Depozitarea cepei și a cartofilor. Ce trebuie să faci ca să reziste până la un an
Cartofii și ceapa sunt nelipsiți din bucătăria noastră. Ne salvează de multe ori din situația în care nu știm ce să gătim. În cazul în care ai cumpărat cantități mai mari trebuie să știi cum să le depozitezi astfel încât să reziste cât mai mult timp. Hai să aflăm împreuă mai multe despre depozitarea cepei și a cartofilor.
Depozitarea cartofilor și a cepei poate fi o treabă simplă. Trebuie să ții cont de un singur lucru: nu îi pune în același loc și nu folosi pungi sau alte recipiente de plastic. Din când în când verifică atât ceapa, cât și cartofii și, dacă este cazul, aruncă legumele care s-au stricat. Ceapa și cartofii nu ar trebui puși niciodată împreună, spun specialiștii.
De ce nu se depozitează ceapa și cartofii împreună
Ceapa produce și emite un gaz numit etilenă, care accelerează procesul de coacere și poate face ca restul legumelor din apropiere să putrezească și să se strice mai repede.
Cu toate acestea, usturoiul, poate fi păstrat în siguranță alături de ceapă, fără efecte secundare negative. Însă cartofii nu ar trebui depozițați alături de ceapă niciodată.
Cum se păstrează cartofii
Cartofii trebuie păstrați într-un loc răcoros, întunecat și uscat, cum ar fi o cămară sau un dulap. În aceste condiții pot rezista timp de până la 5 săptămâni. Recipientul de depozitare trebuie să fie bine ventilat. Sunt foarte bune lăzile, cutiile de carton cu găuri perforate sau orice altceva care va permite excesul de umiditate să se evapore.
Cartofii au nevoie de o temperatură de aproximativ 10°C și de un grad de umiditate de 90% pentru a rezista cât mai mult, potrivit Food52.com.
Recipientul în care păstrezi cartofii trebuie să stea acoperit pentru a împiedica lumina să intre. Dacă totuși cartofii s-au înmuiat, s-au încrețit sau au încolțit mai mult de câțiva centimetri, cel mai probabil nu mai trebuie să îi consumi.
Cum se păstrează ceapa
Ceapa trebuie păstrată într-un spațiu ventilat, chiar și pe blatul din bucătărie, dacă ai spațiu suficient și dacă temperatura o permite. Rezistă în stare bună timp de până la 3 luni. Cel mai bine stă în pungă de hârtie sau în coș de sârmă. Află despre diferența dintre ceapa albă și ceapa galbenă.
Dacă ai un beci bine ventilat unde poți păstra temperatura între -1 și 10°C poți păstra ceapa în condiții bune chiar și un an. Evident, din când în când trebuie să verifici dacă nu sunt printre le și cepe stricate și să le arunci. De fapt, este indicat să păstezi ceapa nu foarte înghesuită.
Regula este valabilă pentru toate tipurile de ceapă. Află mai multe despre beneficiile consumului de ceapă.
Ceapa nu trebuie neapărat să fie păstrată în frigider, deoarece temperatura rece o va înmuia rapid. Dacă constanți că are o textură moale înseamnă că ceapa s-a stricat.
Poți să verifici din când în când ce se întâmplă cu ceapa și dacă simți că începe să se deterioreze o mai poți salva. Toac-o mărunt și pune-o în pungi speciale la congelator. O poți porționa astfel încât atunci când ai nevoie să scoți doar cantitatea necesară pentru o ciorbă sau o tocăniță.