Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Écrasé de cartofi este o garnitură rustică și elegantă în același timp, specifică bucătăriei franceze. Aceasta se situează între un piure clasic și o salată caldă de cartofi.

Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi constă în cartofi fierți și zdrobiți ușor, pentru a păstra o textură rustică și bogată / Shutterstock

Denumirea vine de la verbul francez „écraser” – a zdrobi, a strivi – și descrie perfect textura preparatului.

Cartofii sunt doar zdrobiți grosier, nu transformați în pastă fină, ceea ce păstrează fibrele, textura și o parte din personalitatea ingredientului de bază.

Spre deosebire de piureul clasic, care este neted și omogen, écrasé-ul de cartofi are o consistență neregulată, cu bucăți mici de cartof vizibile și o textură mai puțin aerată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Este mai puțin „bătut”, dar mai savuros în mod natural, pentru că păstrează structura cartofului. În același timp permite aromelor adăugate (ulei de măsline, ierburi, usturoi, unt) să se simtă distinct.

Este servit adesea ca garnitură rafinată pentru pește, carne la grătar, confit de rață sau legume sotate, fiind potrivit și pentru meniuri sofisticate, dar și pentru o masă rustică reinterpretată.

Descoperă mai jos rețeta de Écrasé de cartofi, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea cartofilor. Curăță cartofii și taie-i în bucăți de dimensiuni egale. Fierbe-i în apă cu sare, până când devin foarte fragezi (15-20 min).

Scurge-i bine și lasă-i 1 minut în strecurătoare ca să se evapore excesul de apă.

Cum prepari écrasé de cartofi

Pune cartofii într-un bol și zdrobește-i cu o furculiță, un zdrobitor manual sau chiar o lingură de lemn. Nu îi transforma în piure fin, cartofii trebuie să rămână cu textură neregulată. Adaugă untul și amestecă ușor până când acesta se topește.

Încorporează uleiul de măsline, apoi asezonează cu sare și piper după gust.

Adaugă ierburile tocate și, dacă dorești, puțin usturoi zdrobit sau smântână pentru extra gust. amestecă ușor co o spatulă, pentru a nu se pasa cartofii.

Servește cartofii imediat, cât sunt calzi

Îi poți servi ca garnitură pentru somon la cuptor cu lămâie, piept de pui la grătar, confit de rață, legume la grătar sau ciuperci sotate, etc.

Poți adăuga coajă rasă de lămâie pentru o notă proaspătă, mai ales dacă îl servești cu pește.

Dacă vrei un écrasé de cartofi cu un twist mediteranean, poți înlocui untul cu ulei de măsline. Mai poți să adaugi măsline negre tocate sau roșii uscate.

Descoperă și o rețetă de cartofi confiați. Sunt o delicatesă culinară tot din bucătăria franțuzească, cu o textură exterioară crocantă și o miez moale și cremos.

Diferențe față de piureul clasic

Écrasé-ul de cartofi diferă de piureul clasic prin textură, tehnică de preparare și aromatizare:

Utilizare

Écrasé-ul este frecvent servit alături de preparate mai ușoare sau mai moderne (pește, carne albă, legume), în timp ce piureul clasic merge adesea cu preparate mai bogate (fripturi, sosuri grele).

Textura

Écrasé-ul are o textură rustică, mai grosieră, cu bucăți mici de cartof vizibile, zdrobite neuniform. Piureul clasic, în schimb, este fin, omogen și mătăsos, aproape fără urme de pulpă solidă.

Tehnica de preparare

Pentru écrasé, cartofii fierți sunt zdrobiți manual cu o furculiță, un zdrobitor simplu sau o presă, fără a insista prea mult asupra omogenizării.

La piureul clasic, cartofii sunt pasați fin (cu presă, sită fină sau chiar robot de bucătărie), urmărindu-se o consistență catifelată. În varianta franțuzească clasică de piure (purée de pommes de terre à la Robuchon), cartofii sunt chiar trecuți de mai multe ori prin sită pentru a obține textura extrem de fină.

Grăsimile folosite

La écrasé se preferă uleiul de măsline, eventual cu puțin unt pentru un plus de savoare. În piureul clasic se folosesc, în mod tradițional, untul și laptele (sau smântâna), care îi dau acea consistență onctuoasă.

Aromatizare

Écrasé-ul este adesea îmbogățit cu ierburi proaspete (pătrunjel, cimbru, busuioc), usturoi zdrobit, coajă de lămâie sau piper proaspăt râșnit, oferind un profil de gust mai proaspăt, mai rustic, mai mediteranean.

Piureul clasic se axează mai mult pe unt și lapte, fără multe adaosuri de ierburi, punând accent pe gustul pur al cartofului și textura fină.

O altă rețetă de cartofi pe care ți-o recomandăm, inspirată tot din bucătăria franceză, este rețeta de coșulețe de cartofi Duchesse cu ciuperci și legume.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac porționat pe o hârtie de copt și o porție pe spatulă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
plăcinte la tigaie cu iaurt
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
poutine
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Pulpe de pui cu dovleac și în tavă, presărate cu pătrunjel verde
Galerie foto
Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă
Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă
Clafoutis cu struguri decorat cu migdale tocate și zahăr pudră
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
souvlaki
09:59
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
05:04
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
14 octombrie, 06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
14 octombrie, 05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
14 octombrie, 05:10
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
arsura de congelator
13 octombrie, 06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
13 octombrie, 05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Când trebuie puse cauciucurile de iarnă la maşină. Prețurile au crescut, un set costă cel puţin 2.000 de lei
Când trebuie puse cauciucurile de iarnă la maşină. Prețurile au crescut, un set costă cel puţin 2.000 de lei
Când trebuie puse cauciucurile de iarnă la maşină. Prețurile au crescut, un set costă cel puţin 2.000 de lei
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. Hamnet, lăudat ca fiind sublim și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
închide