Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiști
Limita dintre consumul moderat de alcool și prea multe pahare poate fi foarte fragilă. Indiferent de ceea ce fac prietenii tăi, nu trebuie să te iei la întrecere cu ei. Iată cum să bei alcool fără să te îmbeți. Aceste sfaturi utile de la specialiști te vor ajuta la următoarea ta petrecere.
Un bărbat adult nu ar trebui să consume mai mult de 2 porții de băuturi alcoolice pe zi. O femeie poate consuma una singură, potrivit unui ghid de alimentație citat de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA.
În funcție de mai mulți factori depășirea acestor doze poate duce la intoxicare sau la „îmbătare” așa cum este numită popular starea. Dacă ajungi în această situație vei constata că funcțiile creierului vor fi afectate și nu vei mai putea judeca rațional, vei avea timpul de reacție reduc, îți poți pierde echilibrul și abilitățile motorii.
Cum să bei alcool fără să te îmbeți
Consumul de alcool în cantități mari duce la dilatarea vaselor de sânge, provocând o senzație de căldură, dar care duce la pierderea rapidă a căldurii corpului. În cazul în care limitele de consum se depășesc constant apare riscul crescut de anumite tipuri de cancer, accident vascular cerebral și boli hepatice (de exemplu, ciroză).
O porție standard de băutură înseamnă 10-12 grame de alcool pur. Acest lucru se traduce prin 280-330 ml bere, 150-180 ml de șampanie, 30-40 ml whisky, 60-80 ml lichior, 100-120 ml vin roșu.
Stabilește-ți limitele
Înainte de a începe să bei, stabilește-ți o limită și nu renunța la ea. Studiile recomandă să nu bei mai mult de patru băuturi alcoolice în fiecare zi. Toleranța fiecăruia este diferită. Acesta este motivul pentru care trebuie o cantitate potrivită pentru tine. În plus, nu ține cont de ceea ce fac cei din jurul tău.
De asemenea, ia în calcul că că nu toate băuturile alcoolice conțin aceeași cantitate de alcool. 4 pahare de whisky nu sunt egale cu 4 beri.
Nu bea prea repede
Dacă lași destul de mult timp între porțiile de băutură vei simți mai greu efectul lor. Ideal ar fi ca între o porție și alta să treacă o oră. Dacă ești la o petrecere acest lucru estre de obicei greu.
Dacă acest lucru nu este posibil bea măcar mai încet și alternează sucurile și apa cu alcoolul.
Încearcă să spui nu
Presiunea prietenilor poate fi mare și uneori este greu să spui „nu” la un shot sau la un „noroc”, mai ales dacă petrecerea este în toi. Dacă chiar nu vrei să bei poți să găsești tot felul de pretexte pentru a te eschiva de la prea multe inițiative de „până la fund”.
Evită să bei shoturi sau să participi la jocuri de băut
Nu este nimic în neregulă în a le cumpăra o băutură prietenilor tăi, dar dacă sunteți cu un grup de șapte, se poate transforma rapid într-o sesiune lungă de băut. În plus va fi și costisitoare. Va fi foarte greu să nu vă îmbătați.
De asemenea, este o idee bună să consumați doar băuturi din care se poate bea o perioadă mai lungă de timp, în defavoarea shot-urilor.
Bea apă și mănâncă suficient
Pentru fiecare băutură alcoolică, bea un pahar cu apă sau o băutură răcoritoare. Dacă ai pe masă și ceva mâncare mai sățioasă atunci ai riscuri și mai mici de a ajunge la intoxicație cu alcool.
Concentrează-te pe alte lucruri
Dacă ești la o petrecere încearcă să faci și alte activități, nu doar să stai la masă. Dansați, jucați jocuri de societate, discutați între voi.
Pregătește un plan B
Dacă nu ești singură la petrecere ar fi bine să îi spui partenerului sau partenerei cu care ai ajuns acolo că ți-ai pus o limită și că ai vrea să te oprească când ajungi la ea.
De asemenea, fă-ți un plan legat de cum vei ajunge acasă. Ai grijă să ai bani de taxi—atât cash, cât și pe card. Dacă este posibil, dormi la gazda care a dat petrecerea.
Distrează-te
Poți să te distrezi foarte bine chiar dacă nu bei mult, scrie EatThis. Concentrează-te pe oamenii cu care discuți și pe conversația pe care o aveți sau pe muzică. Una dintre cele mai bune părți atunci când bei cu limită este că nu o să ai regrete în dimineața următoare.