Conopidă cu sfeclă roșie pentru iarnă, murată în saramură
Ce poate fi mai gustos în sezonul rece decât o friptură sau o garnitură alături de murăturile preferate? Și pentru că piața abundă de conopidă și de sfeclă roșie, îți oferim o rețetă de conopidă cu sfeclă roșie pentru iarnă, murată în saramură.
Galerie foto
Cele două ingrediente se completează foarte bine! Pe parcursul conservării conopida împrumută din gustul dulce al sfeclei și capătă o culoare spectaculoasă. Murate în saramură nu sunt doar gustoase, ci și sănătoase.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de conopidă murată cu morcovi și hrean. Iar mai jos, îți oferim rețeta completă pentru conopidă cu sfeclă roșie pentru iarnă, murate în saramură.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a începe pregătirea ingredientelor pentru murat, pregătește borcanele. Spală bine borcanele cu apă și detergent, clătește-le bine, apoi sterilizează-le.
Îți oferim un articol cu metode de sterilizare a borcanelor și sticlelor pentru conserve. Când ai borcanele pregătite, te poți apuca și de pregătirea ingredientelor.
Cum prepari conopidă cu sfeclă roșie pentru iarnă
Curăță conopida și desfă-o în buchețele. Clătește-le cu apă rece și pune-le într-o sită. Curăță sfecla roșie și tai-o în cuburi sau în felii. Așază în borcane bucăți de conopidă intercalate cu bucăți de sfeclă roșie. Toarnă apă în borcane și măsoară cantitatea. Apoi, varsă apa din borcane într-o cratiță. Pune o sită la gura borcanelor pentru a nu răsturna în cratiță și bucățile de conopidă sau de sfeclă.
Adaugă o lingură de sare pentru murături, neiodată, pentru fiecare litru de apă. Adaugă și boabele de piper, de muștar și de coriandru, precum și foile de dafin. Fierbe saramura pentru 2-3 minute de la primul clocot.
Stinge focul, acoperă cratița cu un capac și las-o așa 10 minute. Astfel, te asiguri că se vor infuza bine toate condimentele. Toarnă saramura fierbinte peste conopida și sfecla din borcane. Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le să se răcească lent pentru o conservare perfectă. Apoi, etichetezi borcanele și le așezi pe raftul din cămară.
Și pentru că murăturile merg perfect lângă o friptură bună, îți oferim și o rețetă de friptură de porc cu vin la cuptor. Este o rețetă perfectă și pentru masa de Crăciun.
Care sunt beneficiile saramurii de la murături
Saramura de la murături, este bogată în săruri și acizi care se dezvoltă în urma procesului natural de fermentație a legumelor. În urma fermentării legumelor, saramura se îmbogățește cu acid lactic, acid folic, și anumite substanțe probiotice. Mai conține și o serie de vitamine precum vitaminele A, vitamina B1, B6 și B9, vitamina C și K, dar și de minerale precum fier, calciu și potasiu.
Bacteriile probiotice din murături și din saramură favorizează digestia și pot reface echilibrul natural al florei intestinale. Antioxidanții din saramură lupta împotriva radicalilor liberi și întăresc sistemul imunitar. Consumul de murături în saramură poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge, menținând-ul chiar la un nivel normal.
Saramura de la murături este și foarte hidratantă prin conținutul ridicat de săruri. De asemeni poate ameliora crampele musculare, de aceea saramura este recomandată și sportivilor. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile saramurii și ale murăturilor în saramură.
Galerie foto