Pui întreg la cuptor cu lămâie și condimente
Dacă vrei să-ți surprinzi familia cu o friptură de pui mai deosebită, îți oferim o rețetă de pui întreg la cuptor cu lămâie și condimente.
Galerie foto
Sucul de lămâie adăugat peste carnea de pui ajută la frăgezirea acesteia, dar reduce și timpul de preparare. Iar condimentele adăugate desăvârșesc gustul fripturii. Carnea de pui este foarte recomandată de specialiștii în nutriție. Este plină de beneficii pentru sănătatea organismului și poate fi consumată cu succes chiar și când ești la dietă. Rețetele cu carne de pui sunt foarte versatile. Poți prepara tot felul de fripturi, supe sau ciorbe, mâncăruri scăzute, salate și aperitive.
Una dintre rețetele mult adorate din carnea de pui este rețeta de șnițele. Dacă nu ai o rețetă proprie îți recomandăm rețeta noastră de șnițele din piept de pui pane. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara puiul întreg la cuptor.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas în prepararea oricărei rețete culinare constă în aducerea ingredientelor pe masa de lucru și pregătirea acestora.
Șterge puiul cu un prosop de hârtie pe toată suprafața pielii. Dacă e nevoie, pârlește puiul deasupra flăcării de aragaz, sau cu un arzător special de bucătărie.
Rupe din cele două căpățâni de usturoi 3-4 căței pe care îi cureți și îi pisezi într-un mojar, presărați cu sare. Apoi amesteci usturoiul pisat cu ulei, ca pentru rețeta clasică de mujdei. Feliază lămâile și adaugă sucul de la două felii în mujdei. Taie câte un căpăcel din capetele căpățânilor de usturoi, așa încât să se descopere cățeii de usturoi. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți porni cuptorul la 175 de grade Celsius.
Pașii de preparare ai fripturii de pui întreg la cuptor cu lămâie și condimente
Ia în mâini câte puțin din mujdeiul cu lămâie și masează puiul peste piele, dar și pe sub aceasta, atât cât pot pătrunde degetele. Se masează în special pieptul de pui pe sub piele, dar cu atenție pentru a nu rupe pielea.
Ia o tavă de cuptor în care să încapă puiul și pune puțin ulei la baza ei. Presară felii de lămâie prin ulei, dar și cimbru și rozmarin. În interiorul puiului se pun felii de ceapă, 1 căpățână de usturoi și felii de lămâie. Mai adaugă în tavă și a doua căpățână de usturoi cu decupajul în sus. Aroma usturoiului se va degaja în timpul tratamentului termic și va parfuma plăcut carnea de pui.
Acoperă puiul cu o hârtie de copt peste care pui o folie de aluminiu. Nu pune folia de aluminiu direct peste carnea de pui pentru că poate fi toxică. Pune tava cu puiul la cuptor pentru 60 de minute, la 175 de grade Celsius. După acest interval, se scoate tava cu puiul și înlătură folia de aluminiu și hârtia de copt.
Vezi mai multe imagini cu friptura de pui accesând GALERIA FOTO!
Amestecă într-un bol puțin ketchup cu boia de ardei afumată și unge puiul la suprafață cu acest amestec. Pune puiul din nou la cuptor pentru 20-30 de minute, la 165 de grade Celsius. Adaugă și câteva roșii cherry în tavă, pentru a le transforma ulterior într-un sos delicios. Este foarte gustos acest pui întreg la cuptor cu lămâie și condimente, merită preparată rețeta și transmisă mai departe familiei și prietenilor, pentru a se bucura și ei de așa mâncare savuroasă.
Și dacă ți-am deschis apetitul pentru preparate cu carne de pui, îți mai recomandăm și rețeta de piept de pui Caprese. Este o rețetă de piept de pui la cuptor cu roșii și mozzarella.