Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

În lumea gastronomiei moderne, ceviche, tartar și carpaccio sunt preparate rafinate care pun în valoare ingredientele de cea mai bună calitate. Deși toate sunt preparate cu carne sau pește crud, fiecare are tehnici de preparare și tradiții diferite, oferind o experiență culinară unică.

cerviche, tartar și carpaccio
Pentru a face cerviche, tartar sau carpaccio trebuie alese ingrediente foarte proaspete/ Shutterstock

Ceviche este un preparat clasic din America Latină, mai ales popular în Peru, în care peștele sau fructele de mare sunt "gătite" în sucul de lămâie sau limetă. Acesta este marinat timp de 15-30 de minute, procesul chimic provocat de aciditatea citricelor schimbând textura și culoarea peștelui.

Tartarul, pe de altă parte, este o rețetă europeană, în care carnea crudă (adesea de vită, dar și de pește) este tăiată fin și amestecată cu ingrediente precum ceapă, capere, ulei și condimente. Deși ambele sunt preparate cu ingrediente crude, carpaccio este mai apropiat de tartar, având carne de vită tăiată extrem de subțire și servită simplu, cu ulei de măsline, sare și piper, adesea acompaniată de parmezan sau rucola.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este ceviche

Ceviche este un preparat tradițional din bucătăria din America Latină, mai ales din Peru, care constă într-un amestec de pește crud marinat în suc de lămâie sau limetă, adesea combinat cu ceapă, coriandru și alte ingrediente care adaugă aromă. Prin marinare în sucul de citrice, peștele “se gătește” fără a fi expus la căldură.

Pentru a prepara un ceviche clasic, se folosește de obicei pește alb, cum ar fi dorada, tilapia sau corvina, care este tăiat în bucăți mici sau cuburi. Peștele proaspăt este amestecat cu suc de lămâie sau limetă.

Apoi se lasă la marinat pentru aproximativ 15-30 de minute, în funcție de grosimea bucăților. În timpul acestui proces, aciditatea citricelor penetrează carnea de pește, schimbându-i textura și culoarea, făcând-o mai albă și mai fermă.

Pentru un plus de gust la ceviche se mai adaugă și ceapă roșie tăiată subțire, coriandru proaspăt tocat, ardei iute sau chili, roșii și, ocazional, avocado. În unele variante regionale, se adaugă și boabe de porumb fiert sau cartofi fierți, pentru a adăuga un contrast de texturi și un plus de savoare.

Rețetă de cerviche

Ceviche se servește de obicei rece, ca aperitiv sau fel principal, alături de chipsuri de porumb, pâine prăjită sau orez, în funcție de preferințe. Este un preparat ușor și răcoritor, ideal pentru zilele calde de vară. De asemenea, este important să se consume imediat după preparare. Marinarea prelungită poate schimba textura peștelui și poate afecta prospețimea acestuia.

Cerviche servit pe o farfurie neagră cu sos
Ceviche se servește de obicei rece, ca aperitiv sau fel principal, alături de chipsuri de porumb, pâine prăjită sau orez / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g pește alb proaspăt
  • 1 ceapă roșie mică tăiată subțire
  • 2-3 limete sau lămâi
  • 1 ardei iute
  • 1 castravete mic tăiat cubulețe
  • 1/2 legătură de coriandru proaspăt tocat
  • 1-2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper după gust
  • 1 avocado
  • 1-2 linguri de suc de portocală

Mod de preparare

Se curăță peștele de oase și piele, dacă este cazul, apoi se taie în cuburi mici sau bucăți de dimensiunea unui pătrățel mic, de aproximativ 1-2 cm. Se așează într-un bol mare de sticlă sau ceramică, deoarece aciditatea sucului de limetă poate reacționa cu anumite materiale, cum ar fi metalul. Apoi se stropește peștele cu sucul de la limetă (sau lămâie). Se lasă la marinat în frigider timp de aproximativ 15-30 de minute.

În timp ce peștele se marinează, se pregătesc celelalte ingrediente. Se taie ceapa roșie în felii subțiri, ardeiul iute (dacă dorești o variantă mai picantă) și castravetele în cubulețe. Se toacă coriandrul proaspăt și avocado, se taie în cuburi mici, având grijă să nu se oxideze prea repede. După ce peștele s-a marinat se adaugă restul ingredientelor în bol.

Se amestecă totul cu grijă, pentru a nu strica consistența fructului de avocado, și se adaugă ulei de măsline, sare și piper după gust. Se pot adăuga și câteva linguri de suc de portocală pentru un contrast dulce-acid. Se servește imediat, pentru a păstra prospețimea și textura ingredientelor.

Ce este tartarul

Tartarul este un preparat culinar constând în carne sau pește crud, tăiat fin sau mărunțit. Cel mai popular este tartarul de vită, însă există și variante cu pește (de exemplu, tartar de somon sau ton).

Pentru a prepara tartar, carnea sau peștele trebuie să fie foarte proaspăt, întrucât se consumă crud. În cazul tartarului de vită, se folosesc bucăți de carne de calitate superioară, cum ar fi mușchiul. Este curățat de orice nervuri sau grăsimi și apoi tăiat în cuburi mici sau mărunțit. Pentru tartarul de pește, este important ca fileul să fie proaspăt și să fie curățat de oase.

În ceea ce privește condimentarea, tartarul este adesea amestecat cu ingrediente precum ceapă roșie sau verde tăiată fin, capere, mustar, sos Worcestershire, puțin ulei de măsline, sare, piper și uneori un gălbenuș de ou, care adaugă cremozitate și ajută la legarea ingredientelor. Pentru a crea o variantă mai rafinată, se poate adăuga și câteva picături de suc de lămâie sau oțet balsamic pentru un contrast de aciditate, sau ierburi proaspete, precum pătrunjel sau coriandru.

Tartar de vită

Tartarul se servește de obicei rece, imediat după preparare, pe un platou sau pe felii de pâine prăjită sau alături de cartofi prăjiți, ca garnitură. De asemenea, poate fi decorat cu câteva frunze de salată sau cu felii subțiri de avocado. Este un preparat elegant, ideal pentru o cină rafinată sau ca aperitiv la o masă festivă.

Tartar de vită cu un gălbenuș de ou
Tartarul se servește de obicei rece, imediat după preparare, pe un platou sau pe felii de pâine prăjită / Shutterstock

Ingrediente

  • 300 g carne de vită (de preferat mușchi sau tenderloin, tăiată proaspăt)
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • 1 linguriță de sos Worcestershire
  • 1 lingură de capere, tăiate mărunt
  • 1 lingură de ceapă roșie fin tăiată
  • 1 gălbenuș de ou proaspăt
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • sucul de la 1/2 lămâie (sau lime)
  • sare și piper, după gust
  • 1-2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat (opțional)
  • felii subțiri de pâine prăjită (pentru servire)

Mod de preparare

După ce se curăță de orice grăsime sau nervuri, se tăie fin, fie cu un cuțit foarte ascuțit, fie cu un aparat special pentru tocat carnea. Tăiată manual este varianta ideală pentru tartar. Carnea trebuie să fie tăiată în cubulețe mici, aproape ca un fel de carne tocată, dar păstrându-și textura.

Se taie caperele și ceapa roșie în bucăți mici și se adaugă în bolul cu carne. Apoi se pune pătrunjelul tocat fin. Se adaugă muștarul Dijon, sosul Worcestershire și sucul de lămâie, amestecând ușor pentru a încorpora toate ingredientele.

După aceea,se adaugă gălbenușul de ou în amestecul de carne. Gălbenușul va adăuga o ușoară textură cremoasă și va ajuta la legarea ingredientelor. Apoi se pume ulei de măsline extravirgin pentru un plus de finețe și un gust mai bogat. Se condimentează cu sare și piper după gust.

Se amestecă cu grijă toate ingredientele, pentru a nu rupe carnea sau a strica consistența acestora. Se servește tartarul imediat pe un platou, format în formă de pilon sau simplu, alături de felii subțiri de pâine prăjită. Se poate decora cu câteva capere suplimentare sau cu câteva frunze de pătrunjel pentru un aspect mai sofisticat.

Ce este carpaccio

Carpaccio este un preparat culinar italian care constă într-un strat subțire de carne crudă sau pește, tăiată foarte fin și servită adesea cu ingrediente ușor condimentate. De obicei, se prepară cu carne de vită, dar poate fi folosit și pește, cum ar fi ton sau somon, și este adesea servit ca aperitiv sau fel principal, în funcție de contextul mesei.

Carpaccio a fost creat pentru prima dată în Veneția, Italia, în anii 1950, de către un bucătar care l-a preparat din carne de vită și l-a denumit astfel, inspirat de lucrările artistului renascentist Vitor Carpaccio, datorită culorii roșii intense a cărnii.

Pentru a prepara un carpaccio clasic, se folosește o bucată de carne de vită foarte proaspătă, de obicei mușchi sau tenderloin, care se pune în congelator pentru câteva ore, pentru a se întări și a se putea tăia foarte subțire.

Carnea este tăiată în felii extrem de fine, aproape translucide. Feliile de carne se așază pe o farfurie plată și se presară cu sare, piper, ulei de măsline extravirgin, și eventual sucul de la o lămâie. De asemenea, se pot adăuga ingrediente suplimentare, cum ar fi parmezan ras, capere, rucola sau chiar câteva fâșii subțiri de trufe pentru un gust mai intens și rafinat.

Carpaccio de ton

Carpaccio de pește, cum ar fi cel din somon sau ton, se prepară similar. Peștele trebuie să fie de o calitate excelentă și să fie tăiat foarte subțire. De obicei, este combinat cu ingrediente precum ulei de măsline, lămâie, sare, piper și câteva ierburi proaspete, cum ar fi mărarul sau coriandrul.

Carpaccio de ton pe un platou
Carpaccio de pește, cum ar fi cel din somon sau ton, se prepară similar / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g ton proaspăt (file)
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță sos de soia
  • 1 lingură capere
  • sare de mare, după gust
  • piper proaspăt măcinat, după gust
  • 1 mână rucola
  • 20 g parmezan ras
  • 1 linguriță semințe de susan alb și negru
  • un vârf de cuțit fulgi de chili (opțional)

Mod de preparare

Fileul de ton se congelează timp de 30-40 de minute pentru a facilita felierea. După congelare, se taie în felii foarte subțiri, aproape transparente, folosind un cuțit bine ascuțit.

Pe o farfurie rece, feliile de ton se așază uniform, astfel încât să acopere toată suprafața. Într-un bol mic, se amestecă zeama de lămâie, uleiul de măsline, sosul de soia, sare și piper după gust. Peste feliile de ton, se toarnă uniform marinada preparată.

Se lasă la marinat în frigider timp de 10-15 minute, pentru ca aromele să se întrepătrundă. Se adaugă caperele, semințele de susan, fulgii de chili (dacă se folosesc), rucola și parmezanul ras. Se servește imediat, alături de pâine prăjită sau crackers crocanți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Manakish cu za'atar
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Cum se spală cartofii
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
câte zile se ține orezul în frigider
06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
14 decembrie, 05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Cât a ajuns sa coste un bilet la Cupa Mondială, cu 6 luni rămase până la turneul final: Trădare monumentală
Cât a ajuns sa coste un bilet la Cupa Mondială, cu 6 luni rămase până la turneul final: "Trădare monumentală"
Cât a ajuns sa coste un bilet la Cupa Mondială, cu 6 luni rămase până la turneul final: "Trădare monumentală"
Ce face acum fosta campioană a României care ajunsese om al străzii. Are un milion de urmăritori pe TikTok
Ce face acum fosta campioană a României care ajunsese om al străzii. Are un milion de urmăritori pe TikTok
Ce face acum fosta campioană a României care ajunsese om al străzii. Are un milion de urmăritori pe TikTok
Chefi la cuțite, 14 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată în ediția de azi. Ce echipă a pierdut un membru
Chefi la cuțite, 14 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată în ediția de azi. Ce echipă a pierdut un membru
Chefi la cuțite, 14 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată în ediția de azi. Ce echipă a pierdut un membru
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
închide