Cum poți să prepari cel mai bun sufleu. Descoperă câteva sfaturi utile

Fără coacere

Sufleul este un desert aerat și pufos, preparat dintr-un amestec de gălbenușuri, albușuri bătute spumă și alte ingrediente adăugate pentru aromă și gust. Când este copt, sufleul se umflă și se mărește, formând o crustă crocantă și un miez delicat și puțin dens. Poate fi dulce sau sărat, cu o varietate de arome și ingrediente, de la ciocolată și vanilie până la brânză și legume. Află cum poți să prepari cel mai bun sufleu. Descoperă câteva sfaturi utile de la cofetarii profesioniști.

Cristina Catană
Publicat: 20 martie 2024, 09:39
Pentru un sufleu bun este nevoie să respecți cu strictețe rețeta / Shutterstock

Originile sufleului pot fi urmărite până în Franța secolului al XVIII-lea, când a fost creat de bucătarul Vincent La Chapelle pentru regele Ludovic al XV-lea. Sufleul a devenit rapid popular în înalta societate franceză și a călătorit în întreaga lume, fiind adoptat și adaptat în diferite culturi culinare.

De-a lungul timpului, rețetele de sufleu s-au diversificat și au evoluat, încorporând ingrediente noi și tehnici inovatoare, dar esența sa de delicatesă rămâne neschimbată.

Citește și

Cum poți să prepari cel mai bun sufleu

Sufleul este servit de obicei imediat după coacere, când este încă cald și pufos. Se poate servi simplu, pudrat cu zahăr pudră sau decorat cu fructe proaspete, sosuri sau frișcă.

Este important să se servească imediat, deoarece sufleul poate cădea în timpul răcirii și pierde din textura pufoasă.

Fă mai multe încercări

Dacă vrei să gătești sufleu pentru un eveniment important atunci trebuie să exersezi rețeta înainte, mai ales dacă nu ai mai încercat niciodată acest fel de mâncare. Doar așa vei reuși să stăpânești tehnica și nu vei sfârși prin a comanda mâncare.

Încearcă și rețeta de sufleu de vanilie. Este simplă și rapidă.

Pregătește vasele în avans

Modul în care pregătești vasul în care vei coace sufleul joacă un rol important în obținerea unui preparat perfect.

Contează foarte mult să le ungi cu cantitatea exactă de unt. În loc să îl topești complet, folosește-l cât este încă moale, astfel încât să poți lua o pensulă de patiserie și să îl întinzi pe vas de jos în sus, dând o direcția pe care aluatul să o urmeze.

Apoi, presară pesmet, mălai, parmezan ras sau zahăr granulat, în funcție de rețetă. Odată ce aceste ingrediente sunt adăugate, înlătură orice exces.

Nu face aluatul cu mult înainte de a-l coace

Spre deosebire de alte preparate coapte, cum ar fi brioșele, sufleul are nevoie de un aluat proaspăt preparat. Îl poți face cu câteva ore înainte de coacere, dar vei vedea că nu va mai crește la fel de mult. Aluatul este destul de delicat datorită albușurilor bătute spumă, care iși pierd textura pufoasă.

Folosește echipamentele potrivite

Primul pas este să alegi vasele potrivite pentru a găti sufleul. Nu folosi ceva curbat pentru că sufleul are nevoie de o suprafață dreaptă pentru a crește mai ușor.

Există vase speciale, însă dacă nu găsești poți folosi și forme pentru crème brulee, cu condiția să aibă suprafața interioară netedă.

De asemenea, este important să utilizezi pentru albușuri vase de metal. Cele de plastic pot avea pori care rețin resturile de grăsime, împiedicând albușurile să se extindă atunci când le bați. Când amesteci spuma de albușuri cu restul compoziție ai nevoie de o spatulă pentru ca sufleul să rămână aerat și pufos.

Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei

Dacă vei folosi ouăle direct din frigider, spuma ta de albușuri nu va avea suficient de mult volum. În plus, gălbenușurile se vor omogeniza mai repede și mai bine cu restul ingredientelor. De aceea, scoate-le din frigider cu minimum 30 de minute înainte de a le folosi.

Separă ouăle cât sunt încă reci pentru că îți va fi mai ușor să faci operațiunea astfel încât gălbenușurile să nu se spargă. În felul acesta nu va scăpa niciun pic de gălbenuș în albușuri și spuma va fi foarte pufoasă.

Bate albușurile foarte bine

Pentru ca sufleul să crească și să aibă textura pufoasă pe care o cauți este nevoie să bați albușurile cât mai bine.

