Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil

Fără coacere

Pentru atunci când dorești să prepari o friptură delicioasă din carne de porc, îți oferim câteva sfaturi pentru a învăța cum să marinezi carnea de porc pentru a obține un gust irezistibil.

Maria Udrea
Publicat: 27 martie 2024, 09:35
În funcție de tipul cărnii durează și timpul de marinare a acesteia / Shutterstock

Pentru a obține o friptură fragedă și suculentă din carnea de porc, va trebui să ții cont de câteva sfaturi obținute de la bucătarii iscusiți. O deosebită atenție va trebui să o acorzi vaselor și ustensilelor pe care le folosești. Specialiștii în domeniul culinar nu recomandă folosirea recipientelor din metal pentru marinarea cărnii.

Spun ei că prin interacțiunea cu metalul ingredientele folosite pentru marinare își pot schimba aromele, culoarea și gusturile. Aceștia recomandă folosirea recipientele din sticlă sau din ceramică. Iar aceste recipiente trebuie să fie prevăzute cu capace care se închid ermetic.

În timpul procesului de marinare nu este indicat să pătrundă aer, pentru a evita oxidarea anumitor ingrediente, dar și a cărnii.

Dar dacă deții pungi speciale din plastic cu fermoar, care pot fi vidate corect, acestea sunt mai mult decât ideale pentru marinarea cărnurilor. În timpul vidării, porii cărnurilor se deschid mai bine, iar marinada va pătrunde mai în profunzime.

Cum să marinezi carnea de porc și ce ingrediente folosești

În primul rând va trebui să faci alegerea corectă a tipului de carne, potrivită pentru rețeta preparată. În funcție de aceasta alegi și ingredientele pentru marinat. Ingredientele alese joacă un rol important în procesul de marinare. Acestea oferă gust, dar și frăgezime.

Pentru prepararea soluției de marinare se folosesc atât ingrediente lichide, cât și solide. Se mai folosesc și condimente, dar și verdețuri proaspete sau uscate. Lichidele sunt cele care ajută la penetrarea cărnii. Iar condimentele și celelalte ingrediente oferă gust și arome deosebite.

Citește și

Care sunt ingredientele lichide folosite pentru marinare

Cele mai populare ingrediente lichide sunt băuturile alcoolice precum vinul, berea, coniacul, etc).

Descoperă și care este adevărul despre gătitul cu vin.

Specialiștii în domeniul culinar ne sfătuiesc să nu adăugăm alcoolul în stare pură peste carne. Pentru o marinare corectă, acesta necesită puțină fierbere, împreună cu diferite condimente. În timpul fierberii se va evapora o parte din alcool, iar lichidul se va aromatiza de la condimente.

Dacă se adaugă în stare naturală peste carne, alcoolul va crea o barieră la suprafața cărnii. Datorită acesteia, aromele condimentelor nu vor mai putea pătrunde în interiorul cărnii. Prin fierbere, alcoolul se evaporă, iar sosul rămas va fi plin de arome și gust deosebit. Sosurile pe bază de alcool se vor adăuga peste carne atunci când sunt complet răcite.

Pentru a ști cum să marinezi carnea de porc, mai trebuie să cunoști și ce importanță au condimentele în preparate pentru sănătate.

Alte lichide folosite pentru a marina carnea sunt sucurile de fructe și de legume. Sucurile acidulare sunt cele mai des folosite. Pentru a marina carnea de porc sunt ideale sucurile proaspete din lămâie sau portocale, dar și cele din ananas, papaya sau ghimbir. Enzimele din conținutul acestora sunt benefice pentru în frăgezirea cărnii. Acestea pătrund rapid în interiorul cărnii, iar timpul de marinare se poate scurta până la 30-40 de minute.

Pe lângă alcool și sucul de fructe se folosește și uleiul, în amestec cu acestea. Acesta are un rol deosebit în formarea unei cruste gustoase la suprafața fripturii de porc.

Care sunt condimentele folosite pentru o marinadă perfectă

Ingredientul principal, dintre cele solide, pentru orice marinadă este sarea. Aceasta are rolul de a pătrunde foarte adânc în interiorul cărnii și a facilita aromatizarea acesteia cu aromele ingredientelor folosite.

Alte ingrediente solide folosite pentru marinare mai sunt ceapa și usturoiul. Acestea nu ar trebui să lipsească din marinade. Se adaugă tocate în compozițiile lichide și oferă o savoare minunată cărnii.

Frunzele proaspete sau uscate de salvie, rozmarin, oregano sau cimbru mai pot fi adăugate în marinade. Chimenul măcinat, boiaua de ardei iute și dulce sau afumată, boabele de coriandru și cele de muștar, măcinate și acestea, oferă arome plăcute marinadei.

Cum să marinezi carnea de porc și cât timp durează marinarea

Pentru a marina carnea corect, mai întâi o vei porționa bucăți mai mici. Apoi îndepărtezi tendoanele și surplusul de grăsime. Cu ajutorul ciocanului pentru șnițele, bate ușor carnea, apoi înțeap-o cu furculița sau cu o țepușă din loc în loc.

Într-un vas de sticlă sau de ceramică pregătește unul din baițurile prezentate mai sus. Adaugă condimentele preferate și scufundă bucățile de carne în acest amestec. Amestecă bine carnea cu marinada, acoperă vasul ermetic și pune-l la rece. Poți pune carnea împreună cu marinada în pungi de plastic cu fermoare de vidare. Videază pungile și pune-le la frigider.

În funcție de tipul cărnii folosite diferă și timpul de marinare al acesteia. De exemplu, pentru coastele de porc timpul aproximativ de marinare este de oră, la temperatura camerei. Însă pentru mușchiul de porc, cotletul sau ceafa, timpul de preparare poate dura chiar și 1-2 zile.

Descoperă și care sunt cele mai bune marinade, pentru fiecare tip de carne.

Citește și
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide
Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon
Friptură din ceafă de porc la cuptor, fragedă și delicioasă
Friptură din ceafă de porc la cuptor, fragedă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:33
Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară
05:36
Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată
05:16
Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special
05:09
Cum să prepari Osso Buco ca un chef italian. Sfaturi și trucuri Cum să prepari Osso Buco ca un chef italian. Sfaturi și trucuri
28 noiembrie, 06:05
Tartă cu struguri și cremă de nuci. Un adevărat răsfăț al texturilor și aromelor Tartă cu struguri și cremă de nuci. Un adevărat răsfăț al texturilor și aromelor
28 noiembrie, 05:19
Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide
28 noiembrie, 05:18
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
27 noiembrie, 05:52
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cafeaua pe stomacul gol ar putea avea aceste efecte asupra organismului tău. Vezi ce spun specialiștii despre acest obicei
Cafeaua pe stomacul gol ar putea avea aceste efecte asupra organismului tău. Vezi ce spun specialiștii despre acest obicei
Care vor fi consecinţele după ce CSAT a constatat că TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu
Care vor fi consecinţele după ce CSAT a constatat că TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu
„Nu e nicio ruşine” Fiul lui Ion Ţiriac, un nou mesaj în scandalul momentului! S-a oferit să finanţeze o schimbare revoluţionară
„Nu e nicio ruşine” Fiul lui Ion Ţiriac, un nou mesaj în scandalul momentului! S-a oferit să finanţeze o schimbare revoluţionară
Raluca Șaulescu este însărcinată. Ea și Ion au făcut anunțul în premieră la Mireasa: „O să fim părinți”
Raluca Șaulescu este însărcinată. Ea și Ion au făcut anunțul în premieră la Mireasa: „O să fim părinți”
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
„Bunicuța AI” care luptă împotriva înșelătoriile la telefon. Cum funcționează programul Daisy
„Bunicuța AI” care luptă împotriva înșelătoriile la telefon. Cum funcționează programul Daisy
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Imaginea corpului la copii: 5 semnale de alarmă pe care să nu le ignori
Imaginea corpului la copii: 5 semnale de alarmă pe care să nu le ignori
Lui Sean „Diddy” Combs i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune pentru a treia oară. Cântărețul își așteaptă procesul într-o închisoare din Brooklyn
Lui Sean „Diddy” Combs i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune pentru a treia oară. Cântărețul își așteaptă procesul într-o închisoare din Brooklyn
Suplimentele cu prebiotice pot îmbunătăți funcțiile creierului la persoanele în vârstă. Cercetătorii au efectuat mai multe teste
Suplimentele cu prebiotice pot îmbunătăți funcțiile creierului la persoanele în vârstă. Cercetătorii au efectuat mai multe teste
fresh

Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac

Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac

Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor

Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor

Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase

Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase

Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide

Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide

Tartă cu struguri și cremă de nuci. Un adevărat răsfăț al texturilor și aromelor

Tartă cu struguri și cremă de nuci. Un adevărat răsfăț al texturilor și aromelor