Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Astăzi îți propunem să încerci rețeta clasică de cremă bavareză (sau Bavarois, cum mai este cunoscută). Este o cremă fină și aerată, cu origine franceză, dar foarte apreciată în toată Europa.

Este un desert rafinat, rece, pe bază de lapte, ouă, gelatină și frișcă bătută, care se întărește la frigider. Are o textură între mousse și panna cotta. De obicei, este aromatizată cu vanilie, fructe sau ciocolată, și se servește simplu sau în combinații elaborate, inclusiv în torturi diplomat.
Deși numele său vine din germanul „Bayern” (Bavaria), Bavarois-ul este considerat un desert francez, creat la începutul secolului XIX. Se pare că ar fi fost popularizat de bucătarul celebru Marie-Antoine Carême. Era considerat un desert de lux, servit în restaurantele nobilimii și la curțile regale, datorită ingredientelor delicate precum frișca și gelatina (pe atunci un ingredient scump și laborios de preparat).
Descoperă și o rețetă de panna cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pas cu pas pentru delicioasa cremă bavareză.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea cremei constă în hidratarea gelatinei. Dacă folosești foi de gelatină, pune-le la înmuiat în apă rece 10 minute. Dacă folosești gelatină pudră, presară-o peste 2 linguri de apă rece și las-o să se hidrateze până când absoarbe toată apa.
Cum prepari rețeta de cremă bavareză
Într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie, încălzește laptele cu vanilia până aproape de punctul de fierbere. Adaugă și un praf de sare pentru intensificarea aromelor.
Separat, într-un bol, amestecă gălbenușurile cu zahărul până când compoziția se deschide la culoare și își dublează volumul.
Toarnă laptele cald, puțin câte puțin, peste compoziția de gălbenușuri, amestecând continuu până la omogenizare.
Pune compoziția înapoi în cratiță. Așază din nou cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate minimă de data aceasta. Amestecă compoziția continuu cu o spatulă până când se îngroașă ușor ca o budincă mai fluidă. Atenție, nu trebuie să fiarbă!
Dă deoparte cratița cu crema de pe foc și încorporează gelatina bine stoarsă sau diluată. Amestecă până când gelatina se dizolvă complet și este înglobată uniform în cremă.
Lasă crema să ajungă la temperatura camerei, amestecând ocazional. Nu trebuie să se întărească, ci doar să nu mai fie caldă.
Apoi poți să adaugi frișca.
Bate frișca rece până când devine ușor fermă (nu rigidă). Încorporeaz-o treptat în crema răcită, cu mișcări largi, pentru a păstra textura aerată.
Descoperă aici cum se bate frișca, din smântână naturală.
Toarnă imediat delicioasa cremă bavareză în forme individuale. Poți folosi boluri, pahare sau cupe transparente, pentru un efect vizual cuceritor.
Pune-le la frigider pentru minimum 4 ore, ideal peste noapte. Dacă vrei, poți monta crema într-o formă de chec pentru a o răsturna ulterior pe un platou.
Servește delicioasa cremă cu coulis de fructe de pădure, sos de caramel, ciocolată topită sau fructe proaspete.
Poți adăuga în cremă piure de zmeură, mango, cafea sau ciocolată topită, pentru variații aromate.
Descoperă și o rețetă de glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate.