Cum să faci mămăligă pripită la fel ca la bunica acasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Mămăliga pripită, așa cum îi spune numele, este o mămăligă ce se face repede. În cazul în care vrei să-ți completezi mâncarea cu mămăligă, dar ai stat deja mult în bucătărie, află de aici cum să faci mămăligă pripită la fel ca la bunica acasă.

Publicat: 21 iulie 2022, 07:25 / Actualizat: 22 iulie 2022, 15:14
O farfurie de mămăligă pripită cu brânză și roșii coapte alături
Poți servi mămăliga pripită cu brânză și smântână sau cu tocănițe/ Shutterstock

Mămăliga pripită se face foarte rapid, doar că trebuie să stai mai tot timpul lângă ea. Trebuie să amesteci constant și să te asiguri că rămâne moale, dar nici să curgă. În plus, așa te asiguri și că nu o afumi. Ideal ar fi să o faci într-un ceaun de fontă. Dacă nu ai unul, alege un vas cu fund dublu, de ceramică sau de inox. În mămăliga pripită poți pune și puțin unt după ce a fiert puțin și în felul acesta te asiguri că nu se lipește de cratiță și va avea și un gust mult mai bun.

Nu uita că mămăliga se poate prepara și la microunde. Ai rețeta aici.

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Se pun la foc într-un ceaun sau într-un vas cu fund dublu apa și sare. Înainte ca apa să înceapă că clocotească se adaugă încet mălaiul. Focul se dă la minimum. Între timp se amestecă cu telul sau cu o lingură de lemn. Se pune untul, se dă focul puțin mai tare și se amestecă în continuare, timp de aproximativ 7-8 minute.

Când a căpătat consistența dorită, se mai lasă fără să se amestece încă 4-5 minute. Apoi, se varsă în vasul în care urmează să fie servită. Se servește fierbinte.

Citește și

Istoria mămăligii

Ai putea fi tentată să crezi că mămăliga este un fel de mâncare specific românesc, însă preparate similare se fac în mai multe țări din lume. Italienii au polenta, ungurii puliszka, slovenii žganci, sârbii palenta, bulgarii pulenta, ucrainienii culeșa.

Se mai face și în țările din America Latină, că doar din acea zonă a ajuns porumbul în Europa. În fiecare din aceste zone se face într-un fel anume, cu adaosuri de unt sau alte brânzeturi, ba chiar și carne și se poate fierbe și în lapte.

Mămăliga pripită se combină perfect cu cotlete de porc cu lămâie și condimente.

Cum a ajuns un preparat popular în România

Mămăliga noastră, care a fost preparată la sat în urmă cu 300 de ani, este simplă. Nu ai nevoie decât de apă, sare și mălai. Oamenii de la sat foloseau mămăliga pentru a înlocui de multe ori pâinea și o mâncau cu absolut orice, de la ciorbă la magiun de prune. Nu întotdeauna o mâncau de drag, ci mai degrabă pentru că tot grâul îl dădeau bir și nu mai aveau făină pentru a face pâine. Așa că, se descurcau cu ce le rămânea: porumbul.  

Prima atestarea documentară a mămăligii în România apare în dicționarul Larrouse în anul 1873 „făina de porumb fiartă în principatele Dunării”. De fapt, nici nu era cunoscută cu mult timp înainte pentru porumbul a început să fie cultivat la noi în secolul al XVII-lea. Sursele istorice spun că înainte de introducerea acestuia, românii mâncau o fiertură de mei, care se prepara într-un mod similar cu mămăliga.

Citește și
CELE MAI CITITE
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Muhlama preparată după rețeta tradițională turncească
Rețetă de mămăligă cu brânză ca în serialele turcești. Muhlama sau kuymak
Rețetă de mămăligă cu brânză ca în serialele turcești. Muhlama sau kuymak
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
bulz la cuptor cu mămăligă și brânză
Bulz la cuptor cu mămăligă și brânză. Rețeta ușoară și rapidă
Bulz la cuptor cu mămăligă și brânză. Rețeta ușoară și rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
2 mai, 05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
30 aprilie, 05:24
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Porție de Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar și felii de pâine
29 aprilie, 09:44
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Economist: A venit mama tuturor crizelor în România. În două luni am putea rămâne fără bani de pensii şi salarii
Economist: A venit "mama tuturor crizelor" în România. În două luni am putea rămâne fără bani de pensii şi salarii
Economist: A venit "mama tuturor crizelor" în România. În două luni am putea rămâne fără bani de pensii şi salarii
Iubita fiului lui Ion Ţiriac a rămas mască! Ce a găsit în hotelul în care tocmai s-a cazat
Iubita fiului lui Ion Ţiriac a rămas mască! Ce a găsit în hotelul în care tocmai s-a cazat
Iubita fiului lui Ion Ţiriac a rămas mască! Ce a găsit în hotelul în care tocmai s-a cazat
Dan Alexa și soția sa, Andrada, divorțează după ani de relație. Primele declarații ale concurentului Asia Express
Dan Alexa și soția sa, Andrada, divorțează după ani de relație. Primele declarații ale concurentului Asia Express
Dan Alexa și soția sa, Andrada, divorțează după ani de relație. Primele declarații ale concurentului Asia Express
Chefi la cuțite, 6 mai 2025. Trei concurenți din bootcamp au intrat în echipe. Cine a fost eliminat după al nouălea battle
Chefi la cuțite, 6 mai 2025. Trei concurenți din bootcamp au intrat în echipe. Cine a fost eliminat după al nouălea battle
Chefi la cuțite, 6 mai 2025. Trei concurenți din bootcamp au intrat în echipe. Cine a fost eliminat după al nouălea battle
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Transformarea spectaculoasă a lui Olly Murs nu este pe placul femeilor: Sincer, cred că arăta mai bine înainte
Transformarea spectaculoasă a lui Olly Murs nu este pe placul femeilor: „Sincer, cred că arăta mai bine înainte”
Transformarea spectaculoasă a lui Olly Murs nu este pe placul femeilor: „Sincer, cred că arăta mai bine înainte”
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
fresh
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior

Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior

Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
închide