Rețeta de compot de prune care îți va aminti de copilăria la bunici
Poți face foarte ușor compot de prune. Ai nevoie doar de fructe, zahăr și apă. Acesta e minunat ca gustare, dar poți folosi fructele și pentru a face tarte sau alte prăjituri.
Prunele se află printre cele mai populare fructe pentru că sunt ieftine și au un aport nutritiv extraordinar. 100 de grame de prune conțin 46 calorii și sunt foarte bogate în fibre. Acestea au de asemena o cantitate mare de vitamina C. Mai au în compoziție și vitamina A, acid folic, acid folic, vitamina K, vitamina B, vitamina E, potasiu, magneziu, fosfor, fier, calciu, zinc. Ai aici beneficiile consumului de prune.
Pentru compot de prune se folosește zahăr. Acesta din urmă are rol de conservant și va ajuta compotul să reziste până la un an. Dacă vrei să fie mai parfumat, poți să adaugi câteva picături de esență de vanilie sau de migdale, ¼ de coajă de scorțișoară sau pudră de scorțișoară, suc de lămâi, portocale ori limetă.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pregătesc borcanele de 800 ml. Se spală și se sterilizează.
Se spală prunele și se scot codițele. Se pun fructele în borcane astfel încât să intre cât mai multe. În fiecare dintre ele se pun câte două linguri de zahăr. Se umplu apoi cu apă și se închid ermetic cu capace.
Borcanele se pun într-o oală mare care are așezat pe fund un prosop. Se umple oala cu apă până ajunge în dreptul capacelor. Se pune oala la foc mic și se lasă până când prunele își schimbă culoarea. Se stinge focul, oala se acoperă cu pături și se lasă să se răcească încet, aproximativ 24-48 de ore.
Cum se sterilizează borcanele pentru compot
Înainte de a pune prunele în borcane trebuie să le pregătești. Le vei spăla foarte bine cu detergent, apoi le vei clăti până nu mai rămâne pe nicio urmă de spumă pe suprafața lor. Borcanele și capacele vor fi puse apoi pe o tavă și date la cuptor la temperatura de 110°C pentru 15 minute. Apoi se stinge focul și se lasă acolo până când vei avea nevoie de ele.
La ce se poate folosi un borcan de compot de prune
Prunele din compot se pot folosi și ca ingredient pentru alte preparate culinare. La micul-dejun poate fi servit ca atare, dar poți pune fructele peste iaurt simplu sau peste o porție de terci de ovăz. Cu prunele din compot poți face un sos delicios pentru preparate din carne, în special pentru cele care conțin carne de porc sau de vânat.
Prunele din compot pot fi folosite și pentru gomboți cu prune, cheesecake, tarte ori pandișpan. De fapt, poți să le utilizezi pentru orice prăjitură care necesită fructe proaspete. Zeama din compot este numai bună pentru însiropat blaturi de tort. Poți chiar sa pui în ea semințe de chia și să obții o budincă delicioasă pe care să o consumi la micul dejun ori la birou.