Gem de smochine. Rețeta unui gem cremos și aromat

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă îți plac smochinele și vrei să te bucuri de aroma lor și în sezonul rece, poți prepara cu ușurință câteva borcane de gem de smochine. Va fi un adevărat deliciu pentru micul dejun, servit cu pâine prăjită. Dar va fi un răsfăț culinar servit și în interiorul clătitelor mult adorate. Îl mai poți folosi chiar și ca umplutură pentru prăjituri și tarte. Însă te poți bucura de el și sub formă de sos lângă o friptură de rață sau de gâscă.

Borcane și sosieră cu gem de smochine, alături de smochine proaspete
Galerie foto

Galerie foto

Gemul de smochine poate fi aromatizat cu scorțișoară și vanilie / Shutterstock

Smochinele au o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătatea organismului. Sunt o sursă excelentă de fibre, care ajută la digestie și menținerea sănătății intestinelor. Conțin antioxidanți care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Sunt bogate în calciu, contribuind la sănătatea oaselor și prevenirea osteoporozei. Consumul de smochine poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii datorită conținutului lor de potasiu și magneziu.

Citește și

Chiar dacă o parte dintre proprietățile smochinelor se pierd datorită tratamentului termic, gemul de smochine va aduce suficiente beneficii pentru sănătate. Prin textura lor moale și aromă intensă, smochinele transformă acest gem într-un produs rafinat și delicios.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și rețeta de smochine caramelizate, perfecte ca acompaniament la un platou cu brânzeturi nobile sau la diferite fripturi. Iar în rândurile de mai jos îți oferim rețeta pentru gem de smochine, detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea smochinelor care necesită spălare, ștergere și secționate în sferturi sau în jumătăți. Adaugă smochinele într-o cratiță și presară zahărul deasupra lor.

Stoarce sucul de lămâie și, opțional, adaugă batonul de scorțișoară și păstaia sau extractul de vanilie. Cu o spatulă de lemn sau de silicon amestecă bine ingredientele. Pune cratița la loc mai răcoros și lasă amestecul de ingrediente să stea timp de aproximativ 30 de minute. În acest interval de timp, zahărul se va mai dizolva, iar smochinele vor lăsa în cratiță propriul suc.

Cum prepari rețeta de gem de smochine

După ce au trecut cele 30 de minute și s-a format suficient sirop așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Adu ingredientele la punctul de fierbere, amestecând ocazional cu o spatulă.

Cu o sită deasă sau o spumieră îndepărtează spuma care se formează la suprafața gemului. După această etapă micșorează intensitatea focului la minimum. Din acest moment lasă gemul să fiarbă pentru aproximativ 50-60 de minute. Prin fierbere îndelungată smochinele se vor descompune, iar gemul va deveni consistent. Amestecă din când în când pentru a preveni lipirea.

Între timp, ocupă-te de sterilizarea borcanelor, împreună cu capacele din dotare. Toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate, lăsând puțin spațiu până la gâtul borcanului. Închide ermetic capacele borcanelor și întoarce-le cu capacul în jos pentru a se sigila corect. Lasă-le așa câteva minute, apoi întoarce-le în poziție normală și acoperă-le cu o pătură.

Lasă borcanele cu gem de smochine să se răcească lent sub pătură, apoi le poți depozita într-un loc răcoros și întunecat.

Dacă mai dorești să prepari și alte conserve din fructe, îți mai recomandăm rețeta de gem de piersici.

