Confit de roșii. Metoda franțuzescă de a conserva tomatele
Confitul de roșii folosește o tehnică simplă de gătire lentă a roșiilor pentru a obține o textură dulce, suculentă și tartinabilă. Află cum poți prepara confit de roșii chiar la tine acasă.
Confitul este o tehnică franceză de conservare a alimentelor, realizată prin fierberea acestora în grăsime la o temperatură scăzută. Avantajul acestei tehnici este că uleiul pătrunde în roșii dându-le o aromă mai profundă, mai complexă. Se pot găti atât pe aragaz, cât și la cuptor, însă metoda din urmă este și mai facilă pentru tine, iar roșiile își păstrează suculenta.
Ingrediente
Mod de preparare
Se așeză un grătar în mijlocul cuptorului. Se preîncălzește cuptorul la 135°C. Se pun roșiile cherry pe o tavă de copt de 28X17 cm fără să stea una peste alta.
Usturoiul se curăță de foi și se pune în tavă alături de roșii. Peste ele se pune uleiul de măsline. Ar trebui ca roșiile să fie acoperite pe jumătate. Dacă mai este necesar se mai adaugă ulei. Se asezonează cu sare și piper după gust.
Se coc roșiile între 75 de minute până la 2 ore, până când devin ușor încrețite și pot fi străpunse ușor cu un cuțit.
Apoi se scoate tava de copt din cuptor. Usturoiul se pasează ușor cu o furculiță. Roșiile se pun într-un borcan strerilizat încercând pe cât posibil să nu fie strivite. Apoi se pun usturoiul și uleiul. Borcanul se închide cu un capac. Se dă la rece.
Cum se folosește confitul de roșii
Poți pune confit de roșii în paste sau le poți transforma într-un sos delicios pe care să îl pui peste preparate din carne. Dacă procesezi roșiile și usturoiul cu un blender poți pune amestecul în supe.
Dacă vrei un preparat simplu, poți pune pur și simplu confitul pe o felie de pâine prăjită cu unt sau fără sau unsă cu ricotta. Încearcă și rețeta de supă cremă de roșii coapte.
Cel mai bun ulei pentru roșii confit
Poți folosi fie ulei de măsline, fie ulei de canola pentru confit de roșii. Uleiul de măsline se potrivește totuși mai bine cu aciditatea puternică a fructelor. În plus, în combinație și cu usturoiul rezultă un preparat savuros și foarte aromat
Ce roșii se folosesc pentru confit
Roșiile cherry sunt cele mai potrivite pentru confit. Au un gust proaspăt, acidulat, iar dulceața lor se accentuează și mai mult prin acest proces. Cantitatea de ulei necesară pentru a găti roșiile este proporțională cu înălțimea acestora, așa că roșiile mai mici au nevoie de mai puțin ulei.
Cel mai important aspect este să alegi cele mai coapte roșii pentru a avea cel mai delicios confit.
Mai poți încerca să faci confit și din roșii Roma pe care trebuie să le tai pe jumătate pe lungime.
Condimente pentru confit de roșii
De obicei se folosește doar usturoi pentru aromatizarea confitului de roșii, însă mai poți pune și cimbru, rozmarinu sau frunze de dafin.
Acestea dau roșiilor o notă aromată de pământ. Pentru un confit mai picat poți pune ardei iute atât uscat, cât și proaspăt. Același efect o ai și boabele de piper negru, semințele de coriandru sau semințele de fenicul. Află cum poți face confit din orice ingrediente.