Moqueca, tocană de pește braziliană. Rețeta cu legume și lapte de cocos
Moqueca este o tocană de pește specifică Braziliei, pe care o poți face și tu. Ingredientele se găsesc în orice supermarket, iar timpul de preparare este unul scurt. Vei obține un fel de mâncare cremos și aromat.
Tocana de peștesde prepară în aproape toate țările din America de Sud, ale căror țărmuri sunt scăldate de apele bogate ale oceanelor. La origine este un preparat african, iar aceste influențe se regăsesc atât în ingredientele folosite, cât și în tehnicile de lucru.
Moqueca este o rețetă specifică Braziliei, însă versiuni ale sale se găsesc în toate statele vecine. Chiar și în Brazilia ingredientele diferă de la regiune la regiune. Totuși, din nicio variantă nu lipsesc limeta și laptele de cocos, care sunt specifice acestei țări.
Vei fi uimită de cât de ușor se gătește și de cât de accesibilă este moqueca. O poți prepara chiar și pentru o cină rapidă sau pentru un prânz mai relaxat în weekend. Se servește simplă, cu o salată verde sau cu orez simplu.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală și se usucă cu un prosop de hârtie bucățile de pește. Se pun într-un bol. Deasupra lor se pun sarea, coaja și zeama de limetă. Se amestecă ușor și se lasă deoparte.
Cum se prepară tocana de pește braziliană
Într-o tigaie mare se încinge uleiul de măsline la foc mediu spre mare. Se adaugă ceapa și sarea și se sotează pentru 2-3 minute. Se dă focul mai mic, se adaugă morcovii, ardeiul gras, usturoiul și jalapeno și se mai lasă 4-5 minute.
Apoi se pun pasta de tomate, condimentele și supa. Se amestecă și se lasă să ajungă la punctul de fierbere, apoi se pun roșiile. Se acoperă și se lasă să fiarbă 5 minute sau până când morcovii se înmoaie.
După aceea se adaugă laptele de cocos și, dacă mai este nevoie, se mai pune puțină sare.
Află mai multe și despre laptele de migdale.
Se pune peștele în tigaie și se lasă să se gătească 4-6 minute sau până când peștele este fiert. Se asezonează cu zeama de la o limetă și se presară coriandrul tocat mărunt.
Ce nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie dacă vrei să prepari Moqueca
Pentru a face tocana de pește braziliană ai nevoie în primul rând de pește cu carne albă, tăiat în bucăți groase. Poți folosi fileuri de halibut, cod negru, cod, lup de mare, pește escolar. În unele zone se folosesc chiar și creveți sau scoici.
Peștele este fiert cu o mulțime de legume proaspete care îi dau tocanei toată savoarea. Trebuie să ai grijă să acoperi bucățile de pește cu legume pentru ca toate aromele să se întrepătrundă.
Textura cremoasă este adusă de laptele de cocos, care îi dă și o notă dulce. La final se asezonează cu sucul de la o limetă și cu coriandru tocat mărunt. Dacă nu îți plac această iarbă aromatică poți folosi pătrunjel.