Citește și
Gem de smochine în borcane și într-o sosieră
Galerie foto

Galerie foto

Gem de smochine în cratiță cu lingură de lemn
Smochine în coș, una secționată
Borcane și sosieră cu gem de smochine, alături de smochine proaspete
+21
CELE MAI CITITE
Trei porții din prăjitura Cartof
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Croissante rapide, unul secționat
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Porție de ciorbă de cartofi cu pipote de pui
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Foietaj cu ciocolată pe o farfurie cu zmeură și mentă
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Prăjitura cu iaurt și fructe decorată cu frunze de mentă
Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere
Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Borcan cu peltea de lămâie și linguriță, alături de lămâi proaspete
Galerie foto
Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu
Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Galerie foto
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de prune la tavă, în cuptor
Galerie foto
Gem de prune la tavă, mai simplu și mai rapid de preparat
Gem de prune la tavă, mai simplu și mai rapid de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu iaurt și cocos porționată oe farfurie, alături de fructe proaspete și un set de ceai
05:52
Prăjitură cu iaurt și cocos. Un desert fin, aerat și parfumat Prăjitură cu iaurt și cocos. Un desert fin, aerat și parfumat
Porție de ciorbă de pește în bol negru cu pâine, pe un tocător
05:47
Ciorbă de pește. Rețetă tradițională din bucătăria dobrogeană Ciorbă de pește. Rețetă tradițională din bucătăria dobrogeană
Ruladă cu cremă de unt și lapte condensat, decorată cu ciocolată, porționată
24 ianuarie, 05:37
Ruladă cu cremă de unt și lapte condensat. Un desert fin și delicios Ruladă cu cremă de unt și lapte condensat. Un desert fin și delicios
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi, într-un bol negru
24 ianuarie, 05:16
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic porționat pe un tocător de lemn
23 ianuarie, 05:44
Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome
Budincă de ciocolată pe platou și o porție pe farfurie
23 ianuarie, 05:27
Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid
Pâine țărănească cu jumări în aluat, porționată pe un tocător cu jumări proaspete
22 ianuarie, 06:20
Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase
Foietaj cu ciocolată pe o farfurie cu zmeură și mentă
22 ianuarie, 05:19
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Varză picantă la wok, cu mușchiuleț de porc la grătar
Varză picantă la wok, cu mușchiuleț de porc la grătar
Varză picantă la wok, cu mușchiuleț de porc la grătar
Reacția ministrului Educației, după ce un director de școală i-a trimis fotografii indecente unei eleve: Sunt lucruri de neacceptat
Reacția ministrului Educației, după ce un director de școală i-a trimis fotografii indecente unei eleve: "Sunt lucruri de neacceptat"
Reacția ministrului Educației, după ce un director de școală i-a trimis fotografii indecente unei eleve: "Sunt lucruri de neacceptat"
El e românul care are un salariu 33.000 de euro pe lună. Are acelaşi loc de muncă din 2013
El e românul care are un salariu 33.000 de euro pe lună. Are acelaşi loc de muncă din 2013
El e românul care are un salariu 33.000 de euro pe lună. Are acelaşi loc de muncă din 2013
Cele mai noi episoade ale serialului Ana,Mi-ai fost scrisă în ADN au condus clasamentul audienţelor pe toate categoriile de public
Cele mai noi episoade ale serialului Ana,Mi-ai fost scrisă în ADN au condus clasamentul audienţelor pe toate categoriile de public
Cele mai noi episoade ale serialului Ana,Mi-ai fost scrisă în ADN au condus clasamentul audienţelor pe toate categoriile de public
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Ce chimicale eterne ar conține
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Ce „chimicale eterne” ar conține
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Ce „chimicale eterne” ar conține
Muffins cu quinoa, brânză și spanac
Muffins cu quinoa, brânză și spanac
Muffins cu quinoa, brânză și spanac
De ce somnul de calitate este esențial pentru copii iarna
De ce somnul de calitate este esențial pentru copii iarna
De ce somnul de calitate este esențial pentru copii iarna
Jessica Simpson și fiica ei au purtat costume de baie asortate. Cele două au promovat împreună cea mai recentă colecție de haine a artistei
Jessica Simpson și fiica ei au purtat costume de baie asortate. Cele două au promovat împreună cea mai recentă colecție de haine a artistei
Jessica Simpson și fiica ei au purtat costume de baie asortate. Cele două au promovat împreună cea mai recentă colecție de haine a artistei
Ceaiuri pentru sănătatea intestinală. Cum pot sprijini digestia
Ceaiuri pentru sănătatea intestinală. Cum pot sprijini digestia
Ceaiuri pentru sănătatea intestinală. Cum pot sprijini digestia
fresh
Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid

Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid

Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid

Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome

Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome

Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi

Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi

Ruladă cu cremă de unt și lapte condensat. Un desert fin și delicios

Ruladă cu cremă de unt și lapte condensat. Un desert fin și delicios

Ciorbă de pește. Rețetă tradițională din bucătăria dobrogeană

Ciorbă de pește. Rețetă tradițională din bucătăria dobrogeană
închide