Cum poți face confit pentru iarnă din orice ingredient

Confit este o metodă de conservare a alimentelor folosită pentru prima dată în Franța. Se folosește gătirea lentă pentru a se păstra și intensifica aromele. Este nevoie de respectarea cu precizie a pașilor care nu sunt foarte complicați. Hai să aflăm împreună cum poți face confit pentru iarnă.

Un bol roșu în care se află carne de vită gătită alături de un borcan plin cu confit
Cuvântul ”confit” se traduce prin ”a conserva”. Metoda este folosită în Franța atât în case, cât și în restaurante / Profimedia Images

Cuvântul ”confit” se traduce prin ”a conserva”. Metoda este folosită în Franța atât în case, cât și în restaurante de sute de ani. Atât legumele, cât și diferite tipuri de carne sunt conservate prin fierbere sau coacere în grăsime.

Pașii necesari pentru a face confit

Printre primele tupuri de confit gătite a fost cel de rață care este unul dintre preparate tradiționale franțuzești. Astăzi se poate face confit din orice fel de ingrediente, chiar și legume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Înainte de apariția frigiderelor oamenii aveau nevoie de o modalitate prin care să conserve alimentele astfel încât să le poată consuma în siguranță o perioadă cât mai lungă de timp.

În secolul al XV-lea, vânătorii și bucătarii preparau o variantă de confit prin sărarea pulpelor și aripilor păsărilor înainte de a le pune în grăsime. Le păstrau în locuri reci și întunecate și în felul acesta le puteau consuma luni bune.

Tehnica a ajuns și în bucătăriile localurilor, ca mai apoi să treacă granițele Franței și să fie folosită în toată lume. Carnea la garniță pe care o fac bunicii noștri este tot un confit.

Citește și

Carnea, în special cea de pasăre, este cel mai comun ingredient pentru confit, deși se poate face atât din legume, cât și din fructe.

Sărarea ingredientelor

Un confit de carne adevărat începe prin sărare, care presupune masarea cărnii cu o cantitate generoasă de sare. Se lasă să stea minimum o oră pentru ca sarea să absoarbă toată umiditatea.

Odată ce este pusă în grăsime va deveni mai fragedă, iar aromele i se vor intensifica. Înainte de a continua procesul carnea trebuie presată cu un proces de hârtie pentru a fi uscată complet. Descoperă și rețeta de aripioare de pui la cuptor. Te va surprinde cu gustul său aromat.

Grăsimea

Cel mai important element al unui confit bun este grăsimea. Aceasta împiedică dezvoltarea bacteriilor. Totuși, trebuie să ții cont de temperatura de depozitare și de condiții, chiar și de cele legate de umiditate.

Cele mai comune tipuri de grăsime folosite pentru confit sunt: grăsime de rață, grăsime de gâscă, grăsime de pui, untură, ulei de măsline.

Gătirea lentă

După ce carnea sau legumele sunt acoperite de grăsime se gătesc la temperatură scăzută pentru câteva ore.

Se pot adăuga și căței de usturoi, ierburi aromatice sau condimente. De exemplu, confitul de rață trebuie să stea la cuptor pentru aproximativ 3 ore.

Din ce poți face confit

Poți face condit din aproape orice ingredient. Poți folosi legume și ierburi, carne, în special din pulpe de pasăre, fructe—citrice sau cireșe și condimente—cele mai comune sunt de usturoi și de ardei chilli.

Confitul din carne trebuie încălzit înainte de a fi folosit. Acest lucru se face tot folosind temperatură foarte scăzută și un timp mai îndelungat de expunere la tratament termic. Nu te teme că va căpăta o textură neplăcută pentru nu are cum să se întâmple acest lucru.

Citește mai multe și despre alimentele cogelate care nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie.

Alte metode de a face confit

De cele mai multe ori este folosită metoda clasică pentru prepararea confitului, însă sunt bucătari care aleg tehnici mai moderne de lucru.

Una dintre ele este sous vide, care presupune vidarea cărnii după ce a fost sărată și condimentată și acoperită de grăsime.

