Maracuja, fructul descoperit de călugării iezuiți în America de Sud

Maracuja este un fruct exotic pe care îl vei găsi în două variante: violet sau galben. Primul provine din sudul Braziliei, în timp ce originea celuilalt este incertă. Gustul său sofisticat și plăcut, cu note acide îl face un ingredient ideal pentru sucuri, înghețate și cocktailuri.

Mai multe fructe maracuja pe o masă de lemn
Maracuja mai este numită și fructul pasiunii / Shutterstock

Maracuja se mai numește și fructul pasiunii. Este o sursă foarte bună de beta-caroten și de vitamine din complexul B (în special niacina). Consumul ei îți va asigura și un aport important de minerale—calciu, potasiu și fosfor. Conține și pasiflorină, o substanță eficientă de relaxare, care nu provoacă dependență.

Originea exactă a maracuja nu a putut fi stabilită. Experții presupun că a venit inițial din regiunea Amazonului din Brazilia. Regiunile tropicale din America Centrală și de Sud oferă condiții deosebit de favorabile pentru procesul de coacere. Cu toate acestea, fructele sunt acum cultivate în SUA, India, Australia și mai multe țări africane.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este maracuja și cum și-a primit numele

Nu numai fructul de maracuja este apreciat, ci și planta din care crește. Sunt adevărate frumuseți tropicale. Cresc din florile splendide și mari ale florii pasiunii, care măsoară până la opt centimetri în diametru. Cu culoarea lor violetă și coroana albă, florile pasiunii nu sunt doar frumoase ca aspect, ci emană și un parfum foarte plăcut. 

Sunt plante cățărătoare și pot crește până la cinci metri pe an. Astfel ating adesea lungimi impunătoare de până la 80 de metri.

Maracuja a primit numele de „fructul pasiunii” de la misionarii iezuiți care au ajuns în America de Sud în secolul al XVII-lea. Ei au asociat florile frumoase ale plantei cățărătoare tropicale ca un simbol al patimilor lui Hristos și, astfel, au numit-o „flora pasiune”. Descoperă mai multe și despre alimentele care îmbunătățesc digestia.

Coaja fructului maracuja variază de la albăstrui la violet. Înainte de a se coace, fructul de mărimea unei mingi de tenis este plin și neted, dar coaja capătă un aspect șifonat atunci când copt suficient cât să fie consumat.

O caracteristică tipică a maracuja este pulpa sa suculentă, galbenă până la portocalie, care înconjoară un miez format din aproximativ 250 de semințe mici, maro închis. 

Semințele sunt considerate ca fiind deosebit de benefice pentru sănătate, deoarece conțin numeroși acizi grași polinesaturați, motiv pentru care uleiul său este folosit și în cosmetică.

Fructele galbene sunt folosite aproape exclusiv de producătorii de sucuri de fructe, în timp ce soiurile albăstrui-violet sunt vândute de obicei proaspete în supermarketuri.

Datorită aromei răcoritoare, ușor acrișoare, maracuja este adesea folosit pentru a da o notă interesantă preparatelor. Dau o notă rafinată deserturilor, dar și sosurilor pentru salate, preparatelor de din carne de pasăre.

Tartă de maracuja și limetă

Tarta de maracuja și limetă este perfectă pentru o zi caldă de vară pentru că este foarte răcoritoare. Dacă vrei poți să caramelizezi zahărul de deasupra cu o torță de bucătărie.

Tartă cu maracuja și limetă servită pe o farfurie albă
Tarta cu maracuja are un echilibru perfect de dulce și acrișor / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g aluat de patiserie congelat
  • 8 maracuja
  • coaja rasa fin si zeama de la 1 limetă
  • 200 g zahăr brun
  • 6 gălbenușuri de ou
  • 142 ml smântână lichidă (minimum 35% grăsime)
  • zahăr pudră pentru decor (opțional)

Mod de preparare

Se întinde aluatul și pune-l într-o formă de tartă cu diametrul de 23 cm, astfel încât să fie acoperite și marginile. Se dă la rece pentru cel puțin 20 de minute. Se încinge cuptorul la 180°C. Apoi se pune deasupra hârtie pergament care se acoperă cu boabe de fasole. Se coace timp de 15 minute. 

După aceea, se îndepărtează hârtia fasolea și se mai coace încă 5-10 minute, până devine auriu. Se scote din cuptor și se reduce temperatura la 140°C. Încearcă și rețeta de tartă cu căpșuni și mentă.

Se taie maracuja în jumătate, se scoate pulpa într-un castron, apoi se pasează cu un blender. După aceea se trece printr-o sită și se amestecă sucul și cu coaja de limetă. 

Zahărul și gălbenușurile se bat până când gălbenușurile se deschid la culoare. Apoi se adaugă smântâna și se amestecă. Se toarnă cu grijă crema în aluatul de tartă copt și se dă la cuptor pentru 40 de minute. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească complet, apoi se pudrează cu zahăr.

Citește și
CELE MAI CITITE
cele mai bune chiftele de post
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Plăcintă cu dovleac ca la bunica pusă pe o farfurie
Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios
Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios
ciorba de ciuperci servită într-un bol maro
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune porționată pe platou
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
pepeni murați la borcan
De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți
De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O sticlă plină cu oțet de mere
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Pepene galben calorii
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Alimente despre care sunt sănătoase, dar care nu sunt indicate de nutriționiști
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ciorbă de mazăre cu găluște într-un bol alb
06:57
Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
persoana care folosește cuptorul cu microunde
05:49
Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
05:43
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Bezele marmorate cu ciocolată amăruie alături de o ceașcă cu cafea
8 decembrie, 07:03
Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri
avocado toast pus pe un tocător de lemn
8 decembrie, 06:25
Cum să faci din avocado toast un mic dejun complet, plin de nutrienți Cum să faci din avocado toast un mic dejun complet, plin de nutrienți
piure de mazăre într-un bol
8 decembrie, 05:35
Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
7 decembrie, 05:03
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Felii de mușchiuleț de porc cu portocale și crenguțe de rozmarin, la tigaie
7 decembrie, 04:53
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Quiche Lorraine. Rețetă de tartă franțuzească cu bacon și smântână
Quiche Lorraine. Rețetă de tartă franțuzească cu bacon și smântână
Quiche Lorraine. Rețetă de tartă franțuzească cu bacon și smântână
Ce plănuiau Horaţiu Potra şi mercenarii săi să facă în Capitală. Nu veneau doar înarmaţi, ci şi cu 23.000 de dolari
Ce plănuiau Horaţiu Potra şi mercenarii săi să facă în Capitală. Nu veneau doar înarmaţi, ci şi cu 23.000 de dolari
Ce plănuiau Horaţiu Potra şi mercenarii săi să facă în Capitală. Nu veneau doar înarmaţi, ci şi cu 23.000 de dolari
Fosta noră a lui Ion Ţiriac iubeşte din nou! Cum s-a dat de gol femeia care l-a făcut bunic pe miliardarul român
Fosta noră a lui Ion Ţiriac iubeşte din nou! Cum s-a dat de gol femeia care l-a făcut bunic pe miliardarul român
Fosta noră a lui Ion Ţiriac iubeşte din nou! Cum s-a dat de gol femeia care l-a făcut bunic pe miliardarul român
Ce au putut să pățească Iustina Luchian si Daiana Prodan în Tucia. Fostele concurente Insula Iubirii sunt împreună în vacanță
Ce au putut să pățească Iustina Luchian si Daiana Prodan în Tucia. Fostele concurente Insula Iubirii sunt împreună în vacanță
Ce au putut să pățească Iustina Luchian si Daiana Prodan în Tucia. Fostele concurente Insula Iubirii sunt împreună în vacanță
Diren Polatoğulları din Golden Boy – Dragoste rebelă a fost văzut cu soția sa. Actorul este discret cu viața personală
Diren Polatoğulları din Golden Boy – Dragoste rebelă a fost văzut cu soția sa. Actorul este discret cu viața personală
Diren Polatoğulları din Golden Boy – Dragoste rebelă a fost văzut cu soția sa. Actorul este discret cu viața personală
Elon Musk avertizează că această țară e pe cale de dispariție. Ce alte state ar fi în pericol
Elon Musk avertizează că această țară e „pe cale de dispariție”. Ce alte state ar fi în pericol
Elon Musk avertizează că această țară e „pe cale de dispariție”. Ce alte state ar fi în pericol
Desert Conuri de pin pentru Crăciun
Desert Conuri de pin pentru Crăciun
Desert Conuri de pin pentru Crăciun
Diferența dintre tusea uscată și tusea umedă la copii
Diferența dintre tusea uscată și tusea umedă la copii
Diferența dintre tusea uscată și tusea umedă la copii
Billie Eilish obișnuia să fie obsedată de îmbrăcămintea de la un anumit brand: Atunci au început problemele cu fizicul meu 
Billie Eilish obișnuia să fie „obsedată” de îmbrăcămintea de la un anumit brand: „Atunci au început problemele cu fizicul meu” 
Billie Eilish obișnuia să fie „obsedată” de îmbrăcămintea de la un anumit brand: „Atunci au început problemele cu fizicul meu” 
Alimentele ultraprocesate pot crește riscul de osteoartrită. Acestea pot dezvolta depozite de grăsimi în mușchii coapsei
Alimentele ultraprocesate pot crește riscul de osteoartrită. Acestea pot dezvolta depozite de grăsimi în mușchii coapsei
Alimentele ultraprocesate pot crește riscul de osteoartrită. Acestea pot dezvolta depozite de grăsimi în mușchii coapsei
fresh
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi

Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi

Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi

Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos

Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos

Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit

Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit

Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat

Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat

Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri

Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri
închide