Plăcinte cu varză la tigaie. Rețetă pentru gustări delicioase
Plăcintele sărate, preparate la tigaie, sunt foarte apreciate în toate bucătăriile lumii. Dacă vrei să încerci și tu una dintre aceste rețete, poți încerca rețeta de plăcinte cu varză la tigaie.
Este o rețetă savuroasă, potrivită pentru micul dejun sau pentru gustările de mai târziu. Nu se prepară anevoios și nu necesită ingrediente complexe. Tot ce ai de făcut este să prepari un aluat dospit ca pentru rețeta de pâine. În timp ce aluatul stă la dospit, prepari puțină varză călită în ulei, cu o ceapă și condimentele preferate. Poți opta pentru varza proaspătă, în sezonul coacerii acesteia și pentru varza acră, în sezonul rece. Poți prepara plăcintele de seara, iar a doua zi le poți încălzi la microunde.
Aceste plăcinte mai pot fi preparate și atunci când ai în meniu varză și îți mai rămâne puțină pentru a doua zi. Rețeta poate fi preparată și pentru zilele de post, dar se poate adăuga și puțină carne în varză. Baconul afumat și cârnații sunt potriviți pentru a-i combina cu varza.
Descoperă și o rețetă de varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Este perfectă pentru a o folosi la rețeta de plăcinte cu varză la tigaie.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi adună pe masa de lucru ingredientele pentru aluatul de plăcintă. Vei începe cu frământarea aluatului, pe care îl lași un timp scurt la dospit. În timp ce aluatul se dospește, te poți ocupa de prepararea umpluturii de varză.
Cum prepari aluatul pentru plăcinte cu varză la tigaie
Amestecă drojdia cu zahărul într-un bol și adaugă puțină apă caldă peste amestec. Omogenizează bine maiaua de drojdie și las-o deoparte.
Trece făina prin sită în alt bol mai mare. Adaugă sarea și amestecă. Apoi formează un loc adânc la mijlocul făinii și adaugă acolo amestecul de drojdie și zahăr. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă maiaua de drojdie la activat timp de 10-15 minute.
După acest interval de timp, începe să adaugi câte puțină apă caldă, alternând cu câte puțin ulei, ușor încălzit și acesta. Amestecă bine toate ingredientele din bol, până când se formează un aluat compact. Frământă aluatul până când nu se mai lipește de mâini.
Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă aluatul pentru plăcinte la dospit pentru aproximativ o oră.
Cum prepari umplutura de varză
Toacă varza în fâșii și amestec-o cu puțină sare, într-un bol. Las-o la odihnit timp de 10 minute pentru a se deshidrata.
Între timp, călește ceapa tocată mărunt într-o tigaie cu ulei încins. Amestecă cu o spatulă pentru a se căli ceapa uniform. Apoi scurge vaza de lichidul lăsat și adaug-o peste ceapa din tigaie.
Amestecă bine ceapa cu varza, pentru a se întrepătrunde aromele. Presară condimentele, amestecă ușor și lasă varza pe foc până când este bine pătrunsă.
Opțional, poți adăuga în varză și o lingură de pastă de roșii sau bulion pentru un plus de gust și de culoare.
Lasă varza călită să se răcească, apoi poți modela plăcintele.
Cum modelezi și coci plăcinte cu varză la tigaie
După dospirea aluatului împarte-l în 7-8 părți aproximativ egale. Apoi întinde pe rând fiecare parte de aluat în câte o foaie circulară, pe blatul presărat cu făină.
Adaugă câte 2 linguri din umplutura de varză la mijlocul fiecărei foi de aluat. Împăturește marginile aluatului peste umplutură, apoi modelează fiecare plăcintă sub formă rotundă.
Ia o tigaie mai mare și unge-i suprafața cu foarte puțin ulei. Apoi așaz-o pe flacăra aragazului și las-o să se încingă.
Pune plăcintele în tigaie și lasă-le să se rumenească pe prima parte. Apoi întoarce-le și rumenește-le și pe a doua parte. Scoate-le din tigaie pe platouri cu prosoape de hârtie. Te poți bucura de ele calde, sau reci, după preferințe.
Tot din categoria rețetelor de plăcinte sărate, mai poți încerca și rețeta tradițională rusească de plăcinte cu varză la cuptor.