Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină

Fără coacere

Primăvara e vremea urzicilor. Aceste plante greu de cules și de curățat au atât de multe beneficii pentru sănătate încât trebuie neapărat să le incluzi în meniul tău. Pentru că nu le găsești decât în lunile martie-aprilie le poți păstra la congelator pentru a le putea consuma și în restul anului. Descoperă cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină.

Cristina Catană
Publicat: 30 martie 2024, 05:43
Înainte de congelare, urzicile trebuie spălate foarte bine / Shutterstock

Urzicile sunt disponibile în principal în sezonul de primăvară și vara timpurie, deși ele pot fi găsite și în unele zone în toamnă, în funcție de climă și altitudine. În general, urzicile tinere sunt mai ușor de găsit la începutul primăverii, când vegetația este în creștere rapidă și frunzele sunt moi și delicate.

Urzicile tinere care sunt bune de consum au frunze de un verde închis, sunt mai delicate la atingere și au o textură mai moale. Pe măsură ce urzicile îmbătrânesc, frunzele lor devin mai mari și mai groase, iar tulpinile devin lemnoase.

Citește și

Urzicile sunt o sursă excelentă de nutrienți și substanțe benefice pentru sănătate. Fierul este pricipalul mineral pe care îl conțin. Acesta contribuie la sănătatea sângelui și la prevenirea anemiei. De asemenea, conțin vitaminele A și C care susțin sistemul imunitar și mențin sănătatea pielii și a ochilor. Urzicile sunt bogate în proteine și fibre care ajută la menținerea sănătății digestive și la controlul greutății.

Cum se congelează urzicile

Congelarea urzicilor este o modalitate excelentă de a le păstra proaspete și de a le folosi mai târziu în diverse rețete culinare.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este și cel mai dificil: spălarea urzicilor. Trece-le de mai multe ori prin jet de apă rece pentru a te asigura că nu rămâne nicio impuritate, spun cei de la EatThis.com.

Blancharea este un pas opțional, dar poate ajuta la menținerea culorii și a texturii urzicilor după congelare. Pentru a blanșa urzicile, adăugă-le într-o oală cu apă clocotită timp de aproximativ 1-2 minute. Apoi, scoate-le rapid din apă și transferă-le imediat într-un castron cu apă rece pentru a opri procesul de gătire.

După spălare și, dacă este necesar, blanșare, lasă urzicile să se scurgă bine de apă. Poți folosi un storcător sau le poți așeza pe un prosop de bucătărie curat pentru a le absorbi excesul de apă.

Împarte urzicile în porții potrivite pentru utilizare ulterioară. Poți folosi un cântar pentru a asigura porționarea uniformă, dacă este necesar. Apoi, așează urzicile într-o caserolă sau pungă de congelare rezistentă la îngheț, eliminând cât mai mult aer posibil din ambalaj.

Etichetează ambalajul cu data și conținutul și asigură-te că este bine închisă. Apoi, așează urzicile în congelator.

Congelatele urzici pot fi adăugate direct în diverse rețete culinare fără a fi nevoie să le decongelezi în prealabil. Poți folosi urzicile congelate în supe, tocănițe, omlete sau alte preparate culinare preferate.

Cum alegi cele mai bune urzici pentru a le congela

Atunci când culegi urzici din sălbăticie, este esențial să fii precaută și să folosești mănuși pentru a evita înțepăturile. Mergi în zone mai îndepărtate de cele locuite de oameni pentru a te asigura că sunt cât mai curate. În niciun caz nu le culege de la marginea drumurilor sau din zonele poluate.

Dacă achiziționezi urzici de la piață sau din magazine, alege acele buchete cu frunze proaspete, verzi și fără semne evidente de vătămare sau degradare. Asigură-te că provin de la surse de încredere și sunt tratate corespunzător pentru consum.

Folosește urzicile culese și la o porție de mâncare de urzici frecate cu mălai.

Cum se curăță urzicile

Partea cea mai complicată atunci când vine vorba de urzici este curățarea și spălarea lor. Cel mai bine ar fi să folosești mănuși de cauciuc pentru a evita înțepăturile neplăcute. Înainte de a le spăla ar fi bine să le scuturi bine pentru a elimina orice impuritate.

Spală apoi urzicile sub jet puternic de apă rece, luând urzică cu urzică. Repetă acest proces de mai multe ori până te asiguri că apa rămâne curată. Folosește o sită sau un castron pentru a le clăti mai ușor.

După ce le-ai spălat bine, lasă-le să se scurgă sau presează-le ușor cu un prosop de bucătărie pentru a elimina apa rămasă.

Cum se gătesc urzicile

Urzicile pot fi fierte rapid și apoi adăugate într-o varietate de preparate, precum supe, omlete sau tarte. După fierbere, urzicile nu mai înțeapă și devin moi și gata de consum. Cel mai adesea vor fi transformate în piure și servite cu mămăligă.

De asemenea, poți să le transformi într-o delicioasă tocăniță, cu roșii și usturoi care se potrivește perfect atât cu o pâine bună, cât și cu mămăligă.

Urzicile pot fi integrate într-un delicios risotto, adăugând o notă de prospețime și culoare acestui preparat clasic. Urzicile pot fi savurate ca un aperitiv simplu sau alături de diverse feluri de mâncare, precum carne, pește sau legume.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat