Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Cină
bucătăria: Internațională

Gogoșile pufoase cu iaurt și ciocolată sunt un deliciu irezistibil, îndrăgite pentru textura lor ușoară și gustul delicat, ușor acrișor, datorat iaurtului din compoziție. Sunt ideale pentru a fi savurate în orice moment al zilei, fie la micul dejun, fie ca o gustare dulce alături de o cafea sau un ceai. Iată rețeta de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată.

Cristina Catană
Publicat: 11 noiembrie 2024, 07:39
Gogosile pufoase cu iaurt și ciocolată se servesc pudrate cu zahăr/ Shutterstock

Gogoșile pufoase cu iaurt se servesc de obicei calde, imediat după ce au fost prăjite, pentru a te bucura de textura lor moale și aerată. Poți să le servești simple, presărate cu un strat generos de zahăr pudră, care se topește ușor pe suprafața lor fierbinte, creând un contrast plăcut între exteriorul crocant și interiorul pufos.

Citește și

Pentru o prezentare mai elegantă sau mai festivă, gogoșile pot fi glazurate sau umplute. O glazură simplă din zahăr pudră și puțină lămâie sau vanilie adaugă o notă de prospețime și completează gustul delicat al iaurtului.

Ingrediente

Mod de preparare

Drojdia se pune într-un bol împreună cu laptele cald și 2 linguri din cantitatea de zahăr. Se lasă până când face spumă. Făina cernută se pune într-un bol mare și se face în mijlocul ei o gaură în care se toarnă amestecul de drojdie activat și restul ingredientelor.

Cum prepari rețeta de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată

Se frământă bine, apoi se se acoperă cu o folie de plastic și se lasă la dospit până când aluatul își dublează volumul. Apoi se cu mâinile unse cu puțin ulei sau făină, se iau bucăți mici de aluat și formează bile de mărimea unei nuci.

Se poate folosi și o lingură pentru a porționa aluatul. În mijloc se pun bucăți de ciocolată. Se pun gogoșile pe o tavă, se acoperă cu folie și se mai lasă la loc cald la dospit încă o oră.

Se încălzește uleiul într-o tigaie adâncă sau într-o friteuză la o temperatură medie (170-180°C). Se prăjesc gogoșile în ulei încins, întorcându-le pe toate părțile, până când devin aurii și pufoase.

Apoi se scot gogoșile pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. După ce s-au răcit puțin, se presară cu zahăr pudră sau cacao, după gust.

Sfaturi pentru a obține cele mai pufoase gogoși

Pentru a obține cele mai pufoase gogoși, trebuie să acorzi atenție câtorva aspecte esențiale în procesul de preparare.

Începe cu o drojdie proaspătă și activă, asigurându-te că o dizolvi corect în lapte călduț cu puțin zahăr, până când se formează bule, ceea ce indică faptul că drojdia este activă. Nu strică să verifici termenul de valabilitate, mai ales dacă o ai de ceva timp în frigider.

Folosește ingrediente la temperatura camerei, inclusiv ouăle, laptele și untul, deoarece acest lucru ajută la o aluat uniform și elastic.

Frământarea corectă este foarte importantă. Aluatul trebuie frământat până devine neted, elastic și nu se mai lipește de mâini sau de suprafața de lucru.

După frământare, lasă-l să crească într-un loc cald, ferit de curenți de aer, până când își dublează volumul. Acest pas asigură aerarea și, implicit, faptul că vei avea niște gogoși pufoase.

În timpul modelării gogoșilor, nu folosi prea multă făină, deoarece aceasta poate face aluatul dens și greu. După tăiere, lasă gogoșile să mai crească pe suprafața de lucru acoperite cu un prosop, înainte de prăjire.

Prăjește-le în ulei încins, la o temperatură moderată de aproximativ 170-180°C pentru a evita arderea la exterior. Vasul în care le prăjești trebuie să fie suficient de adânc, astfel încât gogoșile să plutească și să se gătească uniform pe ambele părți.

După prăjire, așează gogoșile pe șervețele de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Pentru un plus de aromă, presară-le cu zahăr pudră sau umple-le cu gem, ciocolată sau cremă, după preferință

De ce se pune iaurt în compoziția de la gogoși

Iaurtul se adaugă în compoziția de gogoși din mai multe motive care contribuie la textura și gustul final al preparatului. În primul rând, ajută la obținerea unei texturi pufoase și ușoare.

Acest lucru se datorează acidității sale naturale, care reacționează cu praful de copt sau bicarbonatul de sodiu, generând bule de aer în aluat. Aceste bule de aer sunt esențiale pentru a face gogoșile să crească frumos și să fie aerate.

În al doilea rând, iaurtul adaugă umiditate aluatului, prevenind uscarea gogoșilor în timpul prăjirii sau coacerii. Aceasta contribuie la o consistență moale și fragedă în interiorul gogoșilor, chiar dacă exteriorul este crocant.

De asemenea, iaurtul îmbunătățește gustul gogoșilor, adăugând o ușoară notă de aciditate care echilibrează dulceața zahărului și intensifică aromele celorlalte ingrediente.

În plus, proteinele și grăsimile din iaurt contribuie la bogăția și complexitatea gustului final.

Citește și
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post
Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post
Cheesecake cu dovleac și portocale. Desert servit la pahar
Cheesecake cu dovleac și portocale. Desert servit la pahar
Mere rase la borcan, perfecte pentru deserturile din sezonul rece
Mere rase la borcan, perfecte pentru deserturile din sezonul rece
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Te-ar mai putea interesa și
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum să faci acasă saltimbocca, celebrul preparat italienesc
Cum să faci acasă saltimbocca, celebrul preparat italienesc
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:16
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
06:27
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
05:45
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
13 noiembrie, 06:47
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
13 noiembrie, 06:41
Cum să faci acasă saltimbocca, celebrul preparat italienesc Cum să faci acasă saltimbocca, celebrul preparat italienesc
13 noiembrie, 05:08
Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate. Rețetă hrănitoare Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate. Rețetă hrănitoare
12 noiembrie, 07:58
Budincă de spaghete cu legume, în formă de coroniță Budincă de spaghete cu legume, în formă de coroniță
12 noiembrie, 07:30
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Gogonele murate în saramură și beneficiile consumului lor
Gogonele murate în saramură și beneficiile consumului lor
Gogonele murate în saramură și beneficiile consumului lor
Gogonele murate în saramură și beneficiile consumului lor
Pensia umilitoare pe care o primeşte de statul român marele rival al lui Gigi Becali: „Mi-am rupt picioarele, asta este”
Pensia umilitoare pe care o primeşte de statul român marele rival al lui Gigi Becali: „Mi-am rupt picioarele, asta este”
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a murit. Adriana Bahmuțeanu a mers imediat la ei
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a murit. Adriana Bahmuțeanu a mers imediat la ei
Mert Ramazan Demir a călătorit la Londra. Actorul a reușit să atragă atenția cu postările sale din mediul online
Mert Ramazan Demir a călătorit la Londra. Actorul a reușit să atragă atenția cu postările sale din mediul online
Un semnal extraterestru creat în 2023 a fost în sfârșit decodat. De unde ar fi provenit
Un semnal extraterestru creat în 2023 a fost în sfârșit decodat. De unde ar fi provenit
Tartă cu dovleac și bezea. Desert de toamnă, delicios
Tartă cu dovleac și bezea. Desert de toamnă, delicios
Alimente recomandate în timpul sarcinii. Cum poți să-i oferi corpului tău toți nutrienții de care are nevoie
Alimente recomandate în timpul sarcinii. Cum poți să-i oferi corpului tău toți nutrienții de care are nevoie
Chris Martin a întrerupt un concert din Sydney pentru a ajuta un copil care risca să fie strivit de mulțime: „Stai aici, frățiorul meuamp;#8230; te simți mai bine?”
Chris Martin a întrerupt un concert din Sydney pentru a ajuta un copil care risca să fie strivit de mulțime: „Stai aici, frățiorul meuamp;#8230; te simți mai bine?”
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
fresh

Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți

Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți

Budincă de spaghete cu legume, în formă de coroniță

Budincă de spaghete cu legume, în formă de coroniță

Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri

Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri

Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă

Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă

Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate. Rețetă hrănitoare

Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate. Rețetă hrănitoare