Cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect, potrivit experților

Fără coacere

Carnea de pui este gustoasă, relativ ieftină și foarte versatilă. Pusă pe grătar, devine crocantă la exterior și suculentă la interior. Este delicioasă! Singura condiție este să știi cum să o faci. Descoperă cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect, potrivit experților.

Cristina Catană
Publicat: 11 septembrie 2022, 06:29
Carnea de pui la grătar trebuie servită cu sos barbeque sau de usturoi / Shutterstock

De la bucăți de pui pe grătar suculente, la carne uscată și fără gust, e doar un pas. Urmează sfaturile experților de la HuffPost.com pentru a avea parte de o masă delicioasă.

Sfaturile experților: cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect

Te-ai întrebat de multe ori cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect? Ei bine, o serie de specialiști au decis să îți dezvăluie trucurile și să îți vină în ajutor. Descoperă detaliile pe care e recomandat să le ai în vedere atunci când te pregătești să încingi grătarul și să te bucuri de o masă delicioasă, în care carnea de pui este vedeta.

Lasă puiul să ajungă al temperatura camerei înainte de a-l găti

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a avea o carne gătită perfect este să scoți puiul de la rece cu ceva timp înainte de a-l pune pe grătar și să aștepți să ajungă la temperatura camerei. Dacă îl vei pune direct din frigider va fi uscat la exterior și va rămâne crud la interior. 30 de minute de odihnă pe pe blatul din bucătărie sunt suficiente pentru ca puiul să ajungă la temperatura corectă. Vei avea o friptură de pui pe grătar suculentă.

Gătește carnea de pui pe grătar la foc între mediu și maxim

Poate ți se pare mai eficient să gătești carnea de pui la cea mai înaltă temperatură, însă nu este și cea mai bună idee. Dacă gătești puiul la grill-ul de la cuptorul aragazului, unde poți regla temperatura, ideal este să folosești 180°C-200°C. În felul acesta nici nu se va arde, dar nici nu va trebui să îl ții foarte mult și să se usuce la interior.

Citește și

Nu găti carnea de pui direct pe flacără

Căldura puternică și directă va afecta textura cărnii de pui. Ideal este să preîncălzești grătarul foarte bine și, atunci când pui bucățile de carne de pui, să o micșorezi. Dacă faci grătarul cu cărbuni, atunci nu pune puiul exact deasupra lor astfel încât să nu riști să apară flăcări care să ardă friptura. În plus, carnea va reține mai bine umiditatea și sosurile, se va găti uniform și va fi mai suculentă.

Poți să folosești chiar și un termometru pentru carne. Când temperatura interioară a acesteia ajunge la 73°C înseamnă că este gata.

Descoperă și care sunt secretele unui steak de vită medium rare perfect.

Carnea de pui pe grătar trebuie marinată

Marinarea va face carnea mai suculentă. Poți folosi atât marinarea umedă (cu sare, zahăr și apă) sau uscată (sare și ierburi aromatice). Marinada poate fi îmbunătățită cu ulei de măsline, oțet, muștar, sos barbeque, iaurt. În funcție de preferințele tale poți pune diferite tipuri de ierburi aromatice și de ingrediente. Carnea trebuie să stea în marinadă minimum două ore până la o zi întreagă.

Află și cum să marinezi carnea de porc pentru a te bucura de o friptură cu gust irezistibil.

Alege pulpe de pui în loc de piept

Pieptul de pui se gătește mult mai rapid, dar este suficient să îl lași doar 2-3 minute în plus pe grătar și va deveni uscat și fad. Gătind pulpe, nu vei mai avea această problemă. În plus, sunt mai potrivite dacă îți place carnea mai suculentă. Atunci când grăsimea de pe ele se topește, carnea se hidratează și devine delicioasă.

Poți pune pe grătar un pui întreg

Poate părea complicat, dar puiul poate fi gătit pe grătar întreg. Nu trebuie decât să îi scoți oasele din partea din spate și să îl presezi bine. Alege un pui crescut liber, de aproximativ 1,5 kg. Nu îi scoate pielea pentru că aceasta protejează carnea și va deveni crocantă în timpul tratamentului termic. Înainte de a-l pune pe grătar lasă-l la marinat câteva ore sau peste noapte.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști
Secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști
Știi care este secretul unui pui la cuptor perfect gătit? Sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie
Știi care este secretul unui pui la cuptor perfect gătit? Sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie
Cât de sigur este să gătești carnea de pui congelată. Iată ce spun specialiștii
Cât de sigur este să gătești carnea de pui congelată. Iată ce spun specialiștii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos