Lipii grecești pentru gyros, preparate pe plită sau la tigaie
Rețeta de lipii grecești pentru gyros este una dintre acele rețete pe care le îndrăgești de la prima încercare. Lipia este cunoscută și sub numele de pită și este moale și pufoasă, perfectă pentru a înfășura carnea și garniturile specifice acestui preparat.
Galerie foto
Gyros este un preparat tradițional grecesc, foarte popular și apreciat pentru gustul său bogat și arome autentice. Este format din carne rotisată, servită de obicei într-o lipie (pită) împreună cu diverse garnituri și sosuri. Carnea folosită poate fi de pui, porc, miel sau vită. Iar felul în care este gătită, pe un rotisor vertical, contribuie la gustul său distinct. Este un preparat versatil și gustos, ideal pentru prânzuri sau cine rapide. Îl poți prepara pentru a impresiona musafirii cu aromele autentice grecești.
Originile lipiei pentru gyros sunt străvechi și se întind pe întregul bazin mediteranean. Este greu de precizat o dată exactă a apariției. Însă se știe că diverse forme de pâine plată au fost coapte în Orientul Mijlociu și în bazinul Mediteranean de mii de ani. Lipia grecească a evoluat în timp, devenind un element esențial al bucătăriei grecești tradiționale. Asemănătoare cu alte pâini plate din regiune, lipia grecească este distinctă prin textura sa moale și pufoasă. Aceasta o face ideală pentru înfășurarea alimentelor.
Descoperă și rețeta de lipii tradiționale turcești, denumite Bazlama. iar mai jos îți oferim rețeta completă pentru a prepara și tu lipii grecești pentru gyros.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea drojdiei. Într-un bol mic, amestecă drojdia uscată cu zahărul și aproximativ 50 ml de apă călduță.
Lasă amestecul să stea 5-10 minute, până când devine spumos.
Cum prepari aluatul de lipii grecești pentru gyros
Într-un bol mare, trece făina prin sită și amestec-o cu sarea.
Creează o adâncitură în centrul făinii și pune acolo amestecul de drojdie spumos.
Toarnă treptat și restul de apă călduță, alternând cu uleiul de măsline, în timp ce amesteci ingredientele până când obții un aluat moale și omogen.
Transferă aluatul pe o suprafață ușor presărată cu făină și frământă-l timp de aproximativ 10 minute, până când devine elastic și nelipicios.
Dacă aluatul este prea lipicios, mai adaugă puțină făină.
Modelează aluatul sub formă de bilă și pune-l într-un bol uns cu ulei de măsline. Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să se dospească timp de aproximativ 1 oră, la temperatura camerei. Aluatul își va dubla volumul în timpul dospirii.
Descoperă și o rețetă de sandvișuri la tigaie din aluat dospit.
Cum formezi și coci lipiile
După ce aluatul s-a dospit, împarte-l în 8-10 bucăți egale, pentru a forma din ele celebrele lipii grecești pentru gyros.
Formează câte o bilă din fiecare bucată de aluat și întinde-le cu un sucitor, până obții discuri de aproximativ 20 cm în diametru și 5 mm grosime.
Încălzește o tigaie antiaderentă mare la foc mediu.
Coace fiecare lipie câte 2-3 minute pe fiecare parte, până când se umflă ușor și devine aurie.
Transferă lipiile coapte într-un prosop curat și acoperă-le, pentru a le menține moi și pufoase până la servire.
Aceste lipii grecești se pot servi calde și sunt ideale pentru a crea autenticul gyros grecesc.
Descoperă și o rețetă de turte cu ceapă verde, preparate la tigaie.
Galerie foto