Maracuja, fructul descoperit de călugării iezuiți în America de Sud

Maracuja este un fruct exotic pe care îl vei găsi în două variante: violet sau galben. Primul provine din sudul Braziliei, în timp ce originea celuilalt este incertă. Gustul său sofisticat și plăcut, cu note acide îl face un ingredient ideal pentru sucuri, înghețate și cocktailuri.

Mai multe fructe maracuja pe o masă de lemn
Maracuja mai este numită și fructul pasiunii / Shutterstock

Maracuja se mai numește și fructul pasiunii. Este o sursă foarte bună de beta-caroten și de vitamine din complexul B (în special niacina). Consumul ei îți va asigura și un aport important de minerale—calciu, potasiu și fosfor. Conține și pasiflorină, o substanță eficientă de relaxare, care nu provoacă dependență.

Originea exactă a maracuja nu a putut fi stabilită. Experții presupun că a venit inițial din regiunea Amazonului din Brazilia. Regiunile tropicale din America Centrală și de Sud oferă condiții deosebit de favorabile pentru procesul de coacere. Cu toate acestea, fructele sunt acum cultivate în SUA, India, Australia și mai multe țări africane.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este maracuja și cum și-a primit numele

Nu numai fructul de maracuja este apreciat, ci și planta din care crește. Sunt adevărate frumuseți tropicale. Cresc din florile splendide și mari ale florii pasiunii, care măsoară până la opt centimetri în diametru. Cu culoarea lor violetă și coroana albă, florile pasiunii nu sunt doar frumoase ca aspect, ci emană și un parfum foarte plăcut. 

Sunt plante cățărătoare și pot crește până la cinci metri pe an. Astfel ating adesea lungimi impunătoare de până la 80 de metri.

Maracuja a primit numele de „fructul pasiunii” de la misionarii iezuiți care au ajuns în America de Sud în secolul al XVII-lea. Ei au asociat florile frumoase ale plantei cățărătoare tropicale ca un simbol al patimilor lui Hristos și, astfel, au numit-o „flora pasiune”. Descoperă mai multe și despre alimentele care îmbunătățesc digestia.

Coaja fructului maracuja variază de la albăstrui la violet. Înainte de a se coace, fructul de mărimea unei mingi de tenis este plin și neted, dar coaja capătă un aspect șifonat atunci când copt suficient cât să fie consumat.

O caracteristică tipică a maracuja este pulpa sa suculentă, galbenă până la portocalie, care înconjoară un miez format din aproximativ 250 de semințe mici, maro închis. 

Semințele sunt considerate ca fiind deosebit de benefice pentru sănătate, deoarece conțin numeroși acizi grași polinesaturați, motiv pentru care uleiul său este folosit și în cosmetică.

Fructele galbene sunt folosite aproape exclusiv de producătorii de sucuri de fructe, în timp ce soiurile albăstrui-violet sunt vândute de obicei proaspete în supermarketuri.

Datorită aromei răcoritoare, ușor acrișoare, maracuja este adesea folosit pentru a da o notă interesantă preparatelor. Dau o notă rafinată deserturilor, dar și sosurilor pentru salate, preparatelor de din carne de pasăre.

Tartă de maracuja și limetă

Tarta de maracuja și limetă este perfectă pentru o zi caldă de vară pentru că este foarte răcoritoare. Dacă vrei poți să caramelizezi zahărul de deasupra cu o torță de bucătărie.

Tartă cu maracuja și limetă servită pe o farfurie albă
Tarta cu maracuja are un echilibru perfect de dulce și acrișor / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g aluat de patiserie congelat
  • 8 maracuja
  • coaja rasa fin si zeama de la 1 limetă
  • 200 g zahăr brun
  • 6 gălbenușuri de ou
  • 142 ml smântână lichidă (minimum 35% grăsime)
  • zahăr pudră pentru decor (opțional)

Mod de preparare

Se întinde aluatul și pune-l într-o formă de tartă cu diametrul de 23 cm, astfel încât să fie acoperite și marginile. Se dă la rece pentru cel puțin 20 de minute. Se încinge cuptorul la 180°C. Apoi se pune deasupra hârtie pergament care se acoperă cu boabe de fasole. Se coace timp de 15 minute. 

După aceea, se îndepărtează hârtia fasolea și se mai coace încă 5-10 minute, până devine auriu. Se scote din cuptor și se reduce temperatura la 140°C. Încearcă și rețeta de tartă cu căpșuni și mentă.

Se taie maracuja în jumătate, se scoate pulpa într-un castron, apoi se pasează cu un blender. După aceea se trece printr-o sită și se amestecă sucul și cu coaja de limetă. 

Zahărul și gălbenușurile se bat până când gălbenușurile se deschid la culoare. Apoi se adaugă smântâna și se amestecă. Se toarnă cu grijă crema în aluatul de tartă copt și se dă la cuptor pentru 40 de minute. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească complet, apoi se pudrează cu zahăr.

Citește și
CELE MAI CITITE
terci de ovăz peste noapte la borcan
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Porții de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Chiftele cu cartofi la cuptor în vas ceramic dreptunghiular, alături de un bol cu sos de iaurt
Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă
Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă
Pâine cu unt și usturoi într-un coș alb
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
O farfurie cu rețete franțuzești cu cartofi
3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
brânza feta pusă pe o farfurie neagră alături de câteva legume
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Linguine cu creveți servite într-un bol negru
08:24
Linguine cu creveți, cina de care ai nevoie când îți este dor de Italia Linguine cu creveți, cina de care ai nevoie când îți este dor de Italia
Legume la air fryer pentru un prânz delicios
07:30
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Piure delicios de cartofi dulci într-o crăticioară roșie alături de câteva felii de cartof dulce
06:21
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
cum să cheltui mai puțin pe mâncare
05:33
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești 10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
Salată Mimoza în vas de sticlă oval
25 februarie, 07:13
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
diferite tipuri de cereale expuse pe o masă mare
25 februarie, 06:53
De ce e bine să alegi cerealele integrale în detrimentul celor rafinate? Află ce spun specialiștii De ce e bine să alegi cerealele integrale în detrimentul celor rafinate? Află ce spun specialiștii
O femeie care mănâncă alimente împotriva burnout
25 februarie, 05:59
Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist
Risotto cu creveți
25 februarie, 05:52
Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
1
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terciul de ovăz este una dintre cele mai populare și sănătoase opțiuni pentru micul dejun, cunoscut pentru beneficiile sale nutriționale și versatilitatea în preparare. Încărcat cu fibre, proteine și nutrienți esențiali,...
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
2
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Pentru atunci când ai poftă de o prăjitură cu mere, dar nu ai timp de copt blaturi, îți oferim o rețetă de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată. Este...
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
3
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu este un desert originar din Italia preparat în mod tradițional din pișcoturi înmuiate în cafea și cremă de brânză mascarpone. Pe cât este de delicios, pe atât este de bogat...
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
4
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Pentru gustări savuroase servite de-a lungul zilei, dar și pentru un platou cu aperitive festive, avem pentru tine o rețetă de ruladă împletită cu șuncă și spanac. Te va cuceri la...
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
5
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Această prăjitură cu iaurt are o textura moale și cremoasa. Ai nevoie de doar 3 ingrediente și nu vei folosi făină, unt sau ulei. Din acest motiv este mai sănătos decât majoritatea...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 26 februarie – 3 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 26 februarie – 3 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 26 februarie – 3 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Secretul lui Ion Ţiriac: ce nu mănâncă niciodată miliardarul român pentru a se menţine într-o formă impecabilă, la 84 de ani
Secretul lui Ion Ţiriac: ce nu mănâncă niciodată miliardarul român pentru a se menţine într-o formă impecabilă, la 84 de ani
Secretul lui Ion Ţiriac: ce nu mănâncă niciodată miliardarul român pentru a se menţine într-o formă impecabilă, la 84 de ani
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în care a murit Mioara Roman: Ai călcat-o pe suflet
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în care a murit Mioara Roman: „Ai călcat-o pe suflet”
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în care a murit Mioara Roman: „Ai călcat-o pe suflet”
Hande Ercel, un reper în lumea modei. Apariția cu păr albastru și machiaj abstract a atras privirile fanilor
Hande Ercel, un reper în lumea modei. Apariția cu păr albastru și machiaj abstract a atras privirile fanilor
Hande Ercel, un reper în lumea modei. Apariția cu păr albastru și machiaj abstract a atras privirile fanilor
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
Bocceluțe din aluat cu spanac și piept de pui
Bocceluțe din aluat cu spanac și piept de pui
Bocceluțe din aluat cu spanac și piept de pui
Colestaza de sarcină. Principalele cauze și complicații care pot apărea
Colestaza de sarcină. Principalele cauze și complicații care pot apărea
Colestaza de sarcină. Principalele cauze și complicații care pot apărea
Machine Gun Kelly a dezvăluit că a avut o cădere nervoasă înainte de a-și face noul tatuaj: În ultima vreme, gândurile mă mănâncă de viu
Machine Gun Kelly a dezvăluit că „a avut o cădere nervoasă” înainte de a-și face noul tatuaj: „În ultima vreme, gândurile mă mănâncă de viu”
Machine Gun Kelly a dezvăluit că „a avut o cădere nervoasă” înainte de a-și face noul tatuaj: „În ultima vreme, gândurile mă mănâncă de viu”
Înlocuitori pentru cartofi. Cum poți reduce consumul de amidon
Înlocuitori pentru cartofi. Cum poți reduce consumul de amidon
Înlocuitori pentru cartofi. Cum poți reduce consumul de amidon
fresh
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase

Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase

Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase

Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină

Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină

Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi

Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi

Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști

Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști

Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat

Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat
închide