Iahnie de fasole în varianta de post. Rețetă din bucătăria românească

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Dacă ești în căutarea unei rețete de mâncare românească, simplă, dar foarte gustoasă, poți prepara iahnie de fasole în varianta de post. Este una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri tradiționale.

Maria Udrea
Publicat: 21 februarie 2023, 07:00

Galerie foto

În timpul servirii se poate adăuga verdeața preferată / Profimedia Images

Fasolea boabe este unul dintre alimentele de bază ale românilor, mai ales pentru perioadele de post. Există o mulțime de rețete cu fasole boabe, de la supe și ciorbe, la salate sau mâncăruri scăzute. Toate sunt delicioase și oferă organismului un plus de sănătate.

Citește și

Consumul regulat de fasole albă este foarte recomandat de specialiștii în nutriție. Aceasta reprezintă o sursă importantă de fibre și proteine și este bogată în antioxidanți. În plus, are un număr mic de calorii și un indice glicemic scăzut. Descoperă aici și o rețetă de ciorbă de fasole, simplă și cu ingrediente puține. În cele ce urmează, descoperă rețeta pas cu pas pentru iahnia din boabe de fasole.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea boabelor de fasole pe care le separi de eventualele impurități, apoi le clătești în 2-3 ape reci. Peste boabele de fasole adăugate într-o cratiță mai mare adăugă apă rece în proporție de 3:1 față de volumul acestora. Lasă-le la hidratat în apa rece, de seara până dimineața, la frigider.

Cum prepari rețeta de iahnie de fasole în varianta de post

A doua zi  scurge boabele de fasole din apa în care au stat. Mai clătește-le cu apă rece, apoi pune-le la fiert în apă cât să fie acoperite. Fierbe boabele de fasole până când apa clocotește de 2-3 ori. Scurge-le, clătește-le cu apă caldă și pune-le din nou la fiert. Mai repetă procedeul încă odată, pentru a ajuta boabele de fasole să elimine o bună parte din substanțele care provoacă balonarea.

Descoperă și o rețetă de curry de năut și conopidă.

Apoi, lasă boabele de fasole să fiarbă în apă mai multă. Iar când încep să se pătrundă, adaugă o ceapă tocată mărunt, dar și un morcov, de asemeni, tocat. Mai adaugă și 1-2 crenguțe de cimbru și 1-2 foi de dafin.

Toacă mărunt o ceapă și un morcov sau dă-le pe răzătoare. Apoi călește-le ușor în ulei încins. Presară și puțină sare peste ele pentru a se înmuia mai rapid și a evita arderea lor. Când sunt bine pătrunse adaugă și un ardei tocat mărunt. Amestecă-l bine cu ingredientele călite, apoi adaugă bulionul sau pasta de roșii și o ceașcă din supa de la fasole. apoi sosul concentrat de roșii.

Fierbe sosul de roșii până când devine mai consistent. Adaugă sare și piper, opțional și zahăr, dacă sosul este acrișor. mai adaugă și puțin măghiran uscat pentru un plus de aromă.

Când boabele de fasole sunt bine fierte, scurge-le de zeamă și adaugă-le peste sosul de roșii din tigaie.

Mai fierbe delicioasa iahnie de fasole în varianta de post pentru aproximativ 10 minute. În acest interval de timp adaugă usturoiul răzuit și mai potrivește-i gustul cu sare și piper. După stingerea focului adaugă și verdeața tocată. Și dacă mai dorești o altă rețetă cu boabe de fasole, poți încerca rețeta de fasole bătută cu sos de ceapă călită.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Iahnie de fasole cu ciolan. Rețeta tradițională
Iahnie de fasole cu ciolan. Rețeta tradițională
Iahnie de fasole cu afumătură. Rețeta tradițională
Iahnie de fasole cu afumătură. Rețeta tradițională
Năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă de post
Năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
fresh

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă