Cum poți face confit pentru iarnă din orice ingredient
Confit este o metodă de conservare a alimentelor folosită pentru prima dată în Franța. Se folosește gătirea lentă pentru a se păstra și intensifica aromele. Este nevoie de respectarea cu precizie a pașilor care nu sunt foarte complicați. Hai să aflăm împreună cum poți face confit pentru iarnă.
Cuvântul ”confit” se traduce prin ”a conserva”. Metoda este folosită în Franța atât în case, cât și în restaurante de sute de ani. Atât legumele, cât și diferite tipuri de carne sunt conservate prin fierbere sau coacere în grăsime.
Pașii necesari pentru a face confit
Printre primele tupuri de confit gătite a fost cel de rață care este unul dintre preparate tradiționale franțuzești. Astăzi se poate face confit din orice fel de ingrediente, chiar și legume.
Înainte de apariția frigiderelor oamenii aveau nevoie de o modalitate prin care să conserve alimentele astfel încât să le poată consuma în siguranță o perioadă cât mai lungă de timp.
În secolul al XV-lea, vânătorii și bucătarii preparau o variantă de confit prin sărarea pulpelor și aripilor păsărilor înainte de a le pune în grăsime. Le păstrau în locuri reci și întunecate și în felul acesta le puteau consuma luni bune.
Tehnica a ajuns și în bucătăriile localurilor, ca mai apoi să treacă granițele Franței și să fie folosită în toată lume. Carnea la garniță pe care o fac bunicii noștri este tot un confit.
Carnea, în special cea de pasăre, este cel mai comun ingredient pentru confit, deși se poate face atât din legume, cât și din fructe.
Sărarea ingredientelor
Un confit de carne adevărat începe prin sărare, care presupune masarea cărnii cu o cantitate generoasă de sare. Se lasă să stea minimum o oră pentru ca sarea să absoarbă toată umiditatea.
Odată ce este pusă în grăsime va deveni mai fragedă, iar aromele i se vor intensifica. Înainte de a continua procesul carnea trebuie presată cu un proces de hârtie pentru a fi uscată complet. Descoperă și rețeta de aripioare de pui la cuptor. Te va surprinde cu gustul său aromat.
Grăsimea
Cel mai important element al unui confit bun este grăsimea. Aceasta împiedică dezvoltarea bacteriilor. Totuși, trebuie să ții cont de temperatura de depozitare și de condiții, chiar și de cele legate de umiditate.
Cele mai comune tipuri de grăsime folosite pentru confit sunt: grăsime de rață, grăsime de gâscă, grăsime de pui, untură, ulei de măsline.
Gătirea lentă
După ce carnea sau legumele sunt acoperite de grăsime se gătesc la temperatură scăzută pentru câteva ore.
Se pot adăuga și căței de usturoi, ierburi aromatice sau condimente. De exemplu, confitul de rață trebuie să stea la cuptor pentru aproximativ 3 ore.
Din ce poți face confit
Poți face condit din aproape orice ingredient. Poți folosi legume și ierburi, carne, în special din pulpe de pasăre, fructe—citrice sau cireșe și condimente—cele mai comune sunt de usturoi și de ardei chilli.
Confitul din carne trebuie încălzit înainte de a fi folosit. Acest lucru se face tot folosind temperatură foarte scăzută și un timp mai îndelungat de expunere la tratament termic. Nu te teme că va căpăta o textură neplăcută pentru nu are cum să se întâmple acest lucru.
Citește mai multe și despre alimentele cogelate care nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie.
Alte metode de a face confit
De cele mai multe ori este folosită metoda clasică pentru prepararea confitului, însă sunt bucătari care aleg tehnici mai moderne de lucru.
Una dintre ele este sous vide, care presupune vidarea cărnii după ce a fost sărată și condimentată și acoperită de grăsime.
După vidare se lasă aproximativ patru ore într-un loc rece și întunecat, după care se pune la aparatul sous vide, la temperatura de 90°C pentru o perioadă de 3 până la 6 ore.