Lipii grecești pentru gyros, preparate pe plită sau la tigaie

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Grecească

Rețeta de lipii grecești pentru gyros este una dintre acele rețete pe care le îndrăgești de la prima încercare. Lipia este cunoscută și sub numele de pită și este moale și pufoasă, perfectă pentru a înfășura carnea și garniturile specifice acestui preparat.

Lipii grecești pentru gyros
Galerie foto

Galerie foto

Lipiile grecești se măresc în volum în timpul coacerii / Shutterstock

Gyros este un preparat tradițional grecesc, foarte popular și apreciat pentru gustul său bogat și arome autentice. Este format din carne rotisată, servită de obicei într-o lipie (pită) împreună cu diverse garnituri și sosuri. Carnea folosită poate fi de pui, porc, miel sau vită. Iar felul în care este gătită, pe un rotisor vertical, contribuie la gustul său distinct. Este un preparat versatil și gustos, ideal pentru prânzuri sau cine rapide. Îl poți prepara pentru a impresiona musafirii cu aromele autentice grecești.

Citește și

Originile lipiei pentru gyros sunt străvechi și se întind pe întregul bazin mediteranean. Este greu de precizat o dată exactă a apariției. Însă se știe că diverse forme de pâine plată au fost coapte în Orientul Mijlociu și în bazinul Mediteranean de mii de ani. Lipia grecească a evoluat în timp, devenind un element esențial al bucătăriei grecești tradiționale. Asemănătoare cu alte pâini plate din regiune, lipia grecească este distinctă prin textura sa moale și pufoasă. Aceasta o face ideală pentru înfășurarea alimentelor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și rețeta de lipii tradiționale turcești, denumite Bazlama. iar mai jos îți oferim rețeta completă pentru a prepara și tu lipii grecești pentru gyros.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea drojdiei. Într-un bol mic, amestecă drojdia uscată cu zahărul și aproximativ 50 ml de apă călduță.

Lasă amestecul să stea 5-10 minute, până când devine spumos.

Cum prepari aluatul de lipii grecești pentru gyros

Într-un bol mare, trece făina prin sită și amestec-o cu sarea.

Creează o adâncitură în centrul făinii și pune acolo amestecul de drojdie spumos.

Toarnă treptat și restul de apă călduță, alternând cu uleiul de măsline, în timp ce amesteci ingredientele până când obții un aluat moale și omogen.

Transferă aluatul pe o suprafață ușor presărată cu făină și frământă-l timp de aproximativ 10 minute, până când devine elastic și nelipicios.

Dacă aluatul este prea lipicios, mai adaugă puțină făină.

Modelează aluatul sub formă de bilă și pune-l într-un bol uns cu ulei de măsline. Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să se dospească timp de aproximativ 1 oră, la temperatura camerei. Aluatul își va dubla volumul în timpul dospirii.

Descoperă și o rețetă de sandvișuri la tigaie din aluat dospit. 

Cum formezi și coci lipiile

După ce aluatul s-a dospit, împarte-l în 8-10 bucăți egale, pentru a forma din ele celebrele lipii grecești pentru gyros.

Formează câte o bilă din fiecare bucată de aluat și întinde-le cu un sucitor, până obții discuri de aproximativ 20 cm în diametru și 5 mm grosime.

Încălzește o tigaie antiaderentă mare la foc mediu.

Coace fiecare lipie câte 2-3 minute pe fiecare parte, până când se umflă ușor și devine aurie.

Transferă lipiile coapte într-un prosop curat și acoperă-le, pentru a le menține moi și pufoase până la servire.

Aceste lipii grecești se pot servi calde și sunt ideale pentru a crea autenticul gyros grecesc.

Descoperă și o rețetă de turte cu ceapă verde, preparate la tigaie.

Citește și
Lipii grecești pentru gyros pe un tocător de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Lipie în tigaie, pasul de întoarcere
Femeie frământând aluat pentru lipii
Lipii grecești pentru gyros
+1
CELE MAI CITITE
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
persoană care gătește somon
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pita pentru gyros pusă pe o masă
Pita pentru gyros. Cum poți face acasă tradiționala pâine grecească
Pita pentru gyros. Cum poți face acasă tradiționala pâine grecească
Pită fără gluten pusă pe un ștergar alb
Pită fără gluten. Rețeta simplă, gata în 30 de minute
Pită fără gluten. Rețeta simplă, gata în 30 de minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
05:35
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
17 decembrie, 10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
17 decembrie, 06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
17 decembrie, 05:43
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
turtă dulce în coșuleț
16 decembrie, 07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
16 decembrie, 07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cârnați de casă ungurești: Csabai kolbász. Rețetă tradițională autentică
Cârnați de casă ungurești: Csabai kolbász. Rețetă tradițională autentică
Cârnați de casă ungurești: Csabai kolbász. Rețetă tradițională autentică
USR va vota propunerea pentru Ministerul Apărării. Fritz: Are greutate politică
USR va vota propunerea pentru Ministerul Apărării. Fritz: "Are greutate politică"
USR va vota propunerea pentru Ministerul Apărării. Fritz: "Are greutate politică"
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Premierul Ilie Bolojan dezmite zvonurile căsătoriei. Ce spune despre partenera sa, Ioana
Premierul Ilie Bolojan dezmite zvonurile căsătoriei. Ce spune despre partenera sa, Ioana
Premierul Ilie Bolojan dezmite zvonurile căsătoriei. Ce spune despre partenera sa, Ioana
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește

Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
închide