De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit

Fără coacere

Ai prăjit cartofi și nu știi ce să faci cu uleiul rămas în tigaie? L-ai arunca, dar e cam mult, l-ai păstra, dar nu știi dacă este în regulă? În funcție de uleiul utilizat și de temperatura la care ai prăjit poți să îl mai folosești de câteva ori, cu condiția să fii atentă la detaliile care pot face diferența între o intoxicație alimentară și o masă copiosă. Descoperă de la specialiști de câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit. Află cum poți să-l folosești în siguranță.

Cristina Catană
Publicat: 4 martie 2024, 09:09
Uleiul de floarea-soarelui poate fi refolosit, dar în anumite condiții / Shutterstock

Uleiul folosit la prăjit se poate refolosi, dar în anumite condiții. Contează foarte mult tipul de ulei, temperatura la care a fost utilizat și ce ai prăjit în el. Dacă ai făcut șnițele sau alt tip de pane în mod cert va trebui să îl arunci.

Motivul este că rămân în el tot felul de reziduri care vor influența calitatea preparatelor pe care le vei face ulterior. De asemenea, dacă ai folosit usturoi sau alte condimente trebuie să ții cont de acest aspect.

Citește și

De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit

Uleiurile cu un punct de fum mai ridicat sunt de obicei mai stabile. De aceea, pot fi folosite de mai multe ori în comparație cu cele cu un punct de fum mai scăzut. Uleiurile cu un punct de fum mai scăzut, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, sunt mai susceptibile la degradare la temperaturi ridicate. Acestea nu ar trebui să fie folosite de mai multe ori pentru prăjit.

Temperatura la care încălzești uleiul îi poate afecta durata de utilizare. Dacă este folosit la temperaturi mai ridicate decât punctul său de fum se va degrada mai repede și nu va mai fi sigur pentru utilizare ulterioară.

Anumite ingrediente pot contamina uleiul mai repede decât altele. De exemplu, prăjirea alimentelor care lasă reziduuri sau particule mici în ulei poate accelera degradarea acestuia.

În general, chiar și cu uleiuri de înaltă calitate, nu este recomandabil să nu le folosești de mai multe ori. Motivele țin de motive de sănătate și pentru a obține un preparat de calitate.

Reutilizarea uleiului pentru prăjit depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul de ulei, temperatura de prăjire și ingredientele utilizate.

Uleiul de floarea-soarelui

Uleiul de floarea-soarelui este unul dintre cele mai comune uleiuri utilizate pentru prăjit. Poate fi reutilizat de mai multe ori. De preferat este să nu fie refolosit la temperaturi ridicate pentru a evita degradarea rapidă a calității. 

Dacă temperatura de prăjire nu depășește punctul de fum al uleiului de floarea-soarelui—aproximativ 232°C, acesta poate fi reutilizat de mai multe ori, în funcție de aspectul și mirosul său.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline extravirgin are un punct de fum mai scăzut decât alte uleiuri și este mai susceptibil la degradare la temperaturi ridicate. În general, nu este recomandat pentru prăjit, dar variantele rafinate pot fi utilizate la temperaturi mai scăzute. Dacă folosești ulei de măsline pentru prăjit, ar trebui să fie o singură utilizare.

Uleiul de palmier

Uleiul de palmier are un punct de fum ridicat și este destul de stabil la temperaturi ridicate. Poate fi reutilizat de mai multe ori. Ar trebui să fie filtrat și depozitat în condiții adecvate pentru a-i prelungi durata de viață.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado are un punct de fum ridicat și este rezistent la oxidare. Ca și uleiul de palmier trebuie filtrat și depozitat în condiții optime pentru a-și păstra calitățile.

În general, indiferent de tipul de ulei, reutilizarea acestuia pentru prăjit ar trebui să fie făcută cu prudență. Filtrarea, depozitarea adecvată și monitorizarea aspectului și mirosului uleiului sunt importante pentru a determina dacă poate fi utilizat în continuare. În plus, evită reutilizarea uleiului dacă a fost folosit pentru alimente cu arome puternice.

De ce nu trebuie să arunci uleiul prăjit în chiuvetă sau în vasul de toaletă

Este foarte la îndemână să arunci uleiul în care ai prăjit diverse alimente în chiuveta din bucătărie sau chiar în vasul de toaletă.

Doar că nu ar trebui să faci acest lucru pentru că poate provoca blocarea conductelor atunci când se răcește și se solidifică. Acest lucru poate duce la probleme grave de canalizare și poate necesita intervenții costisitoare pentru a remedia situația.

Uleiul prăjit poate afecta mediul înconjurător dacă este aruncat în chiuvetă sau în vasul de toaletă. Atunci când ajunge în sistemele de canalizare sau în apele de suprafață, uleiul poate polua apa și poate afecta ecosistemele acvatice. Mai mult, poate interfera cu procesele de tratare a apelor din stațiile de epurare. Se poate acumula în filtre și poate împiedica eficiența proceselor de tratare a apelor uzate.

Ce poți să faci cu uleiul prăjit după ce l-ai folosit

Pentru a elimina uleiul prăjit în mod responsabil, este recomandat să îl colectezi într-un recipient adecvat și să îl duci ulterior la un centru de reciclare autorizat sau la un punct de colectare specializat pentru reciclarea uleiului.

Mulți supermarketuri și centre de reciclare acceptă uleiul de gătit uzat pentru reciclare în scopuri energetice sau industriale și oferă și diverse cadouri celor care le trec pragul. Alternativ, îl poți colecta într-un recipient etanș și îl poți arunca la gunoi în mod corespunzător.

Dacă ai un compost sau ai acces la un serviciu de compostare comunitar, poți adăuga uleiul prăjit în compost. Cu toate acestea, este important să nu adaugi cantități mari, deoarece poate afecta balanța de umiditate și aer din compost și poate atrage animale nedorite.

Unele facilități de reciclare colectează uleiul de gătit uzat pentru a fi utilizat în procese de reciclare energetică, cum ar fi conversia în biocombustibili sau alte surse de energie regenerabilă.

Poți folosi uleiul prăjit pentru alte scopuri casnice, cum ar fi lubrifierea ușilor sau a articulațiilor, îndepărtarea ruginei de pe obiecte metalice sau chiar pentru a face săpunuri sau lumânări acasă.

De ce nu trebuie să folosești de prea multe ori uleiul pentru prăjit

Refolosirea uleiului pentru prăjit trebuie făcută doar în anumite condiții. Încălzirea repetată la temperaturi ridicate poate duce la degradarea acestuia.

Temperaturile de prăjire pot produce oxidare și descompunere a uleiului. Acesta duce la apariția de compuși nedoriti și toxici, cum ar fi acroleină, aldehide și alte substanțe care pot fi nocive pentru sănătate.

În plus, persoanele cu alergii alimentare pot fi expuse la riscul de reacții alergice din cauza contaminării uleiului cu particule alimentare în timpul procesului de prăjire repetată.

Uleiurile utilizate de mai multe ori pot avea un conținut mai mare de substanțe nocive și pot contribui la creșterea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) în corp. Acesta poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Uleiul folosit de mai multe ori poate transfera gust și miros alimentelor, ceea ce poate afecta calitatea și savoarea acestora. Mai mult, uleiul care a fost folosit de mai multe ori este mai predispus să ardă sau să producă fum la temperaturi ridicate, ceea ce poate fi periculos și poate duce la incendii.

În concluzie, pentru a evita aceste probleme și pentru a asigura siguranța și calitatea alimentelor, este recomandat să folosești ulei proaspăt pentru prăjire și să nu îl reutilizezi uleiul de prea multe ori.

De asemenea, este important să respecți temperaturile recomandate de prăjire și să monitorizezi aspectul și mirosul uleiului în timpul procesului de gătit.

Citește și
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Te-ar mai putea interesa și
7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți
7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți
Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui
Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui
Uleiul de argan se folosește și în bucătărie. Sfaturi utile de la specialiști
Uleiul de argan se folosește și în bucătărie. Sfaturi utile de la specialiști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
12 mai, 06:10
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
11 mai, 07:08
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
11 mai, 06:53
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
2
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tarta Tatin este un desert franţuzesc cu fructe, de obicei mere, care sunt caramelizate cu unt şi zahăr, apoi acoperite cu un aluat de patiserie şi coapte. După ce tarta s-a...
3
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Dacă adori orezul cu lapte, dar vrei să aduci îmbunătățiri rețetei din copilărie, îl poți prepara sub formă de budincă de orez cu mere caramelizate. Te va cuceri textura cremoasă a...
4
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița este una dintre prăjiturile care ne-au îndulcit gustul copilăriei. Este o prăjitură delicioasă, care conține foi cu miere, coapte pe dosul tăvii și a cărei rețetă ți-o oferim mai...
5
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Dacă vrei să-ți cucerești invitații și familia cu un tort delicios și spectaculos, preparat cu diferite ocazii speciale, încearcă rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah. Nu este o...

Parteneri

Ce este „decalajul de odihnă” și cum se manifestă în cazul femeilor. Care sunt sfaturile specialiștilor cu privire la acest concept
Ce este „decalajul de odihnă” și cum se manifestă în cazul femeilor. Care sunt sfaturile specialiștilor cu privire la acest concept
BNR spulberă speranțele a sute de mii de români care visau la rate mai mici. Singura opţiune câştigătoare pentru încă cel puțin doi ani
BNR spulberă speranțele a sute de mii de români care visau la rate mai mici. Singura opţiune câştigătoare pentru încă cel puțin doi ani
Fosta iubită a „Prinţului” Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: „Incredibil de frumoasă!”
Fosta iubită a „Prinţului” Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: „Incredibil de frumoasă!”
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Melisa Döngel: O călătorie a talentului și rezilienței în industria divertismentului din Turcia
Melisa Döngel: O călătorie a talentului și rezilienței în industria divertismentului din Turcia
Pericolul care se ascunde în mașini, potrivit experților. 99% dintre vehicule sunt afectate
Pericolul care se ascunde în mașini, potrivit experților. 99% dintre vehicule sunt afectate
Compot de rubarbă cu căpșuni
Compot de rubarbă cu căpșuni
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Selena Gomez a postat o fotografie romantică alături de Benny Blanco, la scurt timp după ce Hailey Bieber, soția fostului ei iubit, și-a anunțat sarcina
Selena Gomez a postat o fotografie romantică alături de Benny Blanco, la scurt timp după ce Hailey Bieber, soția fostului ei iubit, și-a anunțat sarcina
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
fresh

Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă

Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă

Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat

Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă