Răcituri de porc sau piftie de porc. Rețetă tradițională

Fără coacere
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Răcituri de porc sau piftie de porc sunt denumirile unei rețete tradiționale preparată din carne de porc cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Este o tradiție ca preparatele din carne de porc să se consume la sărbătorile de iarnă, care preced după sărbătoarea de Ignat, a sacrificării porcilor.

Maria Udrea
Publicat: 17 decembrie 2022, 07:00

Galerie foto

Pentru un aspect plăcut, la baza vaselor cu răcituri se pot pune și rondele de morcovi / Shutterstock

Piftia este un preparat culinar din categoria aperitivelor reci. Se prepară prin fierberea îndelungată a anumitor părți din porc ce conțin cartilagii și multă gelatină. Pentru un plus de gust, în supa de fierbere se pot adăuga și legume sau condimente. Piftia se servește ca gustare, simplă sau cu muștar.

Citește și

Se poate prepara și în timpul sezonului cald, din carne de pui, de curcan sau de pește. Însă piftia de porc este specifică iernii, alături de alte preparate tradiționale pe bază de carne de porc. Printre acestea se numără lebărul, caltaboșii, toba, cârnații, jumările și multe altele. Descoperă și rețeta cârnaților din carne de porc, preparați în casă. Mai jos descoperă lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea răciturilor de porc.

Ingrediente

Mod de preparare

Rețeta de piftie nu se prepară greu, însă necesită timp îndelungat de fierbere a cărnii la foc încet. Apoi urmează un timp de răcire și formare a aspicului în care se vor răsfăța porțiunile de carne.

Cum prepari răcituri de porc sau piftie de porc

Mai întâi pregătește carnea pe care o porționezi în bucăți mai mici. Clătește bine bucățile de carne și pune-le într-o oală încăpătoare. Adaugă apă rece peste ele și lasă-le acolo timp de 1-2 ore pentru a elimina sângele din ele.

Apoi înlătură apa în care au stat bucățile de carne, clătește-le bine și adaugă aproximativ 5 litri de apă rece peste ele. Pune-le la fiert la foc de intensitate mai mare, pentru început, până când se formează spumă deasupra. După ce vei înlătura spuma, poți reduce intensitatea focului la minim.

Lasă carnea să fiarbă acoperită la foc încet pentru aproximativ 5-6 ore. Testează carnea cu o furculiță și când se pătrunde, adaugă sarea. Adaugă și legumele curățate, dar lăsate întregi, eventual ușor crestate. Înfășoară într-un tifon curat foile de dafin și piperul și adaugă-le în vas. Le vei înlătura mai ușor după ce își vor degaja aromele în supă.

Înlătură cu o sită deasă impuritățile care se ridică la suprafață, pe parcursul fierberii. Șterge și pereții oalei cu un prosop de hârtie, acolo unde se adună depunerile.

Cum așezi răciturile în vase pentru servire

Fierbe carnea de porc până când se desface bine de pe oase. Apoi, scurge carnea printr-o sită și las-o să se răcească. Strecoară supa printr-un tifon curat și las-o să se tempereze timp de 20-30 de minute. Curăță usturoiul și pisează-l cu sare ca pentru mujdei, apoi adaugă-l în supă. Lasă-l în supă pentru aproximativ 15-20 de minute, apoi treci din nou supa prin tifon.

Descoperă și o rețetă de coroniță din carne tocată în foietaj, pentru masa de Crăciun.

Desfă bine carnea de pe oase și porționeaz-o în vase. Poți așeza la baza vaselor cu răcituri de porc sau piftie și rondele din morcov și frunze de pătrunjel verde, pentru un decor frumos. Adaugă supa strecurată peste carnea din vase și pune vasele la rece timp de aproximativ 24 de ore pentru a se închega bine piftia. În timpul servirii, răstoarnă răciturile pe platouri pentru a se vedea frumos interiorul.

Tot din categoria rețetelor mult îndrăgite, preparate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, îți oferim și rețeta de salată de boeuf.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Fursecuri steluțe cu jeleu de zmeură. Rețetă pentru masa de Crăciun
Fursecuri steluțe cu jeleu de zmeură. Rețetă pentru masa de Crăciun
Biscuiți conuri de brad cu cacao. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Biscuiți conuri de brad cu cacao. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor