Cu ce poți înlocui sucul de lămâie în sosul olandez. Cea mai bună variantă
Sosul olandez este un sos clasic și cremos, originar din bucătăria franceză, recunoscut pentru gustul său bogat și textura fină. Este adesea asociat cu preparatele de brunch sau cu diferite feluri de mâncare, precum peștele, sparanghelul sau ouăle Benedict. Iată cu ce poți înlocui sucul de lămâie în sosul olandez pentru a-i păstra gustul special. Sfaturi simple și utile de la bucătarii specialiști.
Deși denumit „olandez”, acest sos nu are legătură cu Olanda. A fost creat în Franța sau cel puțin popularizat de bucătarii francezi. Numele poate proveni de la o formă veche de a numi untul topit folosit în bucătărie.
Sosul olandez face parte din categoria sosurilor clasice. Textura sa catifelată, aroma bogată de unt și aciditatea subtilă îl fac acompaniamentul ideal pentru o gamă largă de feluri de mâncare, de la ouăle Benedict la pește suculent și legume precum sparanghelul.
Cu ce poți înlocui sucul de lămâie în sosul olandez
Unul dintre ingredientele de bază ale sosului olandez este sucul de lămâie. Chiar dacă parte disponibil oricând, se poate întâmpla să nu îl ai exact atunci când îți trebuie. De asemenea, sunt persoane care sunt alergice la lămâie. În aceste situații este nevoie de un înlocuitor.
Oțetul de vin alb este o alternativă fantastică care adaugă o notă acidulată olandezei catifelate, păstrând în același timp esența sosului.
Dacă adaugi oțet de vin alb în sosul olandez îl vei lipsi de notele fructate ale sucului de lămâie. Totuși, nu va avea un gust neplăcut. Oțetul de vin alb este mai puțin acid și aduce arome ușor ierboase, care fac sosul mai interesant, spun cei de la Delish.
Pentru a înlocui sucul de lămâie cu oțetul de vin alb în rețetele de sos olandez este important să menții un echilibru în ceea ce privește aciditatea.
Deoarece oțetul este de obicei puțin mai puțin acid decât sucul de lămâie este recomandat să dublezi cantitatea folosită în rețetă. Ideal este să începi cu mai puțin și să mai adaugi pe măsură ce prepari sosul. Procedând astfel, te asiguri că preparatul își păstrează gustul și textura dorite, fără a fi copleșit de gustul oțetului.
Cum se încorporează oțetul de vin alb în sosul olandez
Începe prin a încălzi ușor untul până când este complet topit, dar fără să sfârâie. Apoi lasă-l deoparte să se răcească puțin. Între timp, într-un castron separat, amestecă gălbenușurile cu un strop de oțet de vin alb, de preferat unul de foarte bună calitate. Trebuie să obții un amestec cremos și ușor spumos.
După aceea, adaugă untul topit în amestecul de gălbenușuri și oțet. Amestecă energic până se emulsionează și ai un sos cremos și neted. Continuă să amesteci până când amestecul se îngroașă și ajunge la o consistență bogată și lucioasă. Află mai multe și despre dieta cu suc de lămâie. Este ideală pentru a pierde în greutate.
Oțetul de vin alb este o alternativă excelentă la sucul de lămâie, dar ai la îndemână și alte opțiuni. Orice suc de citrice este potrivit. Poți pune suc de portocale, de limetă sau de portocală roșie. Acestea pot conferi sosului olandez profiluri de aromă unice și interesante. În acest caz substituția se face 1:1, dar dacă vrei să schimbi puțin gustul sosului poți încerca să pui mai mult suc de citrice.
Înlocuitori buni sunt și alte tipuri de oțet, cidrul de mere sau vinul roșu sherry. Fiecare poate adăuga notele de acid dorite, dar cu gustul lor unic. Este important să iei în considerare felul de mâncare cu care servești sosul olandez atunci când decizi cu ce vei înlocui sucul de lămâie.