Pască tradițională cu brânză și stafide. Rețeta cu aluat de cozonac
Pentru că de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, preparatele tradiționale precum pasca și cozonacul nu pot lipsi, îți oferim o rețetă de pască tradițională cu brânză și stafide.
Este o rețetă de pască cu aluat de cozonac și umplutură bogată și foarte aromată. Ca și rețetele de cozonac și cele de pască se pot reinterpreta după gustul și imaginația fiecăruia. Important este să conțină ingredientele de bază pentru a-și merita denumirea.
Există și rețete de pască fără aluat care sunt asemănătoare cu rețetele de cheesecake. Dar există și rețete de pască cu altfel de aluat decât cel de cozonac. Se pot prepara cu aluat de pandișpan sau cu aluat fraged. Toate sunt delicioase și interesante, chiar merită testate.
Descoperă aici și rețeta de pască fără aluat, cu stafide și lămâie. Iar mai jos, te lăsăm să descoperi rețeta de pască tradițională cu brânză și stafide, așa cum o preparau mamele sau bunicile în trecut.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a prepara aluatul pentru pască cu aluat, adună ingredientele pe masa de lucru și lasă-le la temperatura camerei cel puțin 1 oră. Trece făina prin sită într-un bol de frământare.
Cum prepari aluatul pentru pască tradițională cu brânză și stafide
Pune drojdia sfărâmată într-un bol, adaugă o lingură de zahăr și amestecă-le până când se diluează. Adaugă 3-4 linguri de lapte cald și o lingură de făină și omogenizează bine amestecul de ingrediente. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă-l la loc cald, pentru a se activa drojdia.
Amestecă laptele cald cu restul de zahăr până când acesta se topește. Încălzește uleiul și topește untul în el. Creează o adâncitură la mijlocul făinii din vas. Pune acolo, mai întâi puțin lapte cald, pe care îl amesteci cu puțină făină să creezi o bază. Apoi adaugă gălbenușurile amestecate cu un praf de sare, esența și zahărul vanilat. Toarnă puțin din amestecul de ulei cu unt și adaugă maiaua de drojdie activată.
Amestecă toate aceste ingrediente cu făina din bol, în timp ce torni treptat laptele, alternând cu amestecul de ulei cu unt. Frământă aluatul, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Frământă bine aluatul până când devine compact și nu se mai lipește de mâini.
Pune-l înapoi în bol, acoperă-l cu câteva ștergare și lasă-l la loc cald timp de 40-50 de minute sau până când își dublează volumul.
Pentru a prepara umplutura de brânză pune stafidele la hidratat în apă călduță, pentru 15-20 de minute. Amestecă brânzeturile cu zahărul, smântâna, coaja de lămâie și esența. Apoi adaugă ouăle și stafidele bine scurse. Adaugă și puțin griș pentru a absorbi lichidul lăsat de brânză.
Cum formezi și coci pasca
După ce aluatul și-a dublat volumul, poți forma minunata pască tradițională cu brânză și stafide. Unge forma de copt cu ulei și presară făină. Apoi îmbracă cu 2/3 din aluat pereții interiori ai formei de copt și baza acesteia. Întinde compoziția de brânză cu stafide în interior.
Acoperă forma de copt cu un ștergar și las-o la loc cald timp de 15-20 de minute. Încălzește cuptorul la 165 de grade Celsius și pune forma de copt cu pască în cuptor pentru 15 minute.
Între timp, împletește aluatul oprit pentru a crea marginile și crucea de la pască.
Scoate pasca din cuptor, așază împletiturile pe margini și la mijloc, formând crucea. Unge-le cu gălbenuș de ou și pune din nou pasca la cuptor, până când aluatul de deasupra se rumenește frumos la suprafață.
Secționează delicioasa pască tradițională cu brânză și stafide doar după ce se răcește bine, pentru a deveni umplutura de brânză mai fermă.
Dacă mai dorești rețete tradiționale pentru masa de Paște, îți recomandăm să încerci și rețeta de cozonac cu nucă și rahat.