Halloumi, brânza din Cipru care a cucerit lumea întreagă

Halloumi este o brânză cipriotă făcută în mod tradițional din lapte de capră și de oaie sau un amestec al celor două. Uneori se folosește și lapte de vacă. Este foarte apreciată pentru că textura ei permite prepararea chiar și la grătar. Halloumi își menține foarte bine forma atunci când este încălzită la temperaturi înalte.

Publicat: 24 iulie 2022, 08:02
Halloumi pe tigaie, cu roșii și lămâie alături
Ciprioții mănâncă halloumi la micul dejun / Shutterstock

Preparată în mod tradițional din lapte de capră și/sau de oaie în partea de est a Ciprului, este o brânză albă, stratificată, asemănătoare cu mozzarella. Este o brânză semitare, cu o textură ușor spongioasă. Aroma sa este acidulată și sărată și nu are coajă. Halloumi este uneori făcută din lapte de vacă, atât din lapte pasteurizat, cât și nepasteurizat. Poate fi consumată crudă, dar datorită punctului său ridicat de topire, este o brânză ideală pentru grătar.

Totul despre halloumi, brânză tradițională din Cipru

Când este consumată crudă, halloumi nu are un gust foarte interesant, iar textura seamănă oarecum cu cea de cauciuc. Cu toate acestea, odată pusă într-o tigaie sau pe grătar, devine crocantă la exterior, detaliu care o face să fie foarte apreciată de bucătari.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Halloumi este din ce în ce mai populară în tot restul lumii. Poate fi găsită în majoritatea supermarketurilor sau magazinelor specializate și are un preț rezonabil. 

Citește și

Halloumi, brânză protejată

30 martie 2021 a fost o piatră de hotar semnificativă în istoria lungă a lui brânzei de tip halloumi și un moment pe care mulți ciprioți îl așteptau de zeci de ani. Uniunea Europeană și-a anunțat decizia de a recunoaște brânza halloumi ca produs unic în Cipru, acordând statutul de denumire de origine protejată sau DOP. 

Aceasta înseamnă că halloumi poate fi produs numai în Cipru în conformitate cu orientări specifice și că niciun alt produs nu poate fi comercializat ca halloumi în interiorul granițelor UE sub același nume.

Cum se prepară brânza halloumi

Laptele se încălzește și se adaugă cheag pentru coagulare. Când se formează cașul, acesta este tăiat, zerul este scurs, iar cașul este lăsat să se întărească. Mai apoi e presat în forme. Brânza este apoi fiartă în apă sau zer, iar această etapă suplimentară de încălzire îi conferă rezistența la topire. Brânza este apoi sărată și în mod tradițional stropită cu mentă și poate fi consumată proaspătă între trei și cinci zile. 

În caz contrar, poate fi păstrată în saramură și învechită câteva luni, ceea ce contribuie la aroma sa sărată. Spre deosebire de majoritatea brânzeturilor, nu se utilizează nicio bacterie acidă sau producătoare de acid pentru a obține halloumi.

În funcție de rețetă, textura unică a brânzei halloumi poate face dificilă înlocuirea. Tofu sau paneer indian pot fi folosite în unele rețete, dar nu vor avea același gust în preparat. Dacă este consumată crudă, o brânză feta fermă și uscată este ușor asemănătoare.

Ce poți face cu halloumi

Încearcă halloumi la grătar sau la tigaie. Pune o bucată în salate sau folosește-o în loc de mozzarella în salata caprese. 

În Cipru, halloumi la grătar înlocuiește pâinea din sandvișuri sau se mănâncă cu pepene roșu. Deși poate fi consumată crudă, cel mai bine este să o încălzești. Odată gătită, salinitatea brânzei se estompează, iar textura devine ușor cremoasă. 

Halloumi rasă este folosită în paste amestecate cu pui și suc de lămâie. Ciprioții mănâncă halloumi prăjit la micul dejun alături de ouă, castraveți, roșii și cârnați tradiționali ciprioți, cum ar fi loukaniko sau lountza, carne de porc afumată marinată în vin roșu.

Ai aici mai multe detalii despre tipuri de brânză și cum se folosește fiecare.

Dovlecei la grătar și halloumi cu sos de capere și lămâie

Dovleceii vor capta aromele din dressing, iar brânza va aduce o textură cremoasă acestei salate de vară.

Halloumi și dovleceii pot fi gătiți pe grătar sau în tigaie / Shutterstock

Ingrediente

  • 10-12 dovlecei mici, tăiați în jumătate pe lungime sau în felii rotunde;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 225 g halloumi, feliată subțire (aproximativ 16 felii).

Pentru sos

  • 1 salotă lungă, tocată mărunt;
  • 1 ardei iute roșu, tocat mărunt;
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit;
  • 1 lămâie, cu coajă și zeamă;
  • 2 linguri de capere;
  • 3 linguri ulei de măsline.

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele pentru dressing într-un castron cu o lingură de apă rece și se asezonează cu un praf de sare. Se amestecă și se lasă deoparte.

Se pun dovleceii într-un castron mare și se stropesc cu ulei. Se adăugă un praf de sare, apoi se amestecă astfel încât sarea să ajungă pe toți dovleceii.

Se încinge o tigaie la foc mare și se adaugă dovleceii, cu partea tăiată în jos. Se gătesc 4-5 minute până când pulpa se înmoaie, apoi se întorc și se mai lasă încă 3 minute. Se scot într-un castron puțin adânc și se acoperă cu folie pentru a se menține calzi.

Între timp, se încălzește o tigaie mare antiaderentă și se adăugă halloumi. Brânza se gătește câteva minute până devine aurie pe ambele părți. Se aranjează dovleceii și halloumi pe o farfurie mare sau un platou, apoi se pune deasupra dressing-ul.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
maioneză de post de la mănăstire
06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Cartierul de lux cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit al doilea Dorobanţi
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
închide