Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Astăzi îți propunem să încerci rețeta clasică de cremă bavareză (sau Bavarois, cum mai este cunoscută). Este o cremă fină și aerată, cu origine franceză, dar foarte apreciată în toată Europa.

Cremă bavareză în cupe de sticlă
Crema bavareză are o textură între mousse și panna cotta / Shutterstock

Este un desert rafinat, rece, pe bază de lapte, ouă, gelatină și frișcă bătută, care se întărește la frigider. Are o textură între mousse și panna cotta. De obicei, este aromatizată cu vanilie, fructe sau ciocolată, și se servește simplu sau în combinații elaborate, inclusiv în torturi diplomat.

Citește și

Deși numele său vine din germanul „Bayern” (Bavaria), Bavarois-ul este considerat un desert francez, creat la începutul secolului XIX. Se pare că ar fi fost popularizat de bucătarul celebru Marie-Antoine Carême. Era considerat un desert de lux, servit în restaurantele nobilimii și la curțile regale, datorită ingredientelor delicate precum frișca și gelatina (pe atunci un ingredient scump și laborios de preparat).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și o rețetă de panna cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pas cu pas pentru delicioasa cremă bavareză.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea cremei constă în hidratarea gelatinei. Dacă folosești foi de gelatină, pune-le la înmuiat în apă rece 10 minute. Dacă folosești gelatină pudră, presară-o peste 2 linguri de apă rece și las-o să se hidrateze până când absoarbe toată apa.

Cum prepari rețeta de cremă bavareză

Într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie, încălzește laptele cu vanilia până aproape de punctul de fierbere. Adaugă și un praf de sare pentru intensificarea aromelor.

Separat, într-un bol, amestecă gălbenușurile cu zahărul până când compoziția se deschide la culoare și își dublează volumul.

Toarnă laptele cald, puțin câte puțin, peste compoziția de gălbenușuri, amestecând continuu până la omogenizare.

Pune compoziția înapoi în cratiță. Așază din nou cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate minimă de data aceasta. Amestecă compoziția continuu cu o spatulă până când se îngroașă ușor ca o budincă mai fluidă. Atenție, nu trebuie să fiarbă!

Dă deoparte cratița cu crema de pe foc și încorporează gelatina bine stoarsă sau diluată. Amestecă până când gelatina se dizolvă complet și este înglobată uniform în cremă.

Lasă crema să ajungă la temperatura camerei, amestecând ocazional. Nu trebuie să se întărească, ci doar să nu mai fie caldă.

Apoi poți să adaugi frișca.

Bate frișca rece până când devine ușor fermă (nu rigidă). Încorporeaz-o treptat în crema răcită, cu mișcări largi, pentru a păstra textura aerată.

Descoperă aici cum se bate frișca, din smântână naturală.

Toarnă imediat delicioasa cremă bavareză în forme individuale. Poți folosi boluri, pahare sau cupe transparente, pentru un efect vizual cuceritor.

Pune-le la frigider pentru minimum 4 ore, ideal peste noapte. Dacă vrei, poți monta crema într-o formă de chec pentru a o răsturna ulterior pe un platou.

Servește delicioasa  cremă cu coulis de fructe de pădure, sos de caramel, ciocolată topită sau fructe proaspete.

Poți adăuga în cremă piure de zmeură, mango, cafea sau ciocolată topită, pentru variații aromate.

Descoperă și o rețetă de glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Apă cu castravete, lămâie și mentă în pahar, alături de felii de castravete, lămâie și un cuțit, pe un tocător de lemn
06:43
Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă
Cremă bavareză în cupe de sticlă
05:28
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
12 iulie, 05:41
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
12 iulie, 05:27
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
11 iulie, 05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
11 iulie, 05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Două pahare pline cu kombucha
10 iulie, 17:13
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății (P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
10 iulie, 05:24
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Vanessa Hudgens este însărcinată cu cel de-al doilea copil. Actrița și Cole Tucker au făcut vestea publică în mediul online
Vanessa Hudgens este însărcinată cu cel de-al doilea copil. Actrița și Cole Tucker au făcut vestea publică în mediul online
Vanessa Hudgens este însărcinată cu cel de-al doilea copil. Actrița și Cole Tucker au făcut vestea publică în mediul online
Criminalul din Mureș, căutat de polițiști, ar fi vorbit aseară cu mai mulți pescari: Era murdar şi flămând
Criminalul din Mureș, căutat de polițiști, ar fi vorbit aseară cu mai mulți pescari: "Era murdar şi flămând"
Criminalul din Mureș, căutat de polițiști, ar fi vorbit aseară cu mai mulți pescari: "Era murdar şi flămând"
Ion Ţiriac, plan uriaş pentru România. Miliardarul nu se uită la bani şi investeşte milioane de euro
Ion Ţiriac, plan uriaş pentru România. Miliardarul nu se uită la bani şi investeşte milioane de euro
Ion Ţiriac, plan uriaş pentru România. Miliardarul nu se uită la bani şi investeşte milioane de euro
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: Eram doar o fetiță timidă. Cum se înțeleg acum
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
închide