Cum să faci mămăligă pripită la fel ca la bunica acasă

Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Internațională

Mămăliga pripită, așa cum îi spune numele, este o mămăligă ce se face repede. În cazul în care vrei să-ți completezi mâncarea cu mămăligă, dar ai stat deja mult în bucătărie, află de aici cum să faci mămăligă pripită la fel ca la bunica acasă.

Publicat: 21 iulie 2022, 07:25 / Actualizat: 22 iulie 2022, 15:14
Poți servi mămăliga pripită cu brânză și smântână sau cu tocănițe/ Shutterstock

Mămăliga pripită se face foarte rapid, doar că trebuie să stai mai tot timpul lângă ea. Trebuie să amesteci constant și să te asiguri că rămâne moale, dar nici să curgă. În plus, așa te asiguri și că nu o afumi. Ideal ar fi să o faci într-un ceaun de fontă. Dacă nu ai unul, alege un vas cu fund dublu, de ceramică sau de inox. În mămăliga pripită poți pune și puțin unt după ce a fiert puțin și în felul acesta te asiguri că nu se lipește de cratiță și va avea și un gust mult mai bun.

Nu uita că mămăliga se poate prepara și la microunde. Ai rețeta aici.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun la foc într-un ceaun sau într-un vas cu fund dublu apa și sare. Înainte ca apa să înceapă că clocotească se adaugă încet mălaiul. Focul se dă la minimum. Între timp se amestecă cu telul sau cu o lingură de lemn. Se pune untul, se dă focul puțin mai tare și se amestecă în continuare, timp de aproximativ 7-8 minute.

Când a căpătat consistența dorită, se mai lasă fără să se amestece încă 4-5 minute. Apoi, se varsă în vasul în care urmează să fie servită. Se servește fierbinte.

Citește și

Istoria mămăligii

Ai putea fi tentată să crezi că mămăliga este un fel de mâncare specific românesc, însă preparate similare se fac în mai multe țări din lume. Italienii au polenta, ungurii puliszka, slovenii žganci, sârbii palenta, bulgarii pulenta, ucrainienii culeșa.

Se mai face și în țările din America Latină, că doar din acea zonă a ajuns porumbul în Europa. În fiecare din aceste zone se face într-un fel anume, cu adaosuri de unt sau alte brânzeturi, ba chiar și carne și se poate fierbe și în lapte.

Mămăliga pripită se combină perfect cu cotlete de porc cu lămâie și condimente.

Cum a ajuns un preparat popular în România

Mămăliga noastră, care a fost preparată la sat în urmă cu 300 de ani, este simplă. Nu ai nevoie decât de apă, sare și mălai. Oamenii de la sat foloseau mămăliga pentru a înlocui de multe ori pâinea și o mâncau cu absolut orice, de la ciorbă la magiun de prune. Nu întotdeauna o mâncau de drag, ci mai degrabă pentru că tot grâul îl dădeau bir și nu mai aveau făină pentru a face pâine. Așa că, se descurcau cu ce le rămânea: porumbul.  

Prima atestarea documentară a mămăligii în România apare în dicționarul Larrouse în anul 1873 „făina de porumb fiartă în principatele Dunării”. De fapt, nici nu era cunoscută cu mult timp înainte pentru porumbul a început să fie cultivat la noi în secolul al XVII-lea. Sursele istorice spun că înainte de introducerea acestuia, românii mâncau o fiertură de mei, care se prepara într-un mod similar cu mămăliga.

Citește și
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Rețetă de mămăligă cu brânză ca în serialele turcești. Muhlama sau kuymak
Rețetă de mămăligă cu brânză ca în serialele turcești. Muhlama sau kuymak
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Bulz la cuptor cu mămăligă și brânză. Rețeta ușoară și rapidă
Bulz la cuptor cu mămăligă și brânză. Rețeta ușoară și rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
24 aprilie, 08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
24 aprilie, 07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Ciprian a refuzat să plătească 24.000 de euro meşterilor şi îşi renovează singur garsoniera din Cluj. Cât îl costă acum
Ciprian a refuzat să plătească 24.000 de euro meşterilor şi îşi renovează singur garsoniera din Cluj. Cât îl costă acum
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
fresh

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos