se folosește o lingură mare pentru a o întinde într-un strat uniform.
Se coace până devine ușor aurie, aproximativ 21-24 de minute, amestecând la jumătatea timpului. Apoi se lasă să se răcească complet, cel puțin 45 de minute. Se acoperă cu fructele uscate.
Se păstrează într-un recipient ermetic la temperatura camerei timp de 1-2 săptămâni sau la congelator într-o pungă specială până la 3 luni.
De ce ai nevoie pentru a face cea mai bună granola
Rețeta de mai jos este una de bază ce poate fi adaptată în funcție de preferințele tale, având grijă să alegi tot ingrediente sănătoase, neprocesate.
Fulgii de ovăz sunt ingredientul principal. Pe lângă beneficiile asupra sănătății, au și avantajul de a-și păstra forma în timpul coacerii. Dacă vrei să faci granola fără gluten trebuie să te asiguri că produsul ales este certificat în acest sens.
Pentru nuci și semințe poți folosi orice îți trece prin cap: nuci pecan, migdale, caju, fistic, nuci obișnuite, nuci de macadamia, semințe de dovleac sau de floarea-soarelui. Uleiul dă textura crocantă.
Este de preferat să îl folosești pe cel de cocos nerafinat, care nu are un gust foarte puternic. Poți folosi ulei de măsline extravirgin, în schimb, dacă vrei ca granola ta să aibă o aromă mai specială.
Pentru a îndulci granola siropul de arțar și mierea sunt variante excelente. Nu doar că sunt mai sănătoase, dar dau un plus de gust și de aromă, ceea ce nu se întâmplă și în cazul zahărului. Fructele uscate aduc și ele un plus de dulceață. Poți folosi merișoare, cireșe, stafide, caise, curmale, smochine.
De ce se pune sare în granola
Nu trebuie să uiți de sare care are un rol foarte important. Ea potențează aromele tuturor celorlalte ingrediente și va face granola mult mai gustoasă. Pentru condimentare poți folosi scorțișoară, ghimbir măcinat sau alte mixuri de condimente pentru deserturi.
Află și ce se întâmplă dacă mânânci granola zilnic. Vezi ce spun specialiștii.
Pentru aromă proaspătă de citrice poți amesteca 2 lingurițe de coajă proaspăt răzuită de citrice în compoziție înainte de coacere. De asemenea, după ce granola s-a răcit poți pune fulgi de ciocolată sau fulgi de cocos neîndulciți.