Cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect, potrivit experților
Carnea de pui este gustoasă, relativ ieftină și foarte versatilă. Pusă pe grătar, devine crocantă la exterior și suculentă la interior. Este delicioasă! Singura condiție este să știi cum să o faci. Descoperă cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect, potrivit experților.
De la bucăți de pui pe grătar suculente, la carne uscată și fără gust, e doar un pas. Urmează sfaturile experților de la HuffPost.com pentru a avea parte de o masă delicioasă.
Sfaturile experților: cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect
Te-ai întrebat de multe ori cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect? Ei bine, o serie de specialiști au decis să îți dezvăluie trucurile și să îți vină în ajutor. Descoperă detaliile pe care e recomandat să le ai în vedere atunci când te pregătești să încingi grătarul și să te bucuri de o masă delicioasă, în care carnea de pui este vedeta.
Lasă puiul să ajungă al temperatura camerei înainte de a-l găti
Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a avea o carne gătită perfect este să scoți puiul de la rece cu ceva timp înainte de a-l pune pe grătar și să aștepți să ajungă la temperatura camerei. Dacă îl vei pune direct din frigider va fi uscat la exterior și va rămâne crud la interior. 30 de minute de odihnă pe pe blatul din bucătărie sunt suficiente pentru ca puiul să ajungă la temperatura corectă. Vei avea o friptură de pui pe grătar suculentă.
Gătește carnea de pui pe grătar la foc între mediu și maxim
Poate ți se pare mai eficient să gătești carnea de pui la cea mai înaltă temperatură, însă nu este și cea mai bună idee. Dacă gătești puiul la grill-ul de la cuptorul aragazului, unde poți regla temperatura, ideal este să folosești 180°C-200°C. În felul acesta nici nu se va arde, dar nici nu va trebui să îl ții foarte mult și să se usuce la interior.
Nu găti carnea de pui direct pe flacără
Căldura puternică și directă va afecta textura cărnii de pui. Ideal este să preîncălzești grătarul foarte bine și, atunci când pui bucățile de carne de pui, să o micșorezi. Dacă faci grătarul cu cărbuni, atunci nu pune puiul exact deasupra lor astfel încât să nu riști să apară flăcări care să ardă friptura. În plus, carnea va reține mai bine umiditatea și sosurile, se va găti uniform și va fi mai suculentă.
Poți să folosești chiar și un termometru pentru carne. Când temperatura interioară a acesteia ajunge la 73°C înseamnă că este gata.
Descoperă și care sunt secretele unui steak de vită medium rare perfect.
Carnea de pui pe grătar trebuie marinată
Marinarea va face carnea mai suculentă. Poți folosi atât marinarea umedă (cu sare, zahăr și apă) sau uscată (sare și ierburi aromatice). Marinada poate fi îmbunătățită cu ulei de măsline, oțet, muștar, sos barbeque, iaurt. În funcție de preferințele tale poți pune diferite tipuri de ierburi aromatice și de ingrediente. Carnea trebuie să stea în marinadă minimum două ore până la o zi întreagă.
Află și cum să marinezi carnea de porc pentru a te bucura de o friptură cu gust irezistibil.
Alege pulpe de pui în loc de piept
Pieptul de pui se gătește mult mai rapid, dar este suficient să îl lași doar 2-3 minute în plus pe grătar și va deveni uscat și fad. Gătind pulpe, nu vei mai avea această problemă. În plus, sunt mai potrivite dacă îți place carnea mai suculentă. Atunci când grăsimea de pe ele se topește, carnea se hidratează și devine delicioasă.
Poți pune pe grătar un pui întreg
Poate părea complicat, dar puiul poate fi gătit pe grătar întreg. Nu trebuie decât să îi scoți oasele din partea din spate și să îl presezi bine. Alege un pui crescut liber, de aproximativ 1,5 kg. Nu îi scoate pielea pentru că aceasta protejează carnea și va deveni crocantă în timpul tratamentului termic. Înainte de a-l pune pe grătar lasă-l la marinat câteva ore sau peste noapte.