Fasole verde la congelator. Trucuri pentru a obține rețete delicioase în afara sezonului
O porție de fasole verde congelată te poate salva când ai nevoie să gătești cina rapid sau pur și simplu îți este dor de aromele verii în miezul iernii. Prin congelare fasolea verde își păstrează, culoarea, aroma și textura timp de luni de zile.
Să faci fasole verde congelată pentru iarnă este incredibil de simplu. În plus, este una dintre legumele care își păstrează aproape toate proprietățile atunci când este congelată. Vei avea și după 10 luni textura crocantă și aroma pe care o are fasolea verde proaspete.
Fasolea verde este o legumă plină de nutrienți, fiind o sursă bună de fibre, dar și micronutrienți. Conține vitaminele A, B6, C și K, și acid folic, tiamină, fier, calciu, potasiu, magneziu, mangan.
Cum se pune fasolea verde la congelator
Primul pas pe care trebuie să îl faci dacă vrei să ai o fasole congelată de calitate este să alegi cele mai bune legume. Caută fasolea de un verde aprins, cu coajă netedă, fără umflături, noduri și riduri. De asemenea, ar trebui să fie ușor umedă. Acesta este un semn că este foarte proaspătă și că are o aromă intensă.
Fasolea bună de congelat nu ar trebui să fie prea mare, deoarece acesta poate însemna că este tare. Păstăile mai mici sunt de obicei mai fragede. De asemenea, trebuie să aibă păstăile ferme, care se rup ușor în loc să se îndoaie.
După ce ai cumpărat fasolea verde, o poți ține în sertarul de legume al frigiderului până la 4 zile înainte de a o congela. Procesul de congelare va începe cu spălarea atentă a păstăilor. După aceea trebuie să le rupi sau tai capetele și, dacă vrei, le mai poți spăla încă o dată.
În funcție de preferințe le poți lăsa întregi sau le poți rupe în bucăți mai mici. Poți chiar să congelezi o parte din ele tăiate în 2-3 și altă parte cu păstăile întregi. În felul acesta, le poți folosi în mai multe tipuri de rețete. Află și cum pui fasolea verde la borcan pentru a o avea pentru iarnă.
Cum se blanșează fasolea verde
Blanșarea păstăilor de fasole verde pentru congelare este importantă atât pentru menținerea culorii, cât și pentru cea a texturii. Pentru a face acest lucru pune pune la fiert într-o oală mare apă și sarea. Când apa clocotește pune fasolea, lucrând în loturi dacă este necesar.
Lasă păstăile 2-3 minute, apoi scoate-le și transferă-le imediat într-un castron cu apă cu gheață. Le vei lăsa acolo 4-6 minute pentru a opri procesul de gătire. După aceea, scoate-le din apă, usucă-le cu un prosop de bucătărie.
După aceea, pune fasolea într-un singur strat, fără să se atingă păstăile între ele, pe o tavă suficient de mare cât să încapă în congelator. Dă-le la congelator pentru minimum o oră sau până când se întăresc. Apoi, pune păstăile în pungii speciale pentru congelator. Videază-le sau încearcă să scoți cât mai mult aer din pungă.
Astfel congelată, fasolea verde poate fi consumată în decurs de 10-12 luni , deși pentru cel mai bun gust și textură trebuie consumată după 8 luni. Ideal este să notezi pe pungă cu un marker permanent data la care ai congelat-o. Descoperă și o rețetă de fasole verde congelată.
Fasole verde la congelator fără blanșare
Fasolea verde se poate congela și fără să fie blanșată. Trebuie să ții cont că păstăile vor fi mult mai moi atunci când le vei găti și nu își vor păstra culoarea intensă. Acesta este motivul pentru care se trece mai întâi printr-un proces de blanșarea.
Dacă vrei să treci peste el, după ce ai spălat fasolea verde și i-ai rupt/tăiat capetele, pune-o direct pe tavă la congelator și urmează restul procesului. Descoperă și rețeta de mâncare de fasole păstăi.
Cum se consumă fasolea congelată
În general, fasolea congelată nu trebuie decongelată înainte de a fi gătită. Când adaugi fasolea verde congelată la feluri de mâncare precum supe, tocane, curry, de obicei, o poți pune congelată. Ia în considerare că păstăile au fost blanșate, așa că trebuie fierte mai puțin timp.
Din fasole verde la congelator mai poți face diverse garnituri foarte gustoase: fasole verde sotată, prăjită, salate calde, poți să o tragi la tigaie cu alte legume.
De ce să congelezi fasolea verde și alte legume
Fasolea verde este una dintre cele mai versatile legume de care te poți bucura și iarna prin conservare. Congelarea este una dintre cele mai sănătoase metode pentru că eviți adaosul de sare de care ai avea nevoie dacă ai alege să le murezi, de exemplu.
În plus, procesul de congelare este unul foarte simplu. De cele mai multe ori este suficient să speli bine legumele și să le cureți.
Dacă vrei ca aroma și textura să rămână mai aproape de cele ale legumelor proaspete le poți blanșa, însă nici această operațiune nu durează mai mult de 10 minute.