Musaca de cartofi cu carne tocată, ca la mama acasă

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Internațională

Una dintre cele mai populare mâncăruri pentru mesele principale ale zilei, rămâne rețeta de musaca de cartofi cu carne tocată, ca la mama acasă.

Maria Udrea
Publicat: 22 ianuarie 2023, 06:00 / Actualizat: 5 mai 2023, 16:00

Galerie foto

Musacaua se porționează frumos după ce se mai temperează / Shutterstock

Musacaua de cartofi este o mâncare delicioasă și foarte consistentă, ce-ți oferă senzație de sățietate pentru o perioadă mai lungă de timp. Cartofii se combină armonios cu carnea tocată, preparată cu sos de roșii și legume. Dacă mai este gratinată și cu ouă și cașcaval va fi și gustoasă și aspectuoasă.

Citește și

Rețeta are origini arăbești, însă la noi a ajuns varianta grecească. Tradițional se prepara cu carne de miel sau de vită. Însă rețeta se poate adapta după gusturile fiecărui bucătar. În plus, rețeta a prins contur în toate bucătăriile chiar și în variante de post. Un exemplu îl puteți descoperi la rețeta de musaca de cartofi cu ciuperci, simplă și gustoasă. Iar mai jos îți oferim și rețeta clasică de musaca așa cum o prepara mama sau bunica.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti umplutura de carne și legume care necesită un timp de preparare și un timp de răcire înainte de a o combina cu cartofii.

Cum prepari umplutura pentru musaca de cartofi cu carne tocată

Curăță ceapa, usturoiul, morcovii și ardeiul, clătește-le cu apă rece și toacă-le mărunt.

Așază o tigaie adâncă pe flacăra aragazului și pune 3-4 linguri de ulei în ea. Când uleiul este ușor încins, adaugă legumele tocate. Călește-le doar până când se pătrund ușor și își degajă aromele.

Adaugă carnea tocată și amestec-o bine cu legumele din tigaie până când granulele de carne sunt bine separate. Presară sare, piper, cimbru și boia de ardei. Amestecă ingredientele constant până când carnea se pătrunde și își schimbă culoarea. Apoi adaugi pasta de roșii și mai lași ingredientele la preparat în tigaie pentru 8-10 minute.

În timp ce amestecul de carne și legume se prepară, te poți ocupa și de pregătirea cartofilor și a celorlalte ingrediente. Curăță cartofii, spală-i și taie-i în rondele cu o grosime de maxim 5 mm. Sparge două ouă într-un bol și amestecă-le cu sare și piper până se omogenizează. Dă cașcavalul pe răzătoarea mare și toacă verdeața mărunt.

Descoperă și o rețetă de musaca de dovlecei cu carne tocată.

Cum așezi ingredientele pentru musaca

Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Unge cu puțin ulei interiorul unui vas termorezistent de sticlă sau de porțelan. Așază la baza vasului un strat din rondele de cartofi. Întinde peste acestea un strat subțire din umplutură, apoi continuă cu un alt strat de cartofi. Pune peste aceștia un alt strat de umplutură și continuă în acest mod până când termini ingredientele. Lasă ultimul strat din cartofi. Acoperă vasul cu musaca de cartofi cu carne tocată și pune-l cuptor pentru 35-40 de minute sau până când cartofii de la suprafață se rumenesc pe margini.

Scoate vasul din cuptor și înlătură capacul. Adaugă amestecul de ouă deasupra și întinde-l uniform peste cartofi. Presară cașcavalul răzuit pe toată suprafața și pune din nou vasul la cuptor. Lasă-l până când musacaua este frumos gratinată deasupra.

Lasă musacaua să se tempereze înainte de a o porționa. Servește-o alături de o salată sau de murături. Și dacă îți plac combinațiile pe bază de cartofi, îți recomandăm să încerci și rețeta de plăcinta ciobanului sau Shepherd’s pie.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Bacon din coji de cartofi dulci. Cum poți obține acasă cel mai savuros preparat vegan
Bacon din coji de cartofi dulci. Cum poți obține acasă cel mai savuros preparat vegan
Cel mai sănătos mod de a găti cartofii. Cum să îi prepari ca să nu te îngrași, potrivit nutriționiștilor
Cel mai sănătos mod de a găti cartofii. Cum să îi prepari ca să nu te îngrași, potrivit nutriționiștilor
Cartofi cu șuncă la cuptor, gratinați cu cașcaval
Cartofi cu șuncă la cuptor, gratinați cu cașcaval
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor