Maracuja, fructul descoperit de călugării iezuiți în America de Sud

Maracuja este un fruct exotic pe care îl vei găsi în două variante: violet sau galben. Primul provine din sudul Braziliei, în timp ce originea celuilalt este incertă. Gustul său sofisticat și plăcut, cu note acide îl face un ingredient ideal pentru sucuri, înghețate și cocktailuri.

Mai multe fructe maracuja pe o masă de lemn
Maracuja mai este numită și fructul pasiunii / Shutterstock

Maracuja se mai numește și fructul pasiunii. Este o sursă foarte bună de beta-caroten și de vitamine din complexul B (în special niacina). Consumul ei îți va asigura și un aport important de minerale—calciu, potasiu și fosfor. Conține și pasiflorină, o substanță eficientă de relaxare, care nu provoacă dependență.

Originea exactă a maracuja nu a putut fi stabilită. Experții presupun că a venit inițial din regiunea Amazonului din Brazilia. Regiunile tropicale din America Centrală și de Sud oferă condiții deosebit de favorabile pentru procesul de coacere. Cu toate acestea, fructele sunt acum cultivate în SUA, India, Australia și mai multe țări africane.

Citește și

Ce este maracuja și cum și-a primit numele

Nu numai fructul de maracuja este apreciat, ci și planta din care crește. Sunt adevărate frumuseți tropicale. Cresc din florile splendide și mari ale florii pasiunii, care măsoară până la opt centimetri în diametru. Cu culoarea lor violetă și coroana albă, florile pasiunii nu sunt doar frumoase ca aspect, ci emană și un parfum foarte plăcut. 

Sunt plante cățărătoare și pot crește până la cinci metri pe an. Astfel ating adesea lungimi impunătoare de până la 80 de metri.

Maracuja a primit numele de „fructul pasiunii” de la misionarii iezuiți care au ajuns în America de Sud în secolul al XVII-lea. Ei au asociat florile frumoase ale plantei cățărătoare tropicale ca un simbol al patimilor lui Hristos și, astfel, au numit-o „flora pasiune”. Descoperă mai multe și despre alimentele care îmbunătățesc digestia.

Coaja fructului maracuja variază de la albăstrui la violet. Înainte de a se coace, fructul de mărimea unei mingi de tenis este plin și neted, dar coaja capătă un aspect șifonat atunci când copt suficient cât să fie consumat.

O caracteristică tipică a maracuja este pulpa sa suculentă, galbenă până la portocalie, care înconjoară un miez format din aproximativ 250 de semințe mici, maro închis. 

Semințele sunt considerate ca fiind deosebit de benefice pentru sănătate, deoarece conțin numeroși acizi grași polinesaturați, motiv pentru care uleiul său este folosit și în cosmetică.

Fructele galbene sunt folosite aproape exclusiv de producătorii de sucuri de fructe, în timp ce soiurile albăstrui-violet sunt vândute de obicei proaspete în supermarketuri.

Datorită aromei răcoritoare, ușor acrișoare, maracuja este adesea folosit pentru a da o notă interesantă preparatelor. Dau o notă rafinată deserturilor, dar și sosurilor pentru salate, preparatelor de din carne de pasăre.

Tartă de maracuja și limetă

Tarta de maracuja și limetă este perfectă pentru o zi caldă de vară pentru că este foarte răcoritoare. Dacă vrei poți să caramelizezi zahărul de deasupra cu o torță de bucătărie.

Tartă cu maracuja și limetă servită pe o farfurie albă
Tarta cu maracuja are un echilibru perfect de dulce și acrișor / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g aluat de patiserie congelat
  • 8 maracuja
  • coaja rasa fin si zeama de la 1 limetă
  • 200 g zahăr brun
  • 6 gălbenușuri de ou
  • 142 ml smântână lichidă (minimum 35% grăsime)
  • zahăr pudră pentru decor (opțional)

Mod de preparare

Se întinde aluatul și pune-l într-o formă de tartă cu diametrul de 23 cm, astfel încât să fie acoperite și marginile. Se dă la rece pentru cel puțin 20 de minute. Se încinge cuptorul la 180°C. Apoi se pune deasupra hârtie pergament care se acoperă cu boabe de fasole. Se coace timp de 15 minute. 

După aceea, se îndepărtează hârtia fasolea și se mai coace încă 5-10 minute, până devine auriu. Se scote din cuptor și se reduce temperatura la 140°C. Încearcă și rețeta de tartă cu căpșuni și mentă.

Se taie maracuja în jumătate, se scoate pulpa într-un castron, apoi se pasează cu un blender. După aceea se trece printr-o sită și se amestecă sucul și cu coaja de limetă. 

Zahărul și gălbenușurile se bat până când gălbenușurile se deschid la culoare. Apoi se adaugă smântâna și se amestecă. Se toarnă cu grijă crema în aluatul de tartă copt și se dă la cuptor pentru 40 de minute. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească complet, apoi se pudrează cu zahăr.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, porționată, alături de căpșuni proaspete
Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, perfectă pentru deliciul din weekend
Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, perfectă pentru deliciul din weekend
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi. Una dintre cele mai apreciate gustări de vară
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi. Una dintre cele mai apreciate gustări de vară
Borcan cu gem de căpșuni cu mentă, cu linguriță și căpșuni proaspete în bol
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Două Pulpe de pui în sos de legume într-un bol alb
Pulpe de pui în sos de legume. Rețetă pentru un prânz gustos
Pulpe de pui în sos de legume. Rețetă pentru un prânz gustos
oi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață pe un platou alb, dreptunghiular
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Fructul paw-paw tăiat în două jumătăți egale
Paw-paw, fructul uitat și redescoperit al Americii
Paw-paw, fructul uitat și redescoperit al Americii
Extract de stevia pe o măsuță de lemn alături de o ceșacă de ceai
Extractul de stevia, o alternativă mai dulce și mai ecologică la zahăr
Extractul de stevia, o alternativă mai dulce și mai ecologică la zahăr
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
08:00
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Pahare cu supă rece de avocado
06:00
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Rețete cu legume prezentate pe o masă mare de lemn
06:00
5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă 5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
1 iunie, 08:00
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară porționat pe un tocător de lemn, alături de batoane de scorțișoară, un bol cu zahăr brun și un bol cu cireșe
1 iunie, 07:00
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat
Gem de căpșuni cu fragi de pădure în borcan, alături de căpșuni proaspete și fragi răsturnați dintr-un bol verde
1 iunie, 06:00
Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent
Dovlecei tocați și puși în pungi la congelator
31 mai, 07:00
Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
31 mai, 06:00
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
1
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Dacă îți plac deserturile de vară cu fructe, simple și rapid de preparat, îți recomandăm să încerci și rețeta de tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Se prepară destul de...
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
2
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Un singur fruct costă câțiva lei și este hrănitor, consistent, cu o textură cremoasă. Beneficiile asupra sănătății sunt nenumărate dacă consumi zilnic cel mai ieftin fruct: banana. Descoperă în cele ce...
Trei sticle cu sirop natural din flori de soc închise cu dop, iar dintr-o sticlă se toarnă în două pahare
3
Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
Nu rata sezonul florilor de soc, fără a le conserva aroma și proprietățile pentru mai târziu. Prepară și tu rețeta de sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și...
Gem de căpșuni fără zahăr în borcan și în linguriță
4
Gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos
Gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos
Dacă nu te încântă prepararea gemurilor și dulcețurilor din fructe cu adaos de zahăr, află că le poți prepara și în mod cât mai natural. Pentru a te convinge îți recomandăm...
Prajitură cu pandispan pufos si crema de visine pe un platou
5
Prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot
Prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot
Prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot, încă un motiv de bucurie pentru iubitorii de ciocolată. Este ideală pentru zilele în care ai invitați la masă. Ciocolata în prăjituri este mereu alegerea...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2023. Peștii ar putea fi ceruți în căsătorie

Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2023. Peștii ar putea fi ceruți în căsătorie

Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2023. Peștii ar putea fi ceruți în căsătorie
Românii explică de ce fac vacanţa în afara țării: 1.200 de lei, doi copii, doi adulţi, all inclusive. Nu stăm la noi pe banii ăştia

Românii explică de ce fac vacanţa în afara țării: "1.200 de lei, doi copii, doi adulţi, all inclusive. Nu stăm la noi pe banii ăştia"

Românii explică de ce fac vacanţa în afara țării: "1.200 de lei, doi copii, doi adulţi, all inclusive. Nu stăm la noi pe banii ăştia"
Cât de frumoasă este Mihaela, soţia lui Ionel Dănciulescu: „Îţi mulţumesc că m-ai ales fim împreună pentru totdeauna!”

Cât de frumoasă este Mihaela, soţia lui Ionel Dănciulescu: „Îţi mulţumesc că m-ai ales fim împreună pentru totdeauna!”

Cât de frumoasă este Mihaela, soţia lui Ionel Dănciulescu: „Îţi mulţumesc că m-ai ales fim împreună pentru totdeauna!”
Chef Sorin Bontea, imagine neașteptată de pe băncile școlii. Cum arăta juratul Chefi la Cuțite în copilărie

Chef Sorin Bontea, imagine neașteptată de pe băncile școlii. Cum arăta juratul Chefi la Cuțite în copilărie

Chef Sorin Bontea, imagine neașteptată de pe băncile școlii. Cum arăta juratul Chefi la Cuțite în copilărie
Sıla Türkoğlu dezvăluie totul pe rețelele sociale. Cum decurge o ședință foto profesională cu vedeta din Moștenirea

Sıla Türkoğlu dezvăluie totul pe rețelele sociale. Cum decurge o ședință foto profesională cu vedeta din Moștenirea

Sıla Türkoğlu dezvăluie totul pe rețelele sociale. Cum decurge o ședință foto profesională cu vedeta din Moștenirea
Cel mai bun lichid pentru hidratare nu e apa. Ce recomandă experții să bei când îți e sete

Cel mai bun lichid pentru hidratare nu e apa. Ce recomandă experții să bei când îți e sete

Cel mai bun lichid pentru hidratare nu e apa. Ce recomandă experții să bei când îți e sete
Brownie cu brânză și cireșe

Brownie cu brânză și cireșe

Brownie cu brânză și cireșe
O româncă face ravagii în rândul vedetelor de la Hollywood. Chiar și Megan Fox îi poartă creațiile!

O româncă face ravagii în rândul vedetelor de la Hollywood. Chiar și Megan Fox îi poartă creațiile!

O româncă face ravagii în rândul vedetelor de la Hollywood. Chiar și Megan Fox îi poartă creațiile!
fresh
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora
Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
închide