Pască tradițională cu brânză și stafide. Rețeta cu aluat de cozonac

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Pentru că de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, preparatele tradiționale precum pasca și cozonacul nu pot lipsi, îți oferim o rețetă de pască tradițională cu brânză și stafide.

Maria Udrea
Publicat: 6 aprilie 2023, 06:00

Galerie foto

Aluatul împletit se unge cu gălbenuș de ou pentru un aspect lucios / Shutterstock

Este o rețetă de pască cu aluat de cozonac și umplutură bogată și foarte aromată. Ca și rețetele de cozonac și cele de pască se pot reinterpreta după gustul și imaginația fiecăruia. Important este să conțină ingredientele de bază pentru a-și merita denumirea.

Citește și

Există și rețete de pască fără aluat care sunt asemănătoare cu rețetele de cheesecake. Dar există și rețete de pască cu altfel de aluat decât cel de cozonac. Se pot prepara cu aluat de pandișpan sau cu aluat fraged. Toate sunt delicioase și interesante, chiar merită testate.

Descoperă aici și rețeta de pască fără aluat, cu stafide și lămâie. Iar mai jos, te lăsăm să descoperi rețeta de pască tradițională cu brânză și stafide, așa cum o preparau mamele sau bunicile în trecut.

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a prepara aluatul pentru pască cu aluat, adună ingredientele pe masa de lucru și lasă-le la temperatura camerei cel puțin 1 oră. Trece făina prin sită într-un bol de frământare.

Cum prepari aluatul pentru pască tradițională cu brânză și stafide

Pune drojdia sfărâmată într-un bol, adaugă o lingură de zahăr și amestecă-le până când se diluează. Adaugă 3-4 linguri de lapte cald și o lingură de făină și omogenizează bine amestecul de ingrediente. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă-l la loc cald, pentru a se activa drojdia.

Amestecă laptele cald cu restul de zahăr până când acesta se topește. Încălzește uleiul și topește untul în el. Creează o adâncitură la mijlocul făinii din vas. Pune acolo, mai întâi puțin lapte cald, pe care îl amesteci cu puțină făină să creezi o bază. Apoi adaugă gălbenușurile amestecate cu un praf de sare, esența și zahărul vanilat. Toarnă puțin din amestecul de ulei cu unt și adaugă maiaua de drojdie activată.

Amestecă toate aceste ingrediente cu făina din bol, în timp ce torni treptat laptele, alternând cu amestecul de ulei cu unt. Frământă aluatul, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Frământă bine aluatul până când devine compact și nu se mai lipește de mâini.

Pune-l înapoi în bol, acoperă-l cu câteva ștergare și lasă-l la loc cald timp de 40-50 de minute sau până când își dublează volumul.

Pentru a prepara umplutura de brânză pune stafidele la hidratat în apă călduță, pentru 15-20 de minute. Amestecă brânzeturile cu zahărul, smântâna, coaja de lămâie și esența. Apoi adaugă ouăle și stafidele bine scurse. Adaugă și puțin griș pentru a absorbi lichidul lăsat de brânză.

Cum formezi și coci pasca

După ce aluatul și-a dublat volumul, poți forma minunata pască tradițională cu brânză și stafide. Unge forma de copt cu ulei și presară făină. Apoi îmbracă cu 2/3 din aluat pereții interiori ai formei de copt și baza acesteia. Întinde compoziția de brânză cu stafide în interior.

Acoperă forma de copt cu un ștergar și las-o la loc cald timp de 15-20 de minute. Încălzește cuptorul la 165 de grade Celsius și pune forma de copt cu pască în cuptor pentru 15 minute.

Între timp, împletește aluatul oprit pentru a crea marginile și crucea de la pască.

Scoate pasca din cuptor, așază împletiturile pe margini și la mijloc, formând crucea. Unge-le cu gălbenuș de ou și pune din nou pasca la cuptor, până când aluatul de deasupra se rumenește frumos la suprafață.

Secționează delicioasa pască tradițională cu brânză și stafide doar după ce se răcește bine, pentru a deveni umplutura de brânză mai fermă.

Dacă mai dorești rețete tradiționale pentru masa de Paște, îți recomandăm să încerci și rețeta de cozonac cu nucă și rahat.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Te-ar mai putea interesa și
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
06:15
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
06:00
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
1 mai, 07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
1 mai, 06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
1 mai, 06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
1 mai, 06:00
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
fresh

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată

Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată