Cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect, potrivit experților

Fără coacere

Carnea de pui este gustoasă, relativ ieftină și foarte versatilă. Pusă pe grătar, devine crocantă la exterior și suculentă la interior. Este delicioasă! Singura condiție este să știi cum să o faci. Descoperă cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect, potrivit experților.

Cristina Catană
Publicat: 11 septembrie 2022, 06:29
Carnea de pui la grătar trebuie servită cu sos barbeque sau de usturoi / Shutterstock

De la bucăți de pui pe grătar suculente, la carne uscată și fără gust, e doar un pas. Urmează sfaturile experților de la HuffPost.com pentru a avea parte de o masă delicioasă.

Sfaturile experților: cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect

Te-ai întrebat de multe ori cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect? Ei bine, o serie de specialiști au decis să îți dezvăluie trucurile și să îți vină în ajutor. Descoperă detaliile pe care e recomandat să le ai în vedere atunci când te pregătești să încingi grătarul și să te bucuri de o masă delicioasă, în care carnea de pui este vedeta.

Lasă puiul să ajungă al temperatura camerei înainte de a-l găti

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a avea o carne gătită perfect este să scoți puiul de la rece cu ceva timp înainte de a-l pune pe grătar și să aștepți să ajungă la temperatura camerei. Dacă îl vei pune direct din frigider va fi uscat la exterior și va rămâne crud la interior. 30 de minute de odihnă pe pe blatul din bucătărie sunt suficiente pentru ca puiul să ajungă la temperatura corectă. Vei avea o friptură de pui pe grătar suculentă.

Gătește carnea de pui pe grătar la foc între mediu și maxim

Poate ți se pare mai eficient să gătești carnea de pui la cea mai înaltă temperatură, însă nu este și cea mai bună idee. Dacă gătești puiul la grill-ul de la cuptorul aragazului, unde poți regla temperatura, ideal este să folosești 180°C-200°C. În felul acesta nici nu se va arde, dar nici nu va trebui să îl ții foarte mult și să se usuce la interior.

Citește și

Nu găti carnea de pui direct pe flacără

Căldura puternică și directă va afecta textura cărnii de pui. Ideal este să preîncălzești grătarul foarte bine și, atunci când pui bucățile de carne de pui, să o micșorezi. Dacă faci grătarul cu cărbuni, atunci nu pune puiul exact deasupra lor astfel încât să nu riști să apară flăcări care să ardă friptura. În plus, carnea va reține mai bine umiditatea și sosurile, se va găti uniform și va fi mai suculentă.

Poți să folosești chiar și un termometru pentru carne. Când temperatura interioară a acesteia ajunge la 73°C înseamnă că este gata.

Descoperă și care sunt secretele unui steak de vită medium rare perfect.

Carnea de pui pe grătar trebuie marinată

Marinarea va face carnea mai suculentă. Poți folosi atât marinarea umedă (cu sare, zahăr și apă) sau uscată (sare și ierburi aromatice). Marinada poate fi îmbunătățită cu ulei de măsline, oțet, muștar, sos barbeque, iaurt. În funcție de preferințele tale poți pune diferite tipuri de ierburi aromatice și de ingrediente. Carnea trebuie să stea în marinadă minimum două ore până la o zi întreagă.

Află și cum să marinezi carnea de porc pentru a te bucura de o friptură cu gust irezistibil.

Alege pulpe de pui în loc de piept

Pieptul de pui se gătește mult mai rapid, dar este suficient să îl lași doar 2-3 minute în plus pe grătar și va deveni uscat și fad. Gătind pulpe, nu vei mai avea această problemă. În plus, sunt mai potrivite dacă îți place carnea mai suculentă. Atunci când grăsimea de pe ele se topește, carnea se hidratează și devine delicioasă.

Poți pune pe grătar un pui întreg

Poate părea complicat, dar puiul poate fi gătit pe grătar întreg. Nu trebuie decât să îi scoți oasele din partea din spate și să îl presezi bine. Alege un pui crescut liber, de aproximativ 1,5 kg. Nu îi scoate pielea pentru că aceasta protejează carnea și va deveni crocantă în timpul tratamentului termic. Înainte de a-l pune pe grătar lasă-l la marinat câteva ore sau peste noapte.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Salată de crudități cu maioneză și pui. Se prepară rapid și este extrem de gustoasă
Salată de crudități cu maioneză și pui. Se prepară rapid și este extrem de gustoasă
Pui Marsala. Rețetă de pui cremos cu ciuperci, în sos de vin
Pui Marsala. Rețetă de pui cremos cu ciuperci, în sos de vin
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga familie
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga familie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare