Halloumi, brânza din Cipru care a cucerit lumea întreagă
Halloumi este o brânză cipriotă făcută în mod tradițional din lapte de capră și de oaie sau un amestec al celor două. Uneori se folosește și lapte de vacă. Este foarte apreciată pentru că textura ei permite prepararea chiar și la grătar. Halloumi își menține foarte bine forma atunci când este încălzită la temperaturi înalte.
Preparată în mod tradițional din lapte de capră și/sau de oaie în partea de est a Ciprului, este o brânză albă, stratificată, asemănătoare cu mozzarella. Este o brânză semitare, cu o textură ușor spongioasă. Aroma sa este acidulată și sărată și nu are coajă. Halloumi este uneori făcută din lapte de vacă, atât din lapte pasteurizat, cât și nepasteurizat. Poate fi consumată crudă, dar datorită punctului său ridicat de topire, este o brânză ideală pentru grătar.
Totul despre halloumi, brânză tradițională din Cipru
Când este consumată crudă, halloumi nu are un gust foarte interesant, iar textura seamănă oarecum cu cea de cauciuc. Cu toate acestea, odată pusă într-o tigaie sau pe grătar, devine crocantă la exterior, detaliu care o face să fie foarte apreciată de bucătari.
Halloumi este din ce în ce mai populară în tot restul lumii. Poate fi găsită în majoritatea supermarketurilor sau magazinelor specializate și are un preț rezonabil.
Halloumi, brânză protejată
30 martie 2021 a fost o piatră de hotar semnificativă în istoria lungă a lui brânzei de tip halloumi și un moment pe care mulți ciprioți îl așteptau de zeci de ani. Uniunea Europeană și-a anunțat decizia de a recunoaște brânza halloumi ca produs unic în Cipru, acordând statutul de denumire de origine protejată sau DOP.
Aceasta înseamnă că halloumi poate fi produs numai în Cipru în conformitate cu orientări specifice și că niciun alt produs nu poate fi comercializat ca halloumi în interiorul granițelor UE sub același nume.
Cum se prepară brânza halloumi
Laptele se încălzește și se adaugă cheag pentru coagulare. Când se formează cașul, acesta este tăiat, zerul este scurs, iar cașul este lăsat să se întărească. Mai apoi e presat în forme. Brânza este apoi fiartă în apă sau zer, iar această etapă suplimentară de încălzire îi conferă rezistența la topire. Brânza este apoi sărată și în mod tradițional stropită cu mentă și poate fi consumată proaspătă între trei și cinci zile.
În caz contrar, poate fi păstrată în saramură și învechită câteva luni, ceea ce contribuie la aroma sa sărată. Spre deosebire de majoritatea brânzeturilor, nu se utilizează nicio bacterie acidă sau producătoare de acid pentru a obține halloumi.
În funcție de rețetă, textura unică a brânzei halloumi poate face dificilă înlocuirea. Tofu sau paneer indian pot fi folosite în unele rețete, dar nu vor avea același gust în preparat. Dacă este consumată crudă, o brânză feta fermă și uscată este ușor asemănătoare.
Ce poți face cu halloumi
Încearcă halloumi la grătar sau la tigaie. Pune o bucată în salate sau folosește-o în loc de mozzarella în salata caprese.
În Cipru, halloumi la grătar înlocuiește pâinea din sandvișuri sau se mănâncă cu pepene roșu. Deși poate fi consumată crudă, cel mai bine este să o încălzești. Odată gătită, salinitatea brânzei se estompează, iar textura devine ușor cremoasă.
Halloumi rasă este folosită în paste amestecate cu pui și suc de lămâie. Ciprioții mănâncă halloumi prăjit la micul dejun alături de ouă, castraveți, roșii și cârnați tradiționali ciprioți, cum ar fi loukaniko sau lountza, carne de porc afumată marinată în vin roșu.
Ai aici mai multe detalii despre tipuri de brânză și cum se folosește fiecare.
Dovlecei la grătar și halloumi cu sos de capere și lămâie
Dovleceii vor capta aromele din dressing, iar brânza va aduce o textură cremoasă acestei salate de vară.
Ingrediente
- 10-12 dovlecei mici, tăiați în jumătate pe lungime sau în felii rotunde;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- 225 g halloumi, feliată subțire (aproximativ 16 felii).
Pentru sos
- 1 salotă lungă, tocată mărunt;
- 1 ardei iute roșu, tocat mărunt;
- 1 cățel de usturoi, zdrobit;
- 1 lămâie, cu coajă și zeamă;
- 2 linguri de capere;
- 3 linguri ulei de măsline.
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele pentru dressing într-un castron cu o lingură de apă rece și se asezonează cu un praf de sare. Se amestecă și se lasă deoparte.
Se pun dovleceii într-un castron mare și se stropesc cu ulei. Se adăugă un praf de sare, apoi se amestecă astfel încât sarea să ajungă pe toți dovleceii.
Se încinge o tigaie la foc mare și se adaugă dovleceii, cu partea tăiată în jos. Se gătesc 4-5 minute până când pulpa se înmoaie, apoi se întorc și se mai lasă încă 3 minute. Se scot într-un castron puțin adânc și se acoperă cu folie pentru a se menține calzi.
Între timp, se încălzește o tigaie mare antiaderentă și se adăugă halloumi. Brânza se gătește câteva minute până devine aurie pe ambele părți. Se aranjează dovleceii și halloumi pe o farfurie mare sau un platou, apoi se pune deasupra dressing-ul.