Cum poți face confit pentru iarnă din orice ingredient

Confit este o metodă de conservare a alimentelor folosită pentru prima dată în Franța. Se folosește gătirea lentă pentru a se păstra și intensifica aromele. Este nevoie de respectarea cu precizie a pașilor care nu sunt foarte complicați. Hai să aflăm împreună cum poți face confit pentru iarnă.

Un bol roșu în care se află carne de vită gătită alături de un borcan plin cu confit
Cuvântul ”confit” se traduce prin ”a conserva”. Metoda este folosită în Franța atât în case, cât și în restaurante / Profimedia Images

Cuvântul ”confit” se traduce prin ”a conserva”. Metoda este folosită în Franța atât în case, cât și în restaurante de sute de ani. Atât legumele, cât și diferite tipuri de carne sunt conservate prin fierbere sau coacere în grăsime.

Pașii necesari pentru a face confit

Printre primele tupuri de confit gătite a fost cel de rață care este unul dintre preparate tradiționale franțuzești. Astăzi se poate face confit din orice fel de ingrediente, chiar și legume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Înainte de apariția frigiderelor oamenii aveau nevoie de o modalitate prin care să conserve alimentele astfel încât să le poată consuma în siguranță o perioadă cât mai lungă de timp.

În secolul al XV-lea, vânătorii și bucătarii preparau o variantă de confit prin sărarea pulpelor și aripilor păsărilor înainte de a le pune în grăsime. Le păstrau în locuri reci și întunecate și în felul acesta le puteau consuma luni bune.

Tehnica a ajuns și în bucătăriile localurilor, ca mai apoi să treacă granițele Franței și să fie folosită în toată lume. Carnea la garniță pe care o fac bunicii noștri este tot un confit.

Citește și

Carnea, în special cea de pasăre, este cel mai comun ingredient pentru confit, deși se poate face atât din legume, cât și din fructe.

Sărarea ingredientelor

Un confit de carne adevărat începe prin sărare, care presupune masarea cărnii cu o cantitate generoasă de sare. Se lasă să stea minimum o oră pentru ca sarea să absoarbă toată umiditatea.

Odată ce este pusă în grăsime va deveni mai fragedă, iar aromele i se vor intensifica. Înainte de a continua procesul carnea trebuie presată cu un proces de hârtie pentru a fi uscată complet. Descoperă și rețeta de aripioare de pui la cuptor. Te va surprinde cu gustul său aromat.

Grăsimea

Cel mai important element al unui confit bun este grăsimea. Aceasta împiedică dezvoltarea bacteriilor. Totuși, trebuie să ții cont de temperatura de depozitare și de condiții, chiar și de cele legate de umiditate.

Cele mai comune tipuri de grăsime folosite pentru confit sunt: grăsime de rață, grăsime de gâscă, grăsime de pui, untură, ulei de măsline.

Gătirea lentă

După ce carnea sau legumele sunt acoperite de grăsime se gătesc la temperatură scăzută pentru câteva ore.

Se pot adăuga și căței de usturoi, ierburi aromatice sau condimente. De exemplu, confitul de rață trebuie să stea la cuptor pentru aproximativ 3 ore.

Din ce poți face confit

Poți face condit din aproape orice ingredient. Poți folosi legume și ierburi, carne, în special din pulpe de pasăre, fructe—citrice sau cireșe și condimente—cele mai comune sunt de usturoi și de ardei chilli.

Confitul din carne trebuie încălzit înainte de a fi folosit. Acest lucru se face tot folosind temperatură foarte scăzută și un timp mai îndelungat de expunere la tratament termic. Nu te teme că va căpăta o textură neplăcută pentru nu are cum să se întâmple acest lucru.

Citește mai multe și despre alimentele cogelate care nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie.

Alte metode de a face confit

De cele mai multe ori este folosită metoda clasică pentru prepararea confitului, însă sunt bucătari care aleg tehnici mai moderne de lucru.

Una dintre ele este sous vide, care presupune vidarea cărnii după ce a fost sărată și condimentată și acoperită de grăsime.