La final trebuie să aibă volum, iar la final trebuie să poți întoarce castronul și ele să nu curgă. Îți vei da seama că le-ai bătut suficient atunci când se formează vârfuri ferme, care nu se lasă nici după ce scoți mixerul din compoziție.

Trebuie să lucrezi cu delicatețe

Secretul unui sufleu bun este să fii deosebit de atentă cu aluatul, mai ales cu temperatura la care lucrezi. Dacă nu ai răbdare și începi să amesteci spuma de albușuri cu baza de aluat cât aceasta este fierbinte vei obține un fel de omletă. Pentru a evita acest lucru, lăsă mai întâi sosul să se răcească ușor.

Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este că trebuie să amesteci ușor pentru a nu scoate aerul din compoziție. Nu pune toată spuma de albușuri de la început, ci încorporeaz-o puțin câte puțin. După ce ai adăugat-o pe toată, răzuiește partea inferioară a vasului și amestecă aluatul de jos în sus.

Respectă rețeta

În cazul în care nu respecți rețeta și pui mai multe ingrediente grele vei avea un sufleu prea dens. Bucățile mari de legume, carne sau fructe pot împiedica aluatul să crească complet. O altă problema care poate apărea este că se pot separa componentele.

Dacă vrei totuși să adaugi și legume, carne sau fructe, este important să le tai cât se poate de mărunt și se le adaugi chiar înainte de a pune sufleul la cuptor.

Pentru sufleurile de brânză, dacă pui mai multă brânză decât în rețetă sau dacă folosești sortimente nepotrivite, atunci nu vei mai obține textura potrivită. Folosește brânză mărunțită sau rasă tare pentru rezultate optime.

Umple ramekinele corect

Chiar dacă ai obținut compoziția perfectă trebuie să fii atentă și cum o transferi în vase și cât de mult le umpli.

Folosește o lingură mai mare pentru a pune sufleul în ramekine și pune până la marginea vasului. Apoi nivelează compoziția cu un cuțit sau o spatulă. Dacă din greșeală a curs aluat pe marginea vasului, șterge-l cu un prosop de bucătărie.

Așează-l corect în cuptor

Dacă sufleul nu se coace la temperatura potrivită, durează mai mult să se gătească sau nu iese corect. De aceea, nu trebuie așezat chiar aproape de ușa cuptorului pentru că acolo.

Nu vrei să-l pui nici prea sus pentru că blatul se poate arde, în timp ce interiorul va rămâne crud. Prin urmare, cel mai bun loc este spre mijlocul sau partea inferioară a cuptorului, deoarece căldura de jos ajută la creșterea aluatului.

Dacă intenționezi să-l coci într-un cuptor cu convecție, nu îl așeza direct în calea ventilatorului pentru că vei obține un sufleu deformat sau care nu va crește.

Nu deschide cuptorului în timp ce se coace

Probabil că nu ai răbdare și vrei să vezi ce se întâmplă cu sufleul tău. Totuși nu deschide ușa cuptorului. O schimbare bruscă de temperatură poate duce la prăbușirea sau crăparea preparatului.

Respectă timpul de coacere

Sufleurile care sunt prea puțin coapte sau prea mult au adesea fie textură neplăcută, fie nu arată prea bine. Respectă timpul precizat în rețetă pentru a obține cele mai bune rezultate. După expirarea acestui timp, poți folosi câteva indicații vizuale pentru a determina dacă trebuie să scoți sufleul din cuptor.

Deschide încet ușa cuptorului și observă-i aspectul. Ar trebuie să se dubleze în înălțime și să aibă fie maro-auriu. Atinge ușor părțile laterale ale vasului de copt pentru a vedea cum se mișcă sufleul.

Dacă este gata, se clătină pentru o clipă, dar revine la starea sa naturală, ceea ce înseamnă că este în mare parte stabil, ci nu lichid. Dacă nu se întâmplă acest lucru mai lasă-l câteva minute.

Servește-l imediat

Odată ce îl scoți din cuptor, ai câteva minute să îl aduci la masă înainte să se lase. Prin urmare, nu amâna servirea lui, dacă vrei să te bucuri de tot ce înseamnă sufleu, de la aspect, la textură și gust.

Citește și
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Te-ar mai putea interesa și
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
Florin Piersic a ajuns la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală. Marele actor rămâne sub supravegherea atentă a medicilor
Florin Piersic a ajuns la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală. Marele actor rămâne sub supravegherea atentă a medicilor
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Ruladă cu ciocolată și banane
Ruladă cu ciocolată și banane
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
fresh

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver