Năut copt și aromat. Rețeta simplă și rapidă
Dacă ești în căutarea unei gustări mai exotice, potrivită pentru o seară cu prietenii, la un pahar de bere sau de vin, o porție de năut copt este ce ai nevoie.
Năutul a apărut în Orientul Mijlociu în urmă cu aproximativ 7.500 de ani și este astăzi un ingredient ieftin și esențial în bucătăriile din întreaga lume, în special în Africa de Nord, Spania și India.
Năutul apare în multe feluri de mâncare, de la hummus și chana masala pana la falafel și salate. Poate fi consumat din conservă, sub formă de piure, uscat, măcinat în făină. Năutul uscat trebuie înmuiat și uneori curățat de coajă înainte de a fi gătit.
Ingrediente
Mod de preparare
Se lasă la scurs năutul, acoperit cu un șervet de hârtie pentru a se usca foarte bine. Această operațiune se poate face cu o zi în avans.
Cum prepari rețeta de năut copt
Se încinge foarte bine uleiul într-o tigaie mare. Pentru a verifica dacă este suficient de fierbinte se aruncă o boabă de năut. Dacă face bule în jurul ei, atunci este gata.
Se adaugă coaja de lămâie, firele de mărar și boabele de năut. Nu se pun toate odată, cu pe rând, în cantități suficiente cât să nu fie foarte înghesuite. Se lasă fiecare tranșă câte 5 minute sau până își schimbă culoarea.
Nu uita de rețeta de supă cremă de năut. Este delicioasă și bogată în nutrienți.
Năutul se scoate de la prăjit într-o strecurătoare pentru a se scurge tot uleiul. Apoi, se pune într-un bol. La final, în ulei, se pune usturoiul care se lasă cât să devină auriu. Se pune apoi peste năut.
Se amestecă cu paprika afumată și sare, după gust. Se servește cald.
Trucuri pentru gătirea rețetei cu năut
Pune năutul într-un castron mare, acoperă-l cu apă rece de la robinet și lăsă-l la temperatura camerei peste noapte sau cel puțin 8 până la 12 ore.
Unii bucătari recomandă adăugarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu la un litru de apă, ceea ce poate facilita desfacerea pielii.
Pentru o metodă mai rapidă, pune năutul uscat într-o oală cu apă clocotită, fierbe-l un minut sau două, apoi lăsă-l la înmuiat timp de o oră. Cu această metodă, adăugă bicarbonatul de sodiu după ce iei năutul de pe foc.
Încearcă și rețeta de năut în sos de roșii. Un preparat simplu și delicios.
În cazul ambelor metode, la final apa trebuie scursă, iar năutul clătit bine, mai ales dacă ai adăugat bicarbonat de sodiu.
Năutul conservat este gata de utilizare imediat, dar trebuie mai întâi clătit pentru a îndepărta orice reziduu.
Ce gust are năutul
Aroma ușor de nucă și textura untosă a năutului fac o bază neutră pentru o gamă largă de condimente adăugate sau ingrediente însoțitoare. Năutul se amestecă fără probleme, făcându-l o bază deosebită de bună pentru dips-uri cremoase fără lactate, cum ar fi hummus și spanac vegan.
Fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre, năutul poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate. Ajută la controlul greutății, la îmbunătățirea digestiei și la întărirea sistemului imunitar.
În plus, este bogat în proteine și reprezintă un înlocuitor excelent pentru carne în multe feluri de mâncare vegetariene și vegane.