Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent
Pentru că este și sezonul fragilor de pădure, în același timp cu al căpșunilor, nu ezita să le combini în rețetele tale de gem sau dulceață. Îți oferim în acest scop rețeta unui parfumat și consistent gem de căpșuni cu fragi de pădure.
Galerie foto
Fragii de pădure sunt recunoscuți ca plantă cu multiple beneficii în medicina naturistă. Fructele sunt cele comestibile, însă frunzele sunt folosite în medicină datorită multiplelor proprietăți terapeutice. Conțin o mulțime de substanțe precum tanin elagic, alcool triterpenic, fragarolul, evercetina, evercitrina și citrol, acid silicic, săruri minerale, uleiuri esențiale, zaharuri și vitamina C.
Datorită conținutului de taninuri, din frunze se prepară diferite infuzii care au au proprietăți astringente, benefice pentru reglarea sistemului digestiv. Acțiunile acestora asupra sistemului digestiv sunt și laxative, dar au și efecte favorabile în afecțiuni hepatice, inclusiv în litiaza biliară.
Consumul fructelor favorizează eliminarea toxinelor din organism. Au rezultate benefice și împotriva anumitor afecțiuni dermatologice cum ar fi eczemele, dar și împotriva ridurilor. În combinație cu căpșunile, benefice și acestea pentru sănătatea organismului sunt un adevărat elixir.
Nu rata sezonul fragilor de pădure fără a-i introduce în alimentația ta. Iar pentru a te bucura de gustul și aroma lor mai târziu, prepară din ei siropuri, gemuri și dulceață. Poți începe cu rețeta de gem de căpșuni cu fragi de pădure pe care o descoperi detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Întrucât fragii au textura mai fermă, se vor pătrunde într-un timp mai îndelungat față de căpșuni. Astfel, vei începe cu prepararea lor, iar după ce se pătrund adaugi și căpșunile.
Cum prepari gem de căpșuni cu fragi de pădure
După ce ai spălat și curățat fragii de pădure, pune-i în cratița pentru preparat gemul. Adaugă sucul de lămâie și zahărul peste ei și trece ușor cu blenderul prin ei. Nu îi pasa, doar zdrobește-i puțin. Apoi așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe fragii cu zahărul pentru 15 minute. Dacă nu se formează sirop în cratiță, poți adăuga și 2-3 linguri de apă, dar nu mai multă.
Între timp, spală și curăță și căpșunile și toacă-le în cuburi. Adaugă-le peste fragi după ce aceștia s-au pătruns. Amestecă-le bine cu fragii și lasă ingredientele să fiarbă împreună timp de 35-40 de minute. Setează flacăra aragazului la minim și nu uita să îndepărtezi spuma care se formează la suprafața gemului.
În funcție de cât de coapte sunt fructele se va forma și sirop. Acesta necesită o reducere la mai puțin de jumătate din cantitatea inițială pentru ca gemul să devină consistent.
Descoperă și o rețetă de sirop de căpșuni în care poți folosi și fragi.
În funcție de cât de dulci sunt fructele vei adăuga și cantitatea de zahăr.
În intervalul de timp cât fierbe gemul pregătește și borcanele pe care le speli bine, le clătești și le sterilizezi.
Pune deliciosul și aromatul gem de căpșuni cu fragi de pădure fierbinte în borcane. Închide ermetic capacele acestora și acoperă borcanele fierbinți cu o pătură. Lasă-le să se răcească lent pentru a asigura o conservare optimă gemului.
Mai târziu te poți bucura de gustul gemului servindu-l la micul dejun, dar îl poți folosi și la rețete de deserturi. Descoperă aici o rețetă de tartă cu căpșuni și inimioare din aluat, în care îl poți folosi.