Legume cu linte la tigaie. Rețetă hrănitoare
Pentru o cină rapidă, sau un prânz simplu și hrănitor, rețeta de legume cu linte la tigaie poate fi o alegere sănătoasă. În plus, mâncarea este foarte gustoasă și ușor de pregătit.
Galerie foto
Poți alege legumele preferate, în funcție de sezon. Iar lintea va oferi acel plus de sățietate pe care îl dorești la orice fel principal de mâncare.
Care sunt proprietățile și beneficiile consumului de linte
Lintea nu este doar gustoasă și consistentă ci și foarte sănătoasă. Conține cele mai multe proteine dintre leguminoase. Din acest motiv, consumul de linte este o alternativă la consumul de carne, fiind nelipsită din dieta vegetariană și vegană. Lintea asigură senzație de sățietate pentru o perioadă lungă de timp. Iar nivelul de zahăr din sânge rămâne stabil pe toată durata zilei. În plus, conține mai puține calorii decât pastele sau orezul.
Lintea conține cantități mari de fibre dietetice, care îmbunătățesc digestia. Este o sursă importantă de vitamine din complexul B, printre care și acidul folic. Este o sursă excelentă de minerale precum fier, fosfor, zinc şi magneziu care ajută la stimularea sistemului imunitar şi accelerarea vindecării rănilor. Dacă te-am convins să introduci lintea în alimentația ta, poți începe cu rețeta de legume cu linte la tigaie pe care ți-o oferim mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea lintei, care necesită clătire cu apă rece, apoi fierbere în apă cu puțină sare. Lintea fierbe foarte repede, în maxim 20 de minute este bine pătrunsă. După ce ai pus lintea la fiert, pregătește și celelalte ingrediente. Curăță ceapa și usturoiul, clătește-le și toacă-le mărunt. Curăță morcovii, clătește-i și toacă-i rondele. Ardeii îi toci în cuburi micuțe, după ce îi clătești și cureți de cotoare și semințe. Dovlecelul îl speli și fără a-i îndepărta coaja îl tai în sferturi de rondele sau în cuburi mai mari.
Cum prepari linte cu legume la tigaie
Pune o tigaie adâncă pe flacăra aragazului și adaugă uleiul la înfierbântat. Apoi, adaugă ceapa și usturoiul și presară puțină sare peste acestea. Călește-le pentru 2 minute la foc de intensitate mică, atât cât să se pătrundă ușor. Amestecă-le constant să nu se ardă.
Adaugă rondelele de morcovi și mai călește-i și pe aceștia pentru 2 minute, amestecându-i cu ceapa și usturoiul din tigaie. Apoi, adaugă cuburile de ardei și dovlecelul. Presară sare, piper, după gust și adaugă crenguțele de cimbru.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de mâncare cu linte de post.
Așază un capac peste tigaia cu legume și lasă-le să se înăbușe la foc de intensitate mică, pentru 5-6 minute. Nu le prepara în exces să nu se transforme în piure. Prepară-le al dente pentru a-și păstra formele și proprietățile. Scutură din când în când tigaia, sau amestecă legumele ușor cu o spatulă.
Spre final de preparare, adaugă lintea fiartă și scursă. Mai lasă mâncarea de linte cu legume la tigaie să se prepare pentru 2 minute, așa încât granulele de linte să se întrepătrundă cu aromele celorlalte legume.
Servește mâncarea caldă, ca fel principal la una dintre mesele zilei.
Iar pentru data viitoare când mai dorești un preparat sățios pe bază de legume, îți recomandăm rețeta de curry de năut și conopidă.
Galerie foto