Vei începe cu pregătirea smochinelor care necesită spălare, ștergere și secționate în sferturi sau în jumătăți. Adaugă smochinele într-o cratiță și presară zahărul deasupra lor.
Gem de smochine. Rețeta unui gem cremos și aromat
Dacă îți plac smochinele și vrei să te bucuri de aroma lor și în sezonul rece, poți prepara cu ușurință câteva borcane de gem de smochine. Va fi un adevărat deliciu pentru micul dejun, servit cu pâine prăjită. Dar va fi un răsfăț culinar servit și în interiorul clătitelor mult adorate. Îl mai poți folosi chiar și ca umplutură pentru prăjituri și tarte. Însă te poți bucura de el și sub formă de sos lângă o friptură de rață sau de gâscă.
Galerie foto
Smochinele au o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătatea organismului. Sunt o sursă excelentă de fibre, care ajută la digestie și menținerea sănătății intestinelor. Conțin antioxidanți care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Sunt bogate în calciu, contribuind la sănătatea oaselor și prevenirea osteoporozei. Consumul de smochine poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii datorită conținutului lor de potasiu și magneziu.
Chiar dacă o parte dintre proprietățile smochinelor se pierd datorită tratamentului termic, gemul de smochine va aduce suficiente beneficii pentru sănătate. Prin textura lor moale și aromă intensă, smochinele transformă acest gem într-un produs rafinat și delicios.
Descoperă aici și rețeta de smochine caramelizate, perfecte ca acompaniament la un platou cu brânzeturi nobile sau la diferite fripturi. Iar în rândurile de mai jos îți oferim rețeta pentru gem de smochine, detaliată pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Stoarce sucul de lămâie și, opțional, adaugă batonul de scorțișoară și păstaia sau extractul de vanilie. Cu o spatulă de lemn sau de silicon amestecă bine ingredientele. Pune cratița la loc mai răcoros și lasă amestecul de ingrediente să stea timp de aproximativ 30 de minute. În acest interval de timp, zahărul se va mai dizolva, iar smochinele vor lăsa în cratiță propriul suc.
Cum prepari rețeta de gem de smochine
După ce au trecut cele 30 de minute și s-a format suficient sirop așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Adu ingredientele la punctul de fierbere, amestecând ocazional cu o spatulă.
Cu o sită deasă sau o spumieră îndepărtează spuma care se formează la suprafața gemului. După această etapă micșorează intensitatea focului la minimum. Din acest moment lasă gemul să fiarbă pentru aproximativ 50-60 de minute. Prin fierbere îndelungată smochinele se vor descompune, iar gemul va deveni consistent. Amestecă din când în când pentru a preveni lipirea.
Între timp, ocupă-te de sterilizarea borcanelor, împreună cu capacele din dotare. Toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate, lăsând puțin spațiu până la gâtul borcanului. Închide ermetic capacele borcanelor și întoarce-le cu capacul în jos pentru a se sigila corect. Lasă-le așa câteva minute, apoi întoarce-le în poziție normală și acoperă-le cu o pătură.
Lasă borcanele cu gem de smochine să se răcească lent sub pătură, apoi le poți depozita într-un loc răcoros și întunecat.
Dacă mai dorești să prepari și alte conserve din fructe, îți mai recomandăm rețeta de gem de piersici.
Galerie foto