Gogoși împletite. Un mod de a face gogoșile mai spectaculoase
Dacă ți-ai propus să prepari gogoși, dar le dorești mai atractive, mai spectaculoase, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși împletite.
Galerie foto
Chiar dacă petreci mai mult timp în bucătărie pentru modelarea gogoșilor, rezultatul final merită efortul și timpul alocat. Gogoșile vor avea un aspect minunat și tot pufoase vor fi la interior.
Rețeta de gogoși, ca și rețeta de clătite, de altfel, face parte din colecția de rețete scrise în carnețelul îngălbenit de vreme. Erau preparate de mămici sau de bunici cu ocazia reuniunilor de familie, a poveștilor la gura sobei, sau a diferitelor evenimente petrecute pe atunci. Ca orice rețetă și rețeta gogoșilor a fost de-a lungul timpului adaptată, în funcție de gusturi și de ingredientele noi apărute pe piață.
Dacă te întrebi de ce să petreci timpul împletind gogoșile, îți garantăm că vor avea un mare succes. Pe lângă aspectul plăcut și uniform, mai au și avantajul unei suprafețe crocante mai mari. Cine nu adoră coaja crocantă a gogoșilor în contrast cu miezul pufos? Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea celor mai spectaculoase gogoși de casă.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea drojdiei pe care o fărâmițezi și o pui într-un bol, împreună cu zahărul. Le amesteci bine pe toate până când se lichefiază, apoi adaugi 2 linguri de lapte încălzit. Presari și puțină făină și omogenizezi amestecul. În alt bol mai mare adaugi făina trecută prin sită. Faci o adâncitură la mijlocul ei și pui acolo maiaua de drojdie. Acoperi bolul cu un prosop de bucătărie și lași maiaua să se formeze pentru aproximativ 10-15 minute.
Pași necesari preparării aluatului pentru gogoși împletite
În timpul cât maiaua de drojdie se dezvoltă, te ocupi de celelalte ingrediente necesare aluatului pentru gogoși. Pune cele două ouă în bolul mixerului și adaugă peste ele un praf de sare, coaja de lămâie răzuită fin și vanilia. Amestecă intens până când zahărul se dizolvă și compoziția devine spumoasă. Încălzește restul de lapte, dar fără a-l lăsa să atingă punctul de fierbere.
Când maiaua și-a dublat volumul poți da start frământării aluatului pentru gogoși. Pune compoziția de ouă peste maia și începe să amesteci toate ingredientele din bol, în timp ce torni câte puțin din laptele cald. Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Vei obține un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios, ușor asemănător cu aluatul pentru cozonac.
Acoperă bolul din nou cu un prosop de bucătărie curat și lasă-l la dospit pentru aproximativ o oră.
Pași necesari pentru modelarea și prepararea gogoșilor împletite
Când aluatul și-a dublat volumul, rupe din el bucăți mici și aproximativ egale. Presară făină pe masa de lucru și modelează fiecare bucată de aluat în fâșii lungi și uniforme. Îndoaie fiecare fâșie de la jumătate și răsucește strâns cele două părți. Unge capetele cu puțină apă și presează-le pentru a se lipi. Modelează astfel toate gogoșile și așază-le într-o tavă. Acoperă-le cu prosopul curat și lasă-le să se mai dezvolte pentru 15 minute.
După ce gogoșile împletite au crescut suficient, pune uleiul într-un ceaun sau o tigaie wok. Scufundă în el 2-3 gogoși sau câte încap și rumenește-le frumos pe toate părțile.
Scoate delicioasele gogoși împletite pe un grătar de răcire sau într-o tavă tapetată cu prosoape de hârtie. Lasă-le se se scurgă de ulei, apoi transferă-le pe platou și decorează-le cu zahăr cât sunt calde.
Poți savura gogoșile simple sau glazurate cu ciocolată. Iar pentru data viitoare când vei pofti la gogoși, poate te inspiră rețeta de gogoși glazurate, mai bune decât la gogoșerie.