După vidare se lasă aproximativ patru ore într-un loc rece și întunecat, după care se pune la aparatul sous vide, la temperatura de 90°C pentru o perioadă de 3 până la 6 ore.

Citește și
CELE MAI CITITE
Clătite cu șuncă și cașcaval pe o farfurie, două clătite secționate
Clătite cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru micul dejun
Clătite cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru micul dejun
Ruladă împletită cu șuncă și spanac porționată pe platou și pe farfurie
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Salată Mimoza în vas de sticlă oval
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
Trei pateuri cu ciuperci și ardei, două secționate pe un platou alb și un ștergar albastru
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase
Ciorba de perișoare cu borș într-un castron alb
Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Confit de rață servit pe o farfurie
Confit de rață, rețeta unui preparat rafinat
Confit de rață, rețeta unui preparat rafinat
ceapa murata pusă într-un borcan alb alături de mai multe cepe roșii
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Două borcane cu dulceață de struguri kismis
Galerie foto
Dulceață de struguri Kismis. Rețetă de conservă dulce pentru iarnă
Dulceață de struguri Kismis. Rețetă de conservă dulce pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
mâncare de ștevie cu usturoi
06:15
Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta
Cacio e pepe puse într-o farfurie albă
06:02
Cacio e pepe, cea mai simplă rețetă de paste. Se prepară din 3 ingrediente Cacio e pepe, cea mai simplă rețetă de paste. Se prepară din 3 ingrediente
Bol cu năut fiert alături de un bol cu năut nefiert, pentru a afla cum se fierbe năutul
05:24
Cum se fierbe năutul. Proprietăți, beneficii și rețete culinare Cum se fierbe năutul. Proprietăți, beneficii și rețete culinare
brownie fără făină pe o tavă
05:09
Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente
Ruladă de cacao cu migdale și creme de ciocolată cu caise din compot, porționată pe o farfurie
28 februarie, 08:40
Ruladă de cacao cu migdale și creme de ciocolată. Rețeta cu caise din compot Ruladă de cacao cu migdale și creme de ciocolată. Rețeta cu caise din compot
Păstrarea alimentelor la frigider ilustrată cu ajutorul unui frigider plin
28 februarie, 07:34
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
Prăjitură Mărțișor, două porții
28 februarie, 06:18
Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie
Două porții de piept de pui cu lămâie într-o farfurie albă
28 februarie, 05:36
Piept de pui cu lămâie la cuptor. Rețetă de friptură fragedă și delicioasă Piept de pui cu lămâie la cuptor. Rețetă de friptură fragedă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
1
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terciul de ovăz este una dintre cele mai populare și sănătoase opțiuni pentru micul dejun, cunoscut pentru beneficiile sale nutriționale și versatilitatea în preparare. Încărcat cu fibre, proteine și nutrienți esențiali,...
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
2
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Pentru atunci când ai poftă de o prăjitură cu mere, dar nu ai timp de copt blaturi, îți oferim o rețetă de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată. Este...
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
3
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu este un desert originar din Italia preparat în mod tradițional din pișcoturi înmuiate în cafea și cremă de brânză mascarpone. Pe cât este de delicios, pe atât este de bogat...
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
4
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Pentru gustări savuroase servite de-a lungul zilei, dar și pentru un platou cu aperitive festive, avem pentru tine o rețetă de ruladă împletită cu șuncă și spanac. Te va cuceri la...
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
5
