Halloumi, brânza din Cipru care a cucerit lumea întreagă

Halloumi este o brânză cipriotă făcută în mod tradițional din lapte de capră și de oaie sau un amestec al celor două. Uneori se folosește și lapte de vacă. Este foarte apreciată pentru că textura ei permite prepararea chiar și la grătar. Halloumi își menține foarte bine forma atunci când este încălzită la temperaturi înalte.

Publicat: 24 iulie 2022, 08:02
Halloumi pe tigaie, cu roșii și lămâie alături
Ciprioții mănâncă halloumi la micul dejun / Shutterstock

Preparată în mod tradițional din lapte de capră și/sau de oaie în partea de est a Ciprului, este o brânză albă, stratificată, asemănătoare cu mozzarella. Este o brânză semitare, cu o textură ușor spongioasă. Aroma sa este acidulată și sărată și nu are coajă. Halloumi este uneori făcută din lapte de vacă, atât din lapte pasteurizat, cât și nepasteurizat. Poate fi consumată crudă, dar datorită punctului său ridicat de topire, este o brânză ideală pentru grătar.

Totul despre halloumi, brânză tradițională din Cipru

Când este consumată crudă, halloumi nu are un gust foarte interesant, iar textura seamănă oarecum cu cea de cauciuc. Cu toate acestea, odată pusă într-o tigaie sau pe grătar, devine crocantă la exterior, detaliu care o face să fie foarte apreciată de bucătari.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Halloumi este din ce în ce mai populară în tot restul lumii. Poate fi găsită în majoritatea supermarketurilor sau magazinelor specializate și are un preț rezonabil. 

Citește și

Halloumi, brânză protejată

30 martie 2021 a fost o piatră de hotar semnificativă în istoria lungă a lui brânzei de tip halloumi și un moment pe care mulți ciprioți îl așteptau de zeci de ani. Uniunea Europeană și-a anunțat decizia de a recunoaște brânza halloumi ca produs unic în Cipru, acordând statutul de denumire de origine protejată sau DOP. 

Aceasta înseamnă că halloumi poate fi produs numai în Cipru în conformitate cu orientări specifice și că niciun alt produs nu poate fi comercializat ca halloumi în interiorul granițelor UE sub același nume.

Cum se prepară brânza halloumi

Laptele se încălzește și se adaugă cheag pentru coagulare. Când se formează cașul, acesta este tăiat, zerul este scurs, iar cașul este lăsat să se întărească. Mai apoi e presat în forme. Brânza este apoi fiartă în apă sau zer, iar această etapă suplimentară de încălzire îi conferă rezistența la topire. Brânza este apoi sărată și în mod tradițional stropită cu mentă și poate fi consumată proaspătă între trei și cinci zile. 

În caz contrar, poate fi păstrată în saramură și învechită câteva luni, ceea ce contribuie la aroma sa sărată. Spre deosebire de majoritatea brânzeturilor, nu se utilizează nicio bacterie acidă sau producătoare de acid pentru a obține halloumi.

În funcție de rețetă, textura unică a brânzei halloumi poate face dificilă înlocuirea. Tofu sau paneer indian pot fi folosite în unele rețete, dar nu vor avea același gust în preparat. Dacă este consumată crudă, o brânză feta fermă și uscată este ușor asemănătoare.

Ce poți face cu halloumi

Încearcă halloumi la grătar sau la tigaie. Pune o bucată în salate sau folosește-o în loc de mozzarella în salata caprese. 

În Cipru, halloumi la grătar înlocuiește pâinea din sandvișuri sau se mănâncă cu pepene roșu. Deși poate fi consumată crudă, cel mai bine este să o încălzești. Odată gătită, salinitatea brânzei se estompează, iar textura devine ușor cremoasă. 

Halloumi rasă este folosită în paste amestecate cu pui și suc de lămâie. Ciprioții mănâncă halloumi prăjit la micul dejun alături de ouă, castraveți, roșii și cârnați tradiționali ciprioți, cum ar fi loukaniko sau lountza, carne de porc afumată marinată în vin roșu.

Ai aici mai multe detalii despre tipuri de brânză și cum se folosește fiecare.

Dovlecei la grătar și halloumi cu sos de capere și lămâie

Dovleceii vor capta aromele din dressing, iar brânza va aduce o textură cremoasă acestei salate de vară.

Halloumi și dovleceii pot fi gătiți pe grătar sau în tigaie / Shutterstock

Ingrediente

  • 10-12 dovlecei mici, tăiați în jumătate pe lungime sau în felii rotunde;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 225 g halloumi, feliată subțire (aproximativ 16 felii).

Pentru sos

  • 1 salotă lungă, tocată mărunt;
  • 1 ardei iute roșu, tocat mărunt;
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit;
  • 1 lămâie, cu coajă și zeamă;
  • 2 linguri de capere;
  • 3 linguri ulei de măsline.

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele pentru dressing într-un castron cu o lingură de apă rece și se asezonează cu un praf de sare. Se amestecă și se lasă deoparte.

Se pun dovleceii într-un castron mare și se stropesc cu ulei. Se adăugă un praf de sare, apoi se amestecă astfel încât sarea să ajungă pe toți dovleceii.

Se încinge o tigaie la foc mare și se adaugă dovleceii, cu partea tăiată în jos. Se gătesc 4-5 minute până când pulpa se înmoaie, apoi se întorc și se mai lasă încă 3 minute. Se scot într-un castron puțin adânc și se acoperă cu folie pentru a se menține calzi.

Între timp, se încălzește o tigaie mare antiaderentă și se adăugă halloumi. Brânza se gătește câteva minute până devine aurie pe ambele părți. Se aranjează dovleceii și halloumi pe o farfurie mare sau un platou, apoi se pune deasupra dressing-ul.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tocană de vită cu morcovi și țelină în cratiță
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol cu lingură, alături de morcovi și apio proaspete și un bol cu dressing
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol
Trei rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde în sos, alături de orez
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
lahmacun
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Pleurotus pane în crustă crocantă pe un platou
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe tipuri de brânză aranjate unul peste altul
Cum trebuie să păstrezi brânza ca să nu își piardă din prospețime
Cum trebuie să păstrezi brânza ca să nu își piardă din prospețime
Cele mai bune brânzeturi din lume pe o masă de lemn
În ce țări se produc cele mai bune brânzeturi din lume. Clasamentul întocmit de specialiști
În ce țări se produc cele mai bune brânzeturi din lume. Clasamentul întocmit de specialiști
Brânză pentru sandviciuri calde prezentată în două sandviciuri
Ce brânză este potrivită pentru sandviciuri calde
Ce brânză este potrivită pentru sandviciuri calde
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tiramisu cu amaretti la pahar, decorat cu cacao și frunze de mentă
15 februarie, 11:37
Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos
Creveți cu usturoi în farfurie, decorați cu pătrunjel verde, alături de usturoi, chili și lămâie
15 februarie, 09:50
Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată
Tort cu ciocolată și rom secționat pe un platou cu picior, alături de o porție pe o farfurie cu linguriță, o spatulă și două căni albe
14 februarie, 06:22
Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend
Cinci muffins de spelta cu cacao și goji
14 februarie, 05:46
Muffins de spelta cu cacao și goji. Un desert delicios și interesant Muffins de spelta cu cacao și goji. Un desert delicios și interesant
Fursecuri Angeliche decorate cu zahăr
13 februarie, 07:05
Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate
Muffins din albușuri cu fructe uscate, două secționate pe jumătate
13 februarie, 05:23
Muffins din albușuri cu fructe uscate. Un desert aerat și delicat Muffins din albușuri cu fructe uscate. Un desert aerat și delicat
Trei rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde în sos, alături de orez
12 februarie, 05:33
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Pleurotus pane în crustă crocantă pe un platou
12 februarie, 05:01
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Viața poate deveni mai ușoară pentru 3 zodii pe 15 februarie 2025. Nativii care capătă o energie de nestăpânit
Viața poate deveni mai ușoară pentru 3 zodii pe 15 februarie 2025. Nativii care capătă o energie de nestăpânit
Viața poate deveni mai ușoară pentru 3 zodii pe 15 februarie 2025. Nativii care capătă o energie de nestăpânit
Cum se circulă în Bucureşti după prima noapte de iarnă veritabilă. Primăria a scos 300 de utilaje pe străzi
Cum se circulă în Bucureşti după prima noapte de iarnă veritabilă. Primăria a scos 300 de utilaje pe străzi
Cum se circulă în Bucureşti după prima noapte de iarnă veritabilă. Primăria a scos 300 de utilaje pe străzi
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac, imagine alături de iubita lui! Cum arată tânăra
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac, imagine alături de iubita lui! Cum arată tânăra
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac, imagine alături de iubita lui! Cum arată tânăra
Cum arată casa lui Puya din București. Imagini cu locuința din Capitală a juratului X Factor
Cum arată casa lui Puya din București. Imagini cu locuința din Capitală a juratului X Factor
Cum arată casa lui Puya din București. Imagini cu locuința din Capitală a juratului X Factor
Adamari López apare cu soțul său în mediul online și îi dedică un mesaj emoționant. Cum reacționează acesta
Adamari López apare cu „soțul său” în mediul online și îi dedică un mesaj emoționant. Cum reacționează acesta
Adamari López apare cu „soțul său” în mediul online și îi dedică un mesaj emoționant. Cum reacționează acesta
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a îmbătrânit precum un crocodil
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a îmbătrânit precum un crocodil
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a îmbătrânit precum un crocodil
Sos de lămâie cu usturoi și busuioc, pentru salate
Sos de lămâie cu usturoi și busuioc, pentru salate
Sos de lămâie cu usturoi și busuioc, pentru salate
Beneficiile masajului prenatal: ce trebuie să știi înainte de a începe
Beneficiile masajului prenatal: ce trebuie să știi înainte de a începe
Beneficiile masajului prenatal: ce trebuie să știi înainte de a începe
Ciara a lansat piesa Promise după ce un director de casă de discuri a numit-o cea mai proastă melodie Ramp;amp;B. Cântecul a ajuns pe locul 1 în topurile Billboard 
Ciara a lansat piesa „Promise” după ce un director de casă de discuri a numit-o „cea mai proastă melodie Ramp;amp;B”. Cântecul a ajuns pe locul 1 în topurile Billboard 
Ciara a lansat piesa „Promise” după ce un director de casă de discuri a numit-o „cea mai proastă melodie Ramp;amp;B”. Cântecul a ajuns pe locul 1 în topurile Billboard 
La ce să fii atent când cumperi ciocolată. Care sunt cele mai importante aspecte când citești eticheta
La ce să fii atent când cumperi ciocolată. Care sunt cele mai importante aspecte când citești eticheta
La ce să fii atent când cumperi ciocolată. Care sunt cele mai importante aspecte când citești eticheta
fresh
Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend

Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend

Tort cu ciocolată și rom. Rețetă simplă pentru deliciul din weekend

Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos

Tiramisu cu amaretti la pahar. Eleganță și rafinament într-un desert cremos

Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată

Creveți cu usturoi. O porție de savoare intensă și textură delicată

Muffins de spelta cu cacao și goji. Un desert delicios și interesant

Muffins de spelta cu cacao și goji. Un desert delicios și interesant
închide