Pudră din coji de portocale, pentru aromatizarea deserturilor
Dacă obișnuiești să adaugi diferite arome în blaturile pentru prăjituri sau în creme, o parte dintre acestea le poți prepara în propria bucătărie. Îți oferim în acest scop o rețetă de pudră din coji de portocale pe care o poți experimenta și cu alte citrice.
Galerie foto
Nu trebuie să cumperi portocale special pentru a face pudră din cojile lor. Atunci când dispui de mai multe și prepari un suc proaspăt sau o dulceață, folosește cojile în acest scop. Poți păstra cojile uscate mai mult timp, iar atunci când se strâng mai multe, le transformi în pudră. Te vei bucura mai târziu de aroma lor, păstrată intactă în borcane de sticlă sau în pungi de hârtie. O poți folosi la aromatizarea deserturilor, dar și a băuturilor, compoturilor sau a diferitelor sosuri.
Poți prepara coaja de portocală și sub formă confiată. La fel procedezi și cu coaja de lămâie. Important este să folosești atât portocale cât și lămâi bio. Descoperă aici rețeta pentru coji de lămâie sau portocale confiate. Pe acestea le poți folosi pentru decorul prăjiturilor și torturilor, dar și pentru a îmbogăți compoziția blaturilor. Descoperă mai jos și pașii de urmat pentru prepararea pudrei din coji de portocală.
Ingrediente
Mod de preparare
Alege portocale mari, frumoase, din cele cu coaja groasă. Înainte de a decoji portocalele, spală-le bine cu apă caldă, folosind buretele de vase cu partea abrazivă. După spălare, șterge foarte bine portocalele și lasă-le să se usuce pe masa din bucătărie, pentru 10-15 minute.
Descoperă și rețeta de prăjitură Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale.
Cum prepari pudră din coji de portocale la tine acasă
În momentul în care speli portocalele cu apă caldă, coaja acestora se va înmuia ușor, de aceea necesită uscare înainte de decojire. Pentru a decoji perfect portocalele, folosește o ustensilă de curățat legume. Este important să decojești doar partea galbenă a cojilor de portocale, fără a străpunge și partea albă. Aceea are gust amărui și va influența în mod neplăcut aroma cojilor.
După decojire, așază cojile de portocale în tăvi, pe hârtie de copt și lasă-le la loc cald până când se vor usca și vor deveni casante. Așază-le undeva pe lângă calorifere. Procesul de uscare poate dura 2-3 zile.
Dacă ai un deshidrator de fructe și legume, procesul de preparare se simplifică. Deshidratezi cojile de portocale conform instrucțiunilor aparatului.
După ce cojile de portocale sunt suficient de casante, le poți măcina cu ajutorul unei râșnițe de cafea sau a robotului de bucătărie. Poți măcina cojile foarte fin sau le poți măcina cu granulație mai mare, după preferințe. Pe cele cu granulație mai mare le poți folosi și la decorul prăjiturilor, nu doar la aromatizarea acestora.
Pregătește 1-2 borcane mai micuțe pe care le speli bine și le sterilizezi. Apoi adaugi pudră din coji de portocale în ele. Le închizi ermetic cu capacele bine spălate și sterilizate și acestea. Etichetezi borcanele și le depozitezi în cămară. Poți depozita pudra de portocale și în pungi de hârtie pe care le sigilezi bine la capete.
Descoperă cum poți prepara și coajă de lămâie și portocală cu zahăr la borcan.
Galerie foto