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Această prăjitură cu iaurt are o textura moale și cremoasa. Ai nevoie de doar 3 ingrediente și nu vei folosi făină, unt sau ulei. Din acest motiv este mai sănătos decât majoritatea...
Parteneri
Zodii care își găsesc puterea interioară în luna martie 2024. Nativii care sunt pregătiți pentru orice schimbare
Zodii care își găsesc puterea interioară în luna martie 2024. Nativii care sunt pregătiți pentru orice schimbare
Zodii care își găsesc puterea interioară în luna martie 2024. Nativii care sunt pregătiți pentru orice schimbare
29 februarie, ziua în care femeile pot cere bărbații în căsătorie, iar ei nu pot refuza. Curiozitățile și tradițiile anului bisect
29 februarie, ziua în care femeile pot cere bărbații în căsătorie, iar ei nu pot refuza. Curiozitățile și tradițiile anului bisect
29 februarie, ziua în care femeile pot cere bărbații în căsătorie, iar ei nu pot refuza. Curiozitățile și tradițiile anului bisect
„Îi arată puțin pisica!” Gigi Becali, reacție uluitoare despre judecata la Sfântul Sinod a ÎPS Teodosie. Ce a spus la Patriarhie
„Îi arată puțin pisica!” Gigi Becali, reacție uluitoare despre judecata la Sfântul Sinod a ÎPS Teodosie. Ce a spus la Patriarhie
„Îi arată puțin pisica!” Gigi Becali, reacție uluitoare despre judecata la Sfântul Sinod a ÎPS Teodosie. Ce a spus la Patriarhie
Andreea Bălan, peripeții la miezul nopții. Jurata Te cunosc de undeva! nu a putut intra în casă la întoarcerea de la filmări
Andreea Bălan, peripeții la miezul nopții. Jurata Te cunosc de undeva! nu a putut intra în casă la întoarcerea de la filmări
Andreea Bălan, peripeții la miezul nopții. Jurata Te cunosc de undeva! nu a putut intra în casă la întoarcerea de la filmări
Veste proastă pentru Alp Navruz și Sinem Ünsal! Serialul lor e scos de pe micile ecrane mai devreme decât se anticipa. Care e motivul
Veste proastă pentru Alp Navruz și Sinem Ünsal! Serialul lor e scos de pe micile ecrane mai devreme decât se anticipa. Care e motivul
Veste proastă pentru Alp Navruz și Sinem Ünsal! Serialul lor e scos de pe micile ecrane mai devreme decât se anticipa. Care e motivul
Ce e un an bisect. Tot ce nu știai despre 29 februarie
Ce e un an bisect. Tot ce nu știai despre 29 februarie
Ce e un an bisect. Tot ce nu știai despre 29 februarie
Rulouri de vițel cu pesto și cașcaval, servite cu sos de ciuperci
Rulouri de vițel cu pesto și cașcaval, servite cu sos de ciuperci
Rulouri de vițel cu pesto și cașcaval, servite cu sos de ciuperci
Încărcătura mentală: ce este și cum o poți gestiona
Încărcătura mentală: ce este și cum o poți gestiona
Încărcătura mentală: ce este și cum o poți gestiona
Speak a dezvăluit cât câștiga atunci când s-a apucat de muzică. Artistul a trecut prin multe momente dificile la începutul carierei
Speak a dezvăluit cât câștiga atunci când s-a apucat de muzică. Artistul a trecut prin multe momente dificile la începutul carierei
Speak a dezvăluit cât câștiga atunci când s-a apucat de muzică. Artistul a trecut prin multe momente dificile la începutul carierei
Alimente bogate în acid folic. De ce este vitamina B9 esențială pentru organism
Alimente bogate în acid folic. De ce este vitamina B9 esențială pentru organism
Alimente bogate în acid folic. De ce este vitamina B9 esențială pentru organism
fresh
Tort Mărțișor. Rețeta cadoului perfect pentru luna martie

Tort Mărțișor. Rețeta cadoului perfect pentru luna martie

Tort Mărțișor. Rețeta cadoului perfect pentru luna martie

Griș cu lapte vegetal. Desertul versatil pe care îl vei îndrăgi de la prima linguriță

Griș cu lapte vegetal. Desertul versatil pe care îl vei îndrăgi de la prima linguriță

Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie

Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie

Cum se păstrează bananele până la 10 zile. Trucul care te ajută să nu mai arunci fructele

Cum se păstrează bananele până la 10 zile. Trucul care te ajută să nu mai arunci fructele

Piept de pui cu lămâie la cuptor. Rețetă de friptură fragedă și delicioasă

Piept de pui cu lămâie la cuptor. Rețetă de friptură fragedă și delicioasă
închide