Cum se decongelează carnea în mod corect: tips & tricks

Fără coacere

Rutina zilnică te obligă să prepari mese rapide. Să apelezi la preparate care nu necesită un timp prea mare de gătire. Dacă ai nevoie ca totul să se întâmple rapid la prânz sau la cină, iată cum se decongelează carnea în mod corect.

Publicat: 30 iunie 2022, 10:09 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:03
Există câteva metode pentru a accelera procesul dezghețării pentru orice fel de carne, rapid și în siguranță / Shutterstock

Masa de seară poate fi gata în mai puțin de o oră, chiar dacă puiul sau orice alt tip de carne are încă gheață pe suprafața sa. Există metode pe care specialiștii le recomandă pentru a decongela carnea rapid. Oamenilor le place să aibă congelatorul cât mai aprovizionat. Cu siguranță și tu ai multă carne pe care te gândești să o prepari la un moment dat.

Cum se decongelează carnea în mod corect

Cel mai bun și mai sigur mod de a dezgheța carnea este peste noapte în frigider, până când aceasta este complet decongelată. După decongelare, carnea tocată, carnea de pasăre și fructele de mare ar trebui să se păstreze bine în frigider pentru o zi sau două. Carnea roșie (vită, porc, miel și friptură) rămâne bună încă 3 până la 5 zile. În plus, dacă alegi să decongelezi carnea în frigider, ce rămâne poate fi din nou congelat în siguranță.

Ce se întâmplă însă dacă trebuie să dezgheți friptura în grabă? Ori dacă pieptul de pui nu s-a dezghețat complet peste noapte? Există câteva metode pentru a accelera procesul dezghețării pentru orice fel de carne, rapid și în siguranță. Poți alege în funcție de cât timp ai la dispoziție.

Citește și

Metoda apei reci – 1 oră

Acesta este cel mai bun mod de a dezgheța rapid și corect carnea fără a folosi cuptorul cu microunde. Pune bucata de carne congelată într-o pungă de plastic resigilabilă, scoțând cât mai mult aer posibil. Umple un vas mare cu apă rece și scufundă punga în apă. Schimbă apa la fiecare 30 de minute pentru a te asigura că rămâne rece și continuă să dezghețe carnea.

Bucățile mai mici de carne, carnea de pasăre sau fructele de mare se pot dezgheța într-o oră sau mai puțin. Cantitățile mai mari pot dura 2-3 ore. Estimează aproximativ 30 de minute pe kilogram. Nu îți recomandăm să recongelezi acea carne odată ce a fost dezghețată, scrie goodhousekeeping.com.

Metoda cuptorului cu microunde – 10 minute

Află cum să dezgheți carnea în cuptorul cu microunde. Poți avea preparate ​​gata de pus pe masă în mai puțin de 10 minute. Această metodă funcționează cel mai bine pentru bucăți mai mici de carne care sunt gătite imediat după dezghețare, cum ar fi pieptul de pui pentru un prăjit sau carnea de vită tocată pentru burgeri ori chiftele.

Citește manualul de instrucțiuni al cuptorului cu microunde. Doar așa poți afla cea mai bună modalitate de a dezgheța o anumită bucată de carne în funcție de setări. Dacă cuptorul cu microunde nu are o setare de „decongelare”, setează-l la un nivel de putere mai scăzut. Pune carnea la dezghețat pentru perioade scurte de timp.

Fii atentă totuși, temperatura prea mare sau o perioadă prea mare de timp poate găti carnea în loc să o dezghețe. Indiferent de motiv, de îndată ce ai terminat de dezghețat, gătește carnea imediat.

Gătirea fără dezghețare

Când te grăbești foarte tare, nu trebuie să dezgheți carnea congelată înainte de a o găti. Crezi sau nu, este posibil să gătești bucăți de carne tocată proaspăt ieșite din congelator. Carnea va dura mai mult să se gătească, cu aproximativ 50% mai mult și nu este ideală pentru a obține o carne crocantă sau o prăjire perfectă. Cu toate acestea, este o opțiune care este întotdeauna disponibilă. E important de menționat că nu trebuie să gătești carne înghețată în slow cooker pentru că nu mai este gur de mâncat.

Dacă ai nevoie să dezgheți rapid carne tocată de exemplu pentru că ai poftă de spaghette bolognese, se pare că poți folosi apă fierbinte pentru o decongelare rapidă. Un sfat care te poate ajuta să-ți protejezi sănătatea: indiferent de metoda de decongelare pe care o alegi, orice bucată de carne dezghețată nu trebuie lăsată la temperatura camerei mai mult de două ore.

Citește și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Te-ar mai putea interesa și
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
17 noiembrie, 05:07
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
16 noiembrie, 06:48
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
16 noiembrie, 05:45
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Ungaria depăşeşte România la rezerve de aur, după ce a achiziţionat 14,5 tone în septembrie
Ungaria depăşeşte România la rezerve de aur, după ce a achiziţionat 14,5 tone în septembrie
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă