Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă

Fără coacere

Boabele aurii de porumb sunt o gustare delicioasă și dulce, așa că le-ai putea asocia ușor cu niște bomboane din natură. În plus, le poți pune în salate, tocănițe, supe sau pizza pentru a aduce o aromă specială și o textură aparte. Deși poți găsi porumb conservat tot timpul anului, poți să îl congelezi și tu acasă, păstrând pentru o perioadă mai lungă savoarea boabelor. Descoperă în cele ce urmează cum se congelează porumbul. Iată câteva sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă.

Cristina Catană
Publicat: 15 octombrie 2024, 08:58
Porumbul congelat se folosește la salate sau pizza/ Shutterstock

Pentru a congela porumbul este bine să alegi boabele cât încă este sezonul lor și să le pregătești imediat ce le-ai luat de la piață. Ca să îți dai seama dacă știuleții sunt proaspeți trebuie să verifici în primul rând foile. Acestea trebuie să fie umede, de un verde strălucitor și să se stea cât mai compacte.

Este normal ca în partea superioară a știuletelui să apară urme de arsură de la soare, dar dacă foile sunt galbene sau maronii și uscate este mai bine să nu alegi altceva. Când încerci să tragi de foi, ar trebui să întâmpini o rezistență. Dacă se desprind ușor de știulete, mergi mai departe. 

Citește și

Mătasea porumbului poate fi de la alb la galben auriu, în funcție de soi. Dacă sunt negre sau maro, fragile și uscate, porumbul nu este atât de proaspăt pe cât ar trebui.  

După ce cureți știuletele de foi și de mătase, ar trebui să ți se dezvăluie boabe galbene și uneori albe (depinde de soi). În cazul în care unele dintre ele sunt stricate sau mucegăite, îndepărtează-le și folosește-le pe restul.

Cum se congelează porumbul

Congelarea porumbului este o metodă eficientă de a păstra gustul și nutrienții acestuia pentru o perioadă mai lungă. Porumbul poate fi congelat atât întreg, cât și doar boabele, în funcție de preferințe și de spațiul disponibil. Alegerea și pregătirea corespunzătoare sunt esențiale pentru a obține un porumb bine conservat și gustos.

În primul rând, se alege porumb proaspăt, cules de curând, cu boabe pline, suculente și de o culoare uniformă. Foile de pe știuleți trebuie să fie verzi și umede, semn că porumbul este proaspăt. Dacă foile sunt uscate sau boabele au pete, porumbul nu este ideal pentru congelare.

Pentru a congela porumbul întreg, este necesar să se îndepărteze foile exterioare și să se curețe bine mătasea de pe știuleți. Apoi, porumbul trebuie opărit (blanșat) într-o oală cu apă clocotită timp de 3-4 minute, pentru a opri enzimele care pot altera gustul și textura.

După blanșare, știuleții se scufundă imediat în apă cu gheață pentru a opri gătirea, apoi se usucă bine înainte de a fi congelați. Porumbul întreg se poate congela în pungi speciale pentru congelator, din care se elimină cât mai mult aer.

Dacă dorești să congelezi doar boabele, acestea se pot tăia de pe știuleți după blanșare. Se recomandă să folosești un cuțit bine ascuțit și să tai boabele cât mai aproape de cotor, fără să le zdrobești. Boabele se usucă bine după răcire și se împachetează în pungi sau recipiente etanșe, eliminând cât mai mult aer.

Cum se folosește porumbul congelat

Congelarea porumbului fie întreg, fie sub formă de boabe, permite păstrarea acestuia pentru 8-12 luni. Pentru a evita pierderea gustului și a texturii, este bine ca porumbul să fie consumat în acest interval de timp.

Atunci când vrei să consumi porumbul congelat este suficient să îl scoți din congelator. Îl lași în frigider peste noapte pentru a se dezgheța. Apoi îl pui într-o strecurătoare să se scurgă bine și este gata de folosit pentru rețete rapide.

Citește și
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:06
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
05:04
Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
05:01
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Jumătate de ţară, sub cod galben de vreme severă până sâmbătă seara. Rafalele de vânt depăşesc 50 km/oră
Jumătate de ţară, sub cod galben de vreme severă până sâmbătă seara. Rafalele de vânt depăşesc 50 km/oră
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
fresh

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă