Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă

Fără coacere

Boabele aurii de porumb sunt o gustare delicioasă și dulce, așa că le-ai putea asocia ușor cu niște bomboane din natură. În plus, le poți pune în salate, tocănițe, supe sau pizza pentru a aduce o aromă specială și o textură aparte. Deși poți găsi porumb conservat tot timpul anului, poți să îl congelezi și tu acasă, păstrând pentru o perioadă mai lungă savoarea boabelor. Descoperă în cele ce urmează cum se congelează porumbul. Iată câteva sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă.

Cristina Catană
Publicat: 15 octombrie 2024, 08:58
Porumbul congelat se folosește la salate sau pizza/ Shutterstock

Pentru a congela porumbul este bine să alegi boabele cât încă este sezonul lor și să le pregătești imediat ce le-ai luat de la piață. Ca să îți dai seama dacă știuleții sunt proaspeți trebuie să verifici în primul rând foile. Acestea trebuie să fie umede, de un verde strălucitor și să se stea cât mai compacte.

Este normal ca în partea superioară a știuletelui să apară urme de arsură de la soare, dar dacă foile sunt galbene sau maronii și uscate este mai bine să nu alegi altceva. Când încerci să tragi de foi, ar trebui să întâmpini o rezistență. Dacă se desprind ușor de știulete, mergi mai departe. 

Citește și

Mătasea porumbului poate fi de la alb la galben auriu, în funcție de soi. Dacă sunt negre sau maro, fragile și uscate, porumbul nu este atât de proaspăt pe cât ar trebui.  

După ce cureți știuletele de foi și de mătase, ar trebui să ți se dezvăluie boabe galbene și uneori albe (depinde de soi). În cazul în care unele dintre ele sunt stricate sau mucegăite, îndepărtează-le și folosește-le pe restul.

Cum se congelează porumbul

Congelarea porumbului este o metodă eficientă de a păstra gustul și nutrienții acestuia pentru o perioadă mai lungă. Porumbul poate fi congelat atât întreg, cât și doar boabele, în funcție de preferințe și de spațiul disponibil. Alegerea și pregătirea corespunzătoare sunt esențiale pentru a obține un porumb bine conservat și gustos.

În primul rând, se alege porumb proaspăt, cules de curând, cu boabe pline, suculente și de o culoare uniformă. Foile de pe știuleți trebuie să fie verzi și umede, semn că porumbul este proaspăt. Dacă foile sunt uscate sau boabele au pete, porumbul nu este ideal pentru congelare.

Pentru a congela porumbul întreg, este necesar să se îndepărteze foile exterioare și să se curețe bine mătasea de pe știuleți. Apoi, porumbul trebuie opărit (blanșat) într-o oală cu apă clocotită timp de 3-4 minute, pentru a opri enzimele care pot altera gustul și textura.

După blanșare, știuleții se scufundă imediat în apă cu gheață pentru a opri gătirea, apoi se usucă bine înainte de a fi congelați. Porumbul întreg se poate congela în pungi speciale pentru congelator, din care se elimină cât mai mult aer.

Dacă dorești să congelezi doar boabele, acestea se pot tăia de pe știuleți după blanșare. Se recomandă să folosești un cuțit bine ascuțit și să tai boabele cât mai aproape de cotor, fără să le zdrobești. Boabele se usucă bine după răcire și se împachetează în pungi sau recipiente etanșe, eliminând cât mai mult aer.

Cum se folosește porumbul congelat

Congelarea porumbului fie întreg, fie sub formă de boabe, permite păstrarea acestuia pentru 8-12 luni. Pentru a evita pierderea gustului și a texturii, este bine ca porumbul să fie consumat în acest interval de timp.

Atunci când vrei să consumi porumbul congelat este suficient să îl scoți din congelator. Îl lași în frigider peste noapte pentru a se dezgheța. Apoi îl pui într-o strecurătoare să se scurgă bine și este gata de folosit pentru rețete rapide.

Citește și
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:03
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
08:58
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
06:07
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș
14 octombrie, 09:06
Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă
14 octombrie, 08:57
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită
13 octombrie, 06:36
Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată
12 octombrie, 06:46
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
12 octombrie, 05:39
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...

Parteneri

Horoscopul zilei de 16 octombrie 2024. Taurii sunt sfătuiți să se accepte așa cum sunt. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2024. Taurii sunt sfătuiți să se accepte așa cum sunt. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Vremea 15 octombrie - 11 noiembrie 2024. Răcire de miercuri până la finalul săptămânii, apoi se încălzeşte din nou
Vremea 15 octombrie - 11 noiembrie 2024. Răcire de miercuri până la finalul săptămânii, apoi se încălzeşte din nou
David Popovici a spus motivul pentru care nu mai vrea să conducă niciuna dintre cele două maşini primite de la Ion Ţiriac!
David Popovici a spus motivul pentru care nu mai vrea să conducă niciuna dintre cele două maşini primite de la Ion Ţiriac!
Când începe sezonul 14 Chefi la Cuțite. Premiera este mai aproape decât te aștepti
Când începe sezonul 14 Chefi la Cuțite. Premiera este mai aproape decât te aștepti
A murit Jessica Jurado din La Usurpadora. Gabriela Spanic și-a exprimat regretul în mediul online
A murit Jessica Jurado din La Usurpadora. Gabriela Spanic și-a exprimat regretul în mediul online
Luna Vânătorului din 2024. Când va avea loc Super-Luna Plină și de ce e atât de specială
Luna Vânătorului din 2024. Când va avea loc Super-Luna Plină și de ce e atât de specială
Cremes cu vanilie și frișcă
Cremes cu vanilie și frișcă
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
J-Hope de la BTS va fi eliberat din armata sud-coreeană. BIGHIT Music a împărtășit anunțul pe rețelele sociale
J-Hope de la BTS va fi eliberat din armata sud-coreeană. BIGHIT Music a împărtășit anunțul pe rețelele sociale
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
fresh

Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată

Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată

Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă

Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită

Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș

Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș

Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă

Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă