Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare
Printre rețetele de mâncăruri din categoria celor de post se numără și rețeta de piure de bob uscat, pe care ți-o oferim detaliată mai jos. Este o mâncare simplă, dar foarte gustoasă și hrănitoare, specifică bucătăriei tradiționale din multe regiuni. Este similar cu piureul de fasole, având o textură cremoasă și un gust delicat, perfect pentru a fi servit ca garnitură sau fel principal, cu pâine prăjită și murături.
Galerie foto
Bobul (Vicia faba), cunoscut și sub numele de fasole fava, este una dintre cele mai vechi plante cultivate de om, cu o istorie care datează de peste 8.000 de ani. Originar din Orientul Apropiat și regiunile mediteraneene, bobul a fost o sursă importantă de hrană pentru civilizațiile antice, inclusiv egipteni, greci și romani.
Bobul este o sursă excelentă de proteine, fibre, vitamine din complexul B (în special acid folic), fier, magneziu și potasiu. Este adesea folosit ca alternativă la carne în dietele vegetariene și vegane. Este sățios și oferă energie pe termen lung datorită combinației de carbohidrați complecși și proteine. Preparatele pe bază de bob sunt apreciate atât pentru gust, cât și pentru beneficiile lor pentru sănătate.
Descoperă și o rețetă de fasole bătută cu sos de ceapă călită, perfectă pentru zilele de post. Îar în rândurile de mai jos vei descoperi lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de piure de bob uscat.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea piureului de bob constă în pregătirea bobului, așa cum procedezi și la rețetele de fasole boabe. Acesta are nevoie de o perioadă mai îndelungată de hidratare, pentru a-l putea curăța de coaja tare.
Cum prepari piure de bob uscat
Spală bine bobul uscat și pune-l la înmuiat peste noapte în apă rece, adăugând bicarbonatul de sodiu. Acesta va ajuta la înmuierea pielițelor. A doua zi, scurge apa și clătește bobul sub jet de apă rece.
Pune bobul într-o oală cu mai multă apă curată și fierbe-l la foc mediu. Îndepărtează spuma care se formează la suprafață.
După aproximativ 20-30 de minute, când pielițele încep să se desprindă, scurge bobul și îndepărtează cât mai multe dintre ele (poți folosi mâinile sau o sită pentru a face acest proces mai ușor).
Pune bobul curățat înapoi la fiert în apă curată și lasă-l să fiarbă până când devine foarte moale (aproximativ 30-40 de minute).
Scurge bobul fiert, dar păstrează o parte din lichid pentru a regla consistența piureului.
Pune bobul într-un blender sau folosește un pasator manual pentru a-l transforma într-un piure fin. Adaugă treptata din lichidul păstrat, amestecând intens până când obții consistența dorită.
Într-o tigaie, călește ceapa tocată fin în ulei până devine aurie. Adaugă usturoiul tocat fin și călește-l încă 1 minut.
Adaugă amestecul de ceapă și usturoi peste piure și amestecă bine. Potrivește de sare, piper și, opțional, adaugă zeama de lămâie pentru un gust mai fresh.
Servește deliciosul piure de bob uscat cald sau rece, alături de pâine prăjită, murături, salată de ceapă roșie sau măsline. Este delicios și simplu și este potrivit atât pentru mesele de post, cât și pentru cele festive.
Și tot din aceeași categorie de rețete mai poți prepara și o delicioasă iahnie de fasole, în varianta de post. Este una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri tradiționale.
Galerie foto