Rețete cu ghimbir. Cum îl integrezi în meniu pentru a te bucura de beneficiile lui pentru sănătate
Ghimbirul este unul dintre ingredientele care nu ar trebui să îți lipsească din bucătărie. Nu este doar un condiment care dă un gust special preparatelor, dar are și o mulțime de proprietăți terapeutice. Inspiră-te din cele 5 rețete cu ghimbir pe care le poți integra foarte ușor în meniul tău zilnic.
Galerie foto
Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă tropicală originară din Asia de SE, cunoscută pentru rizomii săi subterani folosiți atât ca mirodenie, cât și ca remediu medicinal de mii de ani. Această rădăcină are un gust picant și aromat, fiind utilizată pe scară largă în bucătăria asiatică și nu numai.
Ghimbirul se găsește în supermarket tot timpul anului. Când îl alegi, caută rizomi tari, netezi și cu o piele subțire și lucioasă. Dacă este moale, pare uscat sau are pete închise la culoare înseamnă că este vechi sau deteriorat și este mai bine să nu îl cumperi.
Ghimbirul proaspăt poate fi păstrat în frigider pentru o perioadă de aproximativ o săptămână, înfășurat într-un prosop de hârtie umed pentru a menține prospețimea. De asemenea, ghimbirul poate fi păstrat pentru o perioadă mai lungă de timp în congelator, fie întreg, fie tăiat în bucăți mai mici.
Rețete cu ghimbir
Pentru că are o mulțime de beneficii asupra sănătății, ar trebui să consumi ghimbir cât mai des. Cel mai bine este să îl integrezi în rețete proaspăt. Adaugă-l în sucuri, ceaiuri, smoothie-uri sau feluri de mâncare pentru a adăuga o notă de prospețime și aromă.
Vei găsi în magazin și ghimbir praf. Nu ezita să îl pui în deserturi, prăjituri, curry-uri și alte feluri de mâncare. Ghimbirul murat este o gustare delicioasă și ușor picantă care poate fi consumată direct sau adăugată în sushi sau alte feluri de mâncare asiatice.
Smoothie cu spanac, banane și ghimbir
Începe prin a prepara un smoothie cu spanac, banane și ghimbir. Această rețetă de suc verde este ideală pentru sistemul imunitar.
Ingrediente
- 250 ml suc de portocale
- sucul de la o lămâie
- 1 bucată de 5 cm de ghimbir proaspăt, decojit și tocat
- 1 lingură pudră proteică de vanilie
- ¼ linguriță de scorțișoară
- ¼ linguriță de vanilie
- 1 praf de sare de mare
- 1 praf de piper cayenne (opțional)
- 100 g baby spanac
- 1 banană coaptă, de preferință congelată
Mod de preparare
Într-un blender vertical, se pun sucul de portocale, sucul de lămâie, ghimbirul, pudra proteică, scorțișoara, vanilia, sare, cayenne, spanac baby și banana congelată.
Se procesează până când toate ingredientele s-au omogenizat și smoothie este foarte fin. Se servește imediat
Humus cu ghimbir și limetă
Rețeta de humus cu ghimbir se prepară rapid și nu are nevoie de multe ingrediente.
Ingrediente
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură de ghimbir proaspăt tocat
- 1 conservă de năut plus 2 linguri din apa în care a stat năutul
- sucul de la 2 limete
- 50 g tahini
- 2 linguri de sos de soia sau tamari
Mod de preparare
Se curăță usturoiul. Se curăță și se toacă ghimbirul. Se pune năutul într-o strecurătoare pentru a se scurge, rezervând apa
În bolul unui robot de bucătărie, se pun usturoiul, ghimbirul, năutul, 2 linguri apă de la năut, zeama de limetă, tahini și sosul de soia (sau tamari).
Se procesează timp de un minut sau două până compoziția devine foarte cremoasă. Din când în când se oprește robotul pentru a răzui părțile laterale. Se pune într-un vas de sticlă închis ermetic și se poate păstra la frigider până la o săptămână.
Supă de morcovi și ghimbir
Pentru masa de prânz încearcă rețeta de supă de morcovi și ghimbir. Această supă cremă este ideală pentru atunci când îți dorești o masă rapidă.
Ingrediente
- 1 ceapă galbenă
- 12 morcovi mari
- 3 cm rădăcină de ghimbir decojită și tocată
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 l supă de legume
- ¼ linguriță de pudră de usturoi
- 1 praf de scorțișoară
- ½ linguriță de sare
- 100 ml lapte de cocos
Mod de preparare
Se taie ceapa cubulețe. Se curăță și se taie morcovii. Se curăță ghimbirul, apoi se toacă.
Într-o oală mare, se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa și se călește 5 minute. Apoi se pun ghimbirul, morcovii, supa de legume, pudra de usturoi, scorțișoara și sarea și se aduce supa la punctul de fierbere. Se lasă până când morcovii sunt fragezi, aproximativ 15-20 de minute.
Se transferă cu atenție supa fierbinte într-un blender vertical sau se poate folosi un blender cu imersie direct în oala în care a fiert. Se adaugă laptele de cocos și se procesează până compoziția devine omogenă si cremoasă. Se gustă și se condimentează după gust. Se servește cu coriandru proaspăt.
Tofu cu miere și ghimbir
Pentru persoanele care preferă rețetele vegane, tofu cu miere și ghimbir se prepară rapid și simplu. Această rețetