Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Écrasé de cartofi este o garnitură rustică și elegantă în același timp, specifică bucătăriei franceze. Aceasta se situează între un piure clasic și o salată caldă de cartofi.

Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi constă în cartofi fierți și zdrobiți ușor, pentru a păstra o textură rustică și bogată / Shutterstock

Denumirea vine de la verbul francez „écraser” – a zdrobi, a strivi – și descrie perfect textura preparatului.

Cartofii sunt doar zdrobiți grosier, nu transformați în pastă fină, ceea ce păstrează fibrele, textura și o parte din personalitatea ingredientului de bază.

Spre deosebire de piureul clasic, care este neted și omogen, écrasé-ul de cartofi are o consistență neregulată, cu bucăți mici de cartof vizibile și o textură mai puțin aerată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Este mai puțin „bătut”, dar mai savuros în mod natural, pentru că păstrează structura cartofului. În același timp permite aromelor adăugate (ulei de măsline, ierburi, usturoi, unt) să se simtă distinct.

Este servit adesea ca garnitură rafinată pentru pește, carne la grătar, confit de rață sau legume sotate, fiind potrivit și pentru meniuri sofisticate, dar și pentru o masă rustică reinterpretată.

Descoperă mai jos rețeta de Écrasé de cartofi, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea cartofilor. Curăță cartofii și taie-i în bucăți de dimensiuni egale. Fierbe-i în apă cu sare, până când devin foarte fragezi (15-20 min).

Scurge-i bine și lasă-i 1 minut în strecurătoare ca să se evapore excesul de apă.

Cum prepari écrasé de cartofi

Pune cartofii într-un bol și zdrobește-i cu o furculiță, un zdrobitor manual sau chiar o lingură de lemn. Nu îi transforma în piure fin, cartofii trebuie să rămână cu textură neregulată. Adaugă untul și amestecă ușor până când acesta se topește.

Încorporează uleiul de măsline, apoi asezonează cu sare și piper după gust.

Adaugă ierburile tocate și, dacă dorești, puțin usturoi zdrobit sau smântână pentru extra gust. amestecă ușor co o spatulă, pentru a nu se pasa cartofii.

Servește cartofii imediat, cât sunt calzi

Îi poți servi ca garnitură pentru somon la cuptor cu lămâie, piept de pui la grătar, confit de rață, legume la grătar sau ciuperci sotate, etc.

Poți adăuga coajă rasă de lămâie pentru o notă proaspătă, mai ales dacă îl servești cu pește.

Dacă vrei un écrasé de cartofi cu un twist mediteranean, poți înlocui untul cu ulei de măsline. Mai poți să adaugi măsline negre tocate sau roșii uscate.

Descoperă și o rețetă de cartofi confiați. Sunt o delicatesă culinară tot din bucătăria franțuzească, cu o textură exterioară crocantă și o miez moale și cremos.

Diferențe față de piureul clasic

Écrasé-ul de cartofi diferă de piureul clasic prin textură, tehnică de preparare și aromatizare:

Utilizare

Écrasé-ul este frecvent servit alături de preparate mai ușoare sau mai moderne (pește, carne albă, legume), în timp ce piureul clasic merge adesea cu preparate mai bogate (fripturi, sosuri grele).

Textura

Écrasé-ul are o textură rustică, mai grosieră, cu bucăți mici de cartof vizibile, zdrobite neuniform. Piureul clasic, în schimb, este fin, omogen și mătăsos, aproape fără urme de pulpă solidă.

Tehnica de preparare

Pentru écrasé, cartofii fierți sunt zdrobiți manual cu o furculiță, un zdrobitor simplu sau o presă, fără a insista prea mult asupra omogenizării.

La piureul clasic, cartofii sunt pasați fin (cu presă, sită fină sau chiar robot de bucătărie), urmărindu-se o consistență catifelată. În varianta franțuzească clasică de piure (purée de pommes de terre à la Robuchon), cartofii sunt chiar trecuți de mai multe ori prin sită pentru a obține textura extrem de fină.

Grăsimile folosite

La écrasé se preferă uleiul de măsline, eventual cu puțin unt pentru un plus de savoare. În piureul clasic se folosesc, în mod tradițional, untul și laptele (sau smântâna), care îi dau acea consistență onctuoasă.

Aromatizare

Écrasé-ul este adesea îmbogățit cu ierburi proaspete (pătrunjel, cimbru, busuioc), usturoi zdrobit, coajă de lămâie sau piper proaspăt râșnit, oferind un profil de gust mai proaspăt, mai rustic, mai mediteranean.

Piureul clasic se axează mai mult pe unt și lapte, fără multe adaosuri de ierburi, punând accent pe gustul pur al cartofului și textura fină.

O altă rețetă de cartofi pe care ți-o recomandăm, inspirată tot din bucătăria franceză, este rețeta de coșulețe de cartofi Duchesse cu ciuperci și legume.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de tartă simplă cu cireșe
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Bulion de corcodușe în bol cu lingură și un bol cu corcodușe proaspete
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Clafoutis cu căpșuni decorat cu zahăr pudră
Clafoutis cu căpșuni. Desert franțuzesc, reinterpretat cu fructe de sezon
Clafoutis cu căpșuni. Desert franțuzesc, reinterpretat cu fructe de sezon
Porție de cremșnit cu căpșuni feliate în cremă
Cremșnit cu căpșuni feliate în cremă. Un desert delicios și spectaculos
Cremșnit cu căpșuni feliate în cremă. Un desert delicios și spectaculos
Două pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur și castraveți murați
Galerie foto
Pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur
Pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Écrasé de cartofi în bol
06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
25 iunie, 06:36
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
24 iunie, 05:46
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Surorile Kardashian au ajuns în Veneția pentru nunta lui Jeff Bezos. Ținutele lor au atras privirile tuturor
Surorile Kardashian au ajuns în Veneția pentru nunta lui Jeff Bezos. Ținutele lor au atras privirile tuturor
Surorile Kardashian au ajuns în Veneția pentru nunta lui Jeff Bezos. Ținutele lor au atras privirile tuturor
A ars tot! Un copilaş de 7 ani a sfârşit carbonizat azi noapte în Vaslui, în casa cuprinsă de flăcări
"A ars tot!" Un copilaş de 7 ani a sfârşit carbonizat azi noapte în Vaslui, în casa cuprinsă de flăcări
"A ars tot!" Un copilaş de 7 ani a sfârşit carbonizat azi noapte în Vaslui, în casa cuprinsă de flăcări
Miliardarul român a spus ce legătură are soacra lui cu numele companiei care i-a adus averea uriaşă!
Miliardarul român a spus ce legătură are soacra lui cu numele companiei care i-a adus averea uriaşă!
Miliardarul român a spus ce legătură are soacra lui cu numele companiei care i-a adus averea uriaşă!
E oficial! Când începe Insula Iubirii sezonul 9! Ce a declarat Radu Vâlcan înainte de marea premieră
E oficial! Când începe Insula Iubirii sezonul 9! Ce a declarat Radu Vâlcan înainte de marea premieră
E oficial! Când începe Insula Iubirii sezonul 9! Ce a declarat Radu Vâlcan înainte de marea premieră
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat

Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat

Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat

Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă

Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
închide