Empanadas cu dovleac. Rețetă de plăcinte din bucătăria spaniolă

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Spaniolă

Bucură-te de sezonul dovleacului plăcintar și introdu-l în cât mai multe preparate culinare, dulci sau sărate. Una dintre aceste rețete pe care ți-o recomandăm pentru testare este rețeta de empanadas cu dovleac.

Maria Udrea
Publicat: 15 noiembrie 2024, 08:07 / Actualizat: 15 noiembrie 2024, 10:05

Galerie foto

Empanadas sunt plăcinte delicioase originare din bucătăria spaniolă, iar umplutura de dovleac aduce o notă dulce și reconfortantă / Shutterstock

Este rețeta unor plăcinte delicioase originare din bucătăriile spaniolă și portugheză. Umplutura de dovleac aduce o notă dulce și reconfortantă, perfectă pentru toamnă și iarnă.

Plăcintele sunt excelente atât calde, cât și reci. Sunt potrivite ca gustare dulce alături de ceai sau cafea. Textura lor fragedă și aroma dovleacului condimentat le transformă într-un desert de sezon deosebit.

Citește și

Despre rețeta de empanadas

Empanadas își au originile în bucătăria spaniolă și portugheză. Rețeta datează din Evul Mediu, fiind inspirată de tradiția de a înveli umpluturi în aluat pentru a crea preparate ușor de transportat. Numele „empanada” provine din verbul spaniol „empanar,” care înseamnă „a înveli în aluat” sau „a acoperi cu pâine.” Inițial, empanadas erau preparate pentru a încorpora diverse resturi alimentare, transformându-le în mese consistente și portabile pentru muncitori sau călători.

În timpul colonizării spaniole, empanadas au fost introduse în America Latină, unde au fost adaptate în funcție de ingredientele locale. Astfel, fiecare regiune are propriile sale variații de umpluturi: cu carne, pește sau legume, până la opțiuni dulci cu fructe sau dovleac. În multe culturi sud-americane, empanadas sunt sărbătorite ca mâncare tradițională, fiind preparate la evenimente speciale sau simple mese de familie.

Astăzi, empanadas sunt apreciate în întreaga lume, datorită versatilității lor și posibilității de a experimenta umpluturi diverse, inclusiv cea de dovleac. Descoperă și o rețetă de empanadas cu file de ton în sos de roșii, din categoria plăcintelor sărate. Iar mai jos vei descoperi rețeta de empanadas cu dovleac, detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului fraged. Amestecă făina cu sarea și zahărul. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și amestecă până obții o textură nisipoasă, folosind vârfurile degetelor. Toarnă treptat apa rece și frământă până obții un aluat omogen, ușor ferm. Înfășoară aluatul în folie de plastic și lasă-l la frigider pentru 30 de minute.

Cum prepari umplutura pentru empanadas cu dovleac

Într-un bol, amestecă piureul de dovleac copt sau dovleacul răzuit și caramelizat, cu zahărul, scorțișoara, nucșoara, ghimbirul și sarea. Dacă dorești o textură mai fermă, adaugă și amidonul. Lasă umplutura să se răcească dacă este caldă.

Înainte de a forma plăcintele pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi întinde aluatul pe o suprafață presărată cu puțină făină, apoi taie cercuri de aproximativ 10-12 cm diametru.

Pune câte o lingură din umplutura de dovleac pe fiecare cerc de aluat. Îndoaie aluatul peste umplutură, formând o semilună, și sigilează marginile prin presare cu o furculiță.

Așază plăcintele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, unge-le cu unt topit și, opțional, presară zahăr tos deasupra. Pune tava în cuptor și coace delicioasele empanadas cu dovleac la 180 de grade Celsius timp de 20-25 de minute sau până când devin aurii și crocante. Răsfață-te cu ele caldea sau reci, după preferințe.

Dacă mai dorești o altă rețetă cu dovleac, mai poți încerca rețeta simplă și delicioasă de brioșe cu dovleac.

Citește și
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post
Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post
Cheesecake cu dovleac și portocale. Desert servit la pahar
Cheesecake cu dovleac și portocale. Desert servit la pahar
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Te-ar mai putea interesa și
Basque burnt cheesecake. Rețetă spaniolă de cheesecake
Basque burnt cheesecake. Rețetă spaniolă de cheesecake
Empanadas cu file de ton în sos de roșii, preparate la cuptor
Empanadas cu file de ton în sos de roșii, preparate la cuptor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Empanadas cu dovleac. Rețetă de plăcinte din bucătăria spaniolă Empanadas cu dovleac. Rețetă de plăcinte din bucătăria spaniolă
06:53
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
06:52
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
14 noiembrie, 07:16
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
14 noiembrie, 06:27
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
14 noiembrie, 05:45
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
13 noiembrie, 06:47
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
13 noiembrie, 06:41
Cum să faci acasă saltimbocca, celebrul preparat italienesc Cum să faci acasă saltimbocca, celebrul preparat italienesc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Pumpkin Spice Latte. Rețeta unei băuturi delicioase, de toamnă
Pumpkin Spice Latte. Rețeta unei băuturi delicioase, de toamnă
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Umilit şi numit „cerşetor” în România, Leonard Doroftei a anunţat când îşi va deschide o nouă afacere în ţara noastră!
Umilit şi numit „cerşetor” în România, Leonard Doroftei a anunţat când îşi va deschide o nouă afacere în ţara noastră!
Cum își menține Irina Fodor silueta. Ce preparat nu lipsește din meniul zilnic al prezentatoarei Asia Express
Cum își menține Irina Fodor silueta. Ce preparat nu lipsește din meniul zilnic al prezentatoarei Asia Express
Noi schimbări în distribuția seriei Golden Boy - Dragoste rebelă. Cine pleacă din povestea celebră
Noi schimbări în distribuția seriei Golden Boy - Dragoste rebelă. Cine pleacă din povestea celebră
Cele mai folosite parole în 2024. Hackerii le pot sparge în mai puțin de 1 secundă
Cele mai folosite parole în 2024. Hackerii le pot sparge în mai puțin de 1 secundă
Mâncare de năut cu spanac
Mâncare de năut cu spanac
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Rihanna a fost fotografiată în timpul unei cine în Los Angeles. Diva a fost îmbrăcată cu o fustă roșie sexy
Rihanna a fost fotografiată în timpul unei cine în Los Angeles. Diva a fost îmbrăcată cu o fustă roșie sexy
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
fresh

Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă

Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă

Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate. Rețetă hrănitoare

Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate. Rețetă hrănitoare

Cum să faci acasă saltimbocca, celebrul preparat italienesc

Cum să faci acasă saltimbocca, celebrul preparat italienesc

Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect

Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect

Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos

Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos