Pulpă de porc cu legume la cuptor, pentru masa de Crăciun

Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Dacă nu te-ai hotărât ce friptură să prepari pentru masa de Crăciun, îți oferim o rețetă de pulpă de porc cu legume la cuptor.

Maria Udrea
Publicat: 21 decembrie 2022, 06:47

Galerie foto

O parte din roșiile coapte cu ceapa și usturoiul se pot transforma într-un sos delicios pentru glazurat friptura și cartofii / Shutterstock

Pulpa de porc este alegerea perfectă pentru a obține o friptură fragedă și suculentă. Este o porțiune de carne ușor împănată cu grăsime, ceea ce îi oferă frăgezime în timpul preparării, Poți opta pentru a prepara pulpa cu os sau fără acesta. Ideală este prepararea fără os, pentru că osul îl poți folosi ulterior la supă sau ciorbă.

Rețetele de friptură din carne de porc sunt cele mai căutate în preajma sărbătorilor de iarnă. Sunt tradiționale pentru mesele de Crăciun sau de Revelion.

Poți prepara friptura de porc în multe moduri, în funcție de tipul de carne folosit. Poți opta pentru cotlet, ceafă, pulpă sau piept de porc. Pieptul de porc îl poți prepara sub formă de ruladă simplă sau umplută cu diferite ingrediente.

Citește și

Descoperă aici o rețetă de ruladă din fleică de porc la cuptor, foarte gustoasă și apetisantă. Iar mai jos, descoperă lista de ingrediente și pașii necesari fripturii din pulpă de porc cu legume la cuptor.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea fripturii constă în pregătirea cărnii care necesită un timp de marinare la rece. Este important acest pas pentru reușita unei fripturi fragede și gustoase. Descoperă aici un articol despre cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil.

Cum prepari pulpă de porc cu legume la cuptor

Pune bucata de carne pe blatul de lucru și cresteaz-o ușor din loc în loc, doar pe partea de interior. Presară pe ambele părți sare, piper, boia de ardei și cimbru uscat. Stropește carnea cu puțin ulei și maseaz-o bine pentru a facilita pătrunderea aromelor cât mai adânc în carne. În crestăturile din carne pune rondele de usturoi. Apoi strânge carnea și înfășoar-o cu sfoară de bucătărie.  Acoper-o cu folie și pune-o la rece pentru 2-3 ore.

După ce carnea a stat câteva ore la marinat pune ulei într-o tigaie și rumenește bine pulpa de porc pe toate părțile. Apoi transfer-o într-un vas termorezistent împreună cu uleiul. Poți folosi untură de porc dacă ai. Friptura iese mai gustoasă preparată în untură.

Pe lângă pulpa de porc pune în vas cartofi mai micuți și o ceapă tăiată în sferturi. Strecoară și câteva crenguțe de rozmarin și 2-3 căței de usturoi, necurățați.

Acoperă vasul cu hârtie de copt, iar peste aceasta așază o o folie de aluminiu. Străpunge atât folia cât și hârtia de copt cu vârful unui cuțit în 2-3 locuri.

Pune vasul cu friptura și legumele la cuptor pentru o oră, la 175 de grade Celsius. Apoi, descoperă carnea și testeaz-o cu o furculiță dacă este pătrunsă. Dacă este aproape gata, adaugă în vas și roșiile cherry. Pune din nou vasul cu pulpă de porc cu legume la cuptor, dar fără hârtia de copt și folia de aluminiu. Lasă ingredientele să se mai prepare pentru 15-20 de minute. Pe parcurs, mai unge carnea cu sosul din tavă și mai întoarce-o și pe partea cealaltă pentru o rumenire uniformă.

O parte din roșiile cherry coapte plus ceapa și cățeii de usturoi le poți transforma într-un sos delicios cu care poți servi atât friptura cât și cartofii.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Te-ar mai putea interesa și
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv