Halloumi, brânza din Cipru care a cucerit lumea întreagă

Halloumi este o brânză cipriotă făcută în mod tradițional din lapte de capră și de oaie sau un amestec al celor două. Uneori se folosește și lapte de vacă. Este foarte apreciată pentru că textura ei permite prepararea chiar și la grătar. Halloumi își menține foarte bine forma atunci când este încălzită la temperaturi înalte.

Publicat: 24 iulie 2022, 08:02
Halloumi pe tigaie, cu roșii și lămâie alături
Ciprioții mănâncă halloumi la micul dejun / Shutterstock

Preparată în mod tradițional din lapte de capră și/sau de oaie în partea de est a Ciprului, este o brânză albă, stratificată, asemănătoare cu mozzarella. Este o brânză semitare, cu o textură ușor spongioasă. Aroma sa este acidulată și sărată și nu are coajă. Halloumi este uneori făcută din lapte de vacă, atât din lapte pasteurizat, cât și nepasteurizat. Poate fi consumată crudă, dar datorită punctului său ridicat de topire, este o brânză ideală pentru grătar.

Totul despre halloumi, brânză tradițională din Cipru

Când este consumată crudă, halloumi nu are un gust foarte interesant, iar textura seamănă oarecum cu cea de cauciuc. Cu toate acestea, odată pusă într-o tigaie sau pe grătar, devine crocantă la exterior, detaliu care o face să fie foarte apreciată de bucătari.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Halloumi este din ce în ce mai populară în tot restul lumii. Poate fi găsită în majoritatea supermarketurilor sau magazinelor specializate și are un preț rezonabil. 

Citește și

Halloumi, brânză protejată

30 martie 2021 a fost o piatră de hotar semnificativă în istoria lungă a lui brânzei de tip halloumi și un moment pe care mulți ciprioți îl așteptau de zeci de ani. Uniunea Europeană și-a anunțat decizia de a recunoaște brânza halloumi ca produs unic în Cipru, acordând statutul de denumire de origine protejată sau DOP. 

Aceasta înseamnă că halloumi poate fi produs numai în Cipru în conformitate cu orientări specifice și că niciun alt produs nu poate fi comercializat ca halloumi în interiorul granițelor UE sub același nume.

Cum se prepară brânza halloumi

Laptele se încălzește și se adaugă cheag pentru coagulare. Când se formează cașul, acesta este tăiat, zerul este scurs, iar cașul este lăsat să se întărească. Mai apoi e presat în forme. Brânza este apoi fiartă în apă sau zer, iar această etapă suplimentară de încălzire îi conferă rezistența la topire. Brânza este apoi sărată și în mod tradițional stropită cu mentă și poate fi consumată proaspătă între trei și cinci zile. 

În caz contrar, poate fi păstrată în saramură și învechită câteva luni, ceea ce contribuie la aroma sa sărată. Spre deosebire de majoritatea brânzeturilor, nu se utilizează nicio bacterie acidă sau producătoare de acid pentru a obține halloumi.

În funcție de rețetă, textura unică a brânzei halloumi poate face dificilă înlocuirea. Tofu sau paneer indian pot fi folosite în unele rețete, dar nu vor avea același gust în preparat. Dacă este consumată crudă, o brânză feta fermă și uscată este ușor asemănătoare.

Ce poți face cu halloumi

Încearcă halloumi la grătar sau la tigaie. Pune o bucată în salate sau folosește-o în loc de mozzarella în salata caprese. 

În Cipru, halloumi la grătar înlocuiește pâinea din sandvișuri sau se mănâncă cu pepene roșu. Deși poate fi consumată crudă, cel mai bine este să o încălzești. Odată gătită, salinitatea brânzei se estompează, iar textura devine ușor cremoasă. 

Halloumi rasă este folosită în paste amestecate cu pui și suc de lămâie. Ciprioții mănâncă halloumi prăjit la micul dejun alături de ouă, castraveți, roșii și cârnați tradiționali ciprioți, cum ar fi loukaniko sau lountza, carne de porc afumată marinată în vin roșu.

Ai aici mai multe detalii despre tipuri de brânză și cum se folosește fiecare.

Dovlecei la grătar și halloumi cu sos de capere și lămâie

Dovleceii vor capta aromele din dressing, iar brânza va aduce o textură cremoasă acestei salate de vară.

Halloumi și dovleceii pot fi gătiți pe grătar sau în tigaie / Shutterstock

Ingrediente

  • 10-12 dovlecei mici, tăiați în jumătate pe lungime sau în felii rotunde;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 225 g halloumi, feliată subțire (aproximativ 16 felii).

Pentru sos

  • 1 salotă lungă, tocată mărunt;
  • 1 ardei iute roșu, tocat mărunt;
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit;
  • 1 lămâie, cu coajă și zeamă;
  • 2 linguri de capere;
  • 3 linguri ulei de măsline.

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele pentru dressing într-un castron cu o lingură de apă rece și se asezonează cu un praf de sare. Se amestecă și se lasă deoparte.

Se pun dovleceii într-un castron mare și se stropesc cu ulei. Se adăugă un praf de sare, apoi se amestecă astfel încât sarea să ajungă pe toți dovleceii.

Se încinge o tigaie la foc mare și se adaugă dovleceii, cu partea tăiată în jos. Se gătesc 4-5 minute până când pulpa se înmoaie, apoi se întorc și se mai lasă încă 3 minute. Se scot într-un castron puțin adânc și se acoperă cu folie pentru a se menține calzi.

Între timp, se încălzește o tigaie mare antiaderentă și se adăugă halloumi. Brânza se gătește câteva minute până devine aurie pe ambele părți. Se aranjează dovleceii și halloumi pe o farfurie mare sau un platou, apoi se pune deasupra dressing-ul.

Citește și
CELE MAI CITITE
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Chec cu morcovi și mere, porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
ceapa caramelizată servită într-o farfurie albă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide pe o vasă alături de o cană de ceai
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente pe un tocător de lemn, o ciupercă secționată
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe tipuri de brânză aranjate unul peste altul
Cum trebuie să păstrezi brânza ca să nu își piardă din prospețime
Cum trebuie să păstrezi brânza ca să nu își piardă din prospețime
Cele mai bune brânzeturi din lume pe o masă de lemn
În ce țări se produc cele mai bune brânzeturi din lume. Clasamentul întocmit de specialiști
În ce țări se produc cele mai bune brânzeturi din lume. Clasamentul întocmit de specialiști
Brânză pentru sandviciuri calde prezentată în două sandviciuri
Ce brânză este potrivită pentru sandviciuri calde
Ce brânză este potrivită pentru sandviciuri calde
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec de post cu nuci servit pe un platou de lemn
3 decembrie, 09:00
Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
O femeie care curăță de coajă un morcov
3 decembrie, 08:00
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie 5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
Brownie congelat și servit cu o cupă de înghețată de vanilie
3 decembrie, 08:00
Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient
Prăjitură cu mere și ciocolată porționată pe farfurie maro cu furculiță alături
3 decembrie, 06:00
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Porție de varză călită cu ciuperci la tigaie, în bol maro
2 decembrie, 09:00
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Patru coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
2 decembrie, 08:00
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Rulouri cu stafide și scorțișoară, unul în clește, decorat cu zahăr
2 decembrie, 07:00
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Patru fursecuri cu griș și cacao pe o farfurie albă, unul secționat
2 decembrie, 06:00
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă

Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă

Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă
Cât costă un pahar de vin fiert la Târgul de Crăciun. Preţurile în 2023: În altă parte cumperi un kg, dar distracţia se plăteşte

Cât costă un pahar de vin fiert la Târgul de Crăciun. Preţurile în 2023: "În altă parte cumperi un kg, dar distracţia se plăteşte"

Cât costă un pahar de vin fiert la Târgul de Crăciun. Preţurile în 2023: "În altă parte cumperi un kg, dar distracţia se plăteşte"
Ultimul mesaj al fiicei Ronei Hartner pentru mama ei, înainte ca regretata actriţă să fie înmormântată, a fost cutremurător

Ultimul mesaj al fiicei Ronei Hartner pentru mama ei, înainte ca regretata actriţă să fie înmormântată, a fost cutremurător

Ultimul mesaj al fiicei Ronei Hartner pentru mama ei, înainte ca regretata actriţă să fie înmormântată, a fost cutremurător
Cine a câștigat primul joc de amuletă din a șaptea etapă. Ce avantaj uriaș aduce Jokerul extras

Cine a câștigat primul joc de amuletă din a șaptea etapă. Ce avantaj uriaș aduce Jokerul extras

Cine a câștigat primul joc de amuletă din a șaptea etapă. Ce avantaj uriaș aduce Jokerul extras
Au apărut primele imagini ale filmului Red Bonsai (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale

Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale

Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale
Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o capodoperă a sculpturii egiptene. Ce a dezgropat din pământ

Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ

Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Impactul pandemiei asupra copiilor

Impactul pandemiei asupra copiilor

Impactul pandemiei asupra copiilor
Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă

Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă

Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă
Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul
fresh
Patru fursecuri cu griș și cacao pe o farfurie albă, unul secționat
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
închide