Glazură oglindă de cacao. Perfectă pentru torturi și prăjituri

Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Chiar dacă rețetele culinare au evoluat datorită ingredientelor actuale care ne ușurează munca, de multe ori ne mai întoarcem și la rețetele vechi, cu dor de gustul copilăriei. Una dintre acestea este rețeta de glazură oglindă cu cacao.

Maria Udrea
Publicat: 18 noiembrie 2023, 07:00

Galerie foto

Glazura se întinde fierbinte peste tort / Shutterstock

Glazurile de torturi și de prăjituri se prepară, foarte simplu la momentul actual, din diferite tipuri de ciocolată, cu frișcă lichidă. Însă glazura de cacao, așa cum se prepara pe vremea bunicii, este mai densă, cu gust mai accentuat de cacao și mai colorată. Se prepară cu unt și lapte, plus ingredientul principal: pudra de cacao. În plus, poate fi preparată și de post, folosind apă în loc de unt și puțin ulei pentru un plus de luciu.

Citește și

Pentru reușita unei glazuri perfecte pentru torturi și prăjituri, este important să optezi pentru ingrediente de calitate. Pudra de cacao este ingredientul principal ce necesită atenție în alegere. Optează pentru cea cu peste 20 % coeficient de grăsime. Al doilea ingredient principal pentru reușita glazurii de cacao este untul. Alege un unt calitativ cu peste 80 % grăsime. Iar nu în ultimul rând, laptele are și acesta un rol important, așa că optează pentru lapte clasic, nepasteurizat cu aproximativ 3,5 % grăsime.

Descoperă aici și rețeta de glazură lucioasă pentru eclere. Iar mai jos, vei descoperi lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de glazură oglindă de cacao.

Ingrediente

Mod de preparare

Indiferent de varianta pentru care optezi să prepari glazura, mai întâi vei aduce pe masa de lucru toate ingredientele din listă, dar și ustensilele de care ai nevoie. Ai nevoie de o cratiță, un tel și o spatulă de amestecat, dar și de o sită pentru pudra de cacao.

Cum prepari glazură oglindă de cacao, cu unt și lapte

Mai întâi pune gelatina la hidratat în apă cât să fie acoperită. Apoi trece pudra de cacao prin sită direct în cratița de preparare. Adaugă zahărul și amestecă-l bine cu pudra de cacao. Apoi toarnă treptat laptele rece, în timp ce amesteci energic cu telul pentru omogenizare.

Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe compoziția, amestecând continuu pentru a deveni compactă. Apoi adaugă untul și esența și omogenizează compoziția.

Diluează gelatina hidratată, pe baie de aburi și adaug-o fierbinte peste glazura de cacao, de asemeni, fierbinte. Din nou omogenizează glazura, las-o să se tempereze 5-6 minute, apoi o poți întinde peste tort sau peste deserturile pentru care o prepari.

Gelatina este opțională, însă va oferi glazurii un plus de stabilitate.

Cum prepari glazura de cacao de post

Pentru varianta de post vei proceda asemănător amestecând mai întâi pudra de cacao trecută prin sită cu zahărul. Apoi adaugi treptata apa și amesteci până la omogenizare.

Fierbe compoziția până când devine mai consistentă, adaugă uleiul și esența și omogenizează.

Adaugă și gelatina hidratată și diluată ca în exemplul anterior și omogenizează compoziția.

Și dacă ți-am oferit și varianta de post pentru glazură oglindă de cacao, îți oferim și o rețetă de prăjitură cu mere și cacao, pe care o poți glazura.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Cum să faci un ganache bun pentru ca tortul tău să arate perfect
Cum să faci un ganache bun pentru ca tortul tău să arate perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii