Chiftele de ton cu ciuperci și cartofi, preparate la cuptor
Chiftelele de pește pot fi una dintre alternativele mai sănătoase a chiftelelor din carne. Poți opta pentru peștele preferat, fiert, preparat la grătar sau chiar din conservă. Îți oferim, pentru una dintre gustările zilei, o rețetă de chiftele de ton cu ciuperci și cartofi.
Rețeta este ideală și pentru zilele de post cu dezlegare la pește. Nu ai nevoie de ingrediente speciale pentru așa gustare și nu vei petrece nici timp îndelungat pentru prepararea chiftelelor. Le poți prepara prăjite în baie de ulei, însă vor fi mai sănătoase preparate la cuptor. Le poți savura simple, cu legume proaspete sau cu un sos de roșii.
Cel mai potrivit pește pentru prepararea chiftelelor este tonul file, din conservă. Acesta în cazul în care nu dorești un pește proaspăt. Este gustos și se combină perfect cu celelalte ingrediente. Important este să prepari compoziția de chiftele corect, pentru a nu se destrăma în timpul coacerii.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de chiftele de post din cartofi și morcovi. Iar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, al rețetei de chiftele din pește.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea cartofilor care necesită fierbere. Spală bine cartofii și pune-i la fiert în apă cu puțină sare, fără a-i curăța. Lasă-i să fiarbă până când încep să se pătrundă la testul cu furculița. Apoi îi treci prin jet de apă rece, îi cureți și îi dai pe răzătoare.
Cum prepari compoziția pentru chiftele de ton cu ciuperci și cartofi
Pune într-o sită, la scurs, fileul de ton, iar în altă sită ciupercile din conservă. Curăță ceapa și usturoiul și dă-le pe răzătoare. Spală ardeii, taie-i în jumătăți și curăță-i, apoi toacă-i mărunt. Poți să-i dai și pe aceștia pe răzătoare, dar poți folosi și robotul pentru a toca toate aceste ingrediente. Însă mare atenție să nu le transformi în piure.
După scurgere, toacă și ciupercile mărunt, dar fileul de ton lasă-l în bucăți mai mari. Amestecă toate aceste ingrediente tocate sau răzuite și adaugă pătrunjelul verde tocat mărunt. Mai adaugă sare și piper și omogenizează compoziția.
Înainte de a forma chiftelele, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pregătește o tavă de cuptor în care așezi hârtie de copt. Dacă ai câteva forme de brioșe, poți coace chiftelele în ele.
Umezește-ți mâinile cu puțin din uleiul scurs de la fileul de ton. Ia câte o lingură din compoziția pentru chiftele de ton cu ciuperci și cartofi și modeleaz-o în mâinile unse sub formă de bilă.
Trece fiecare bilă prin pesmet și așază-le în formele de brioșe, sau pe hârtia de copt din tavă..
Pune-le la cuptor până când se rumenesc frumos la suprafață și pesmetul devine crocant. pentru că toate ingredientele folosite sunt trecute deja printr-un proces de preparare, coacerea chiftelelor nu necesită mai mult de 15-20 de minute.
Lasă-le să se tempereze ușor, stropește-le cu suc proaspăt de lămâie, apoi le poți savura cu poftă.
Tot pentru zilele de post îți mai oferim și rețeta de chiftele din linte și ciuperci.