După vidare se lasă aproximativ patru ore într-un loc rece și întunecat, după care se pune la aparatul sous vide, la temperatura de 90°C pentru o perioadă de 3 până la 6 ore.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
06:11
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi în bol rustic, alături de vinete proaspete, roșii, usturoi și lămâie
05:57
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz într-un vas ceramic, alb, cu lingură
28 august, 06:05
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar alături de un bol cu sos de iaurt
28 august, 05:53
Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar - Kolokithokeftedes Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar - Kolokithokeftedes
Muffins cu quinoa, brânză și spanac pe un tocător de lemn
27 august, 06:32
Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent
Coulis de zmeură peste panna cotta în două boluri
27 august, 05:22
Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant
Chec cu caise și nuci porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit și două cești cu cafea
26 august, 05:45
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
26 august, 05:06
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Veneția 2025. Ce vedete au participat la marea deschidere
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Veneția 2025. Ce vedete au participat la marea deschidere
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Veneția 2025. Ce vedete au participat la marea deschidere
Unde se face profitul cel mai mare în România şi ce afaceri să eviţi. Guda: Pe textile e jale mare
Unde se face profitul cel mai mare în România şi ce afaceri să eviţi. Guda: "Pe textile e jale mare"
Unde se face profitul cel mai mare în România şi ce afaceri să eviţi. Guda: "Pe textile e jale mare"
Ce a putut dezvălui soţul Nadiei Comăneci despre amp;#8220;Zeiţa de la Montreal”, cu care e căsătorit de 29 de ani
Ce a putut dezvălui soţul Nadiei Comăneci despre amp;#8220;Zeiţa de la Montreal”, cu care e căsătorit de 29 de ani
Ce a putut dezvălui soţul Nadiei Comăneci despre amp;#8220;Zeiţa de la Montreal”, cu care e căsătorit de 29 de ani
Mesajul transmis de Ionela Coșa după ce George Vornicu a cerut-o în căsătorie la Insula Iubirii 2025: M-am trezit bogată
Mesajul transmis de Ionela Coșa după ce George Vornicu a cerut-o în căsătorie la Insula Iubirii 2025: „M-am trezit bogată”
Mesajul transmis de Ionela Coșa după ce George Vornicu a cerut-o în căsătorie la Insula Iubirii 2025: „M-am trezit bogată”
Melisa Döngel este din nou singură. Vedeta și-a anunțat despărțirea în mediul online
Melisa Döngel este din nou singură. Vedeta și-a anunțat despărțirea în mediul online
Melisa Döngel este din nou singură. Vedeta și-a anunțat despărțirea în mediul online
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Supă de pui cu morcovi și tăiței
Supă de pui cu morcovi și tăiței
Supă de pui cu morcovi și tăiței
De ce unii copii sunt mai sensibili decât alții și cum să-i sprijini
De ce unii copii sunt mai sensibili decât alții și cum să-i sprijini
De ce unii copii sunt mai sensibili decât alții și cum să-i sprijini
Unde a fost surprins Travis Kelce după ce Taylor Swift a confirmat logodna. Sportivul a cerut-o în căsătorie într-o grădină cu trandafiri
Unde a fost surprins Travis Kelce după ce Taylor Swift a confirmat logodna. Sportivul a cerut-o în căsătorie într-o grădină cu trandafiri
Unde a fost surprins Travis Kelce după ce Taylor Swift a confirmat logodna. Sportivul a cerut-o în căsătorie într-o grădină cu trandafiri
Proprietățile uleiului esențial de lămâie. Ce efecte poate avea acest preparat în organism
Proprietățile uleiului esențial de lămâie. Ce efecte poate avea acest preparat în organism
Proprietățile uleiului esențial de lămâie. Ce efecte poate avea acest preparat în organism
fresh
Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant

Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant

Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant

Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent

Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent

Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz

Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz

Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar - Kolokithokeftedes

Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar - Kolokithokeftedes

Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat

Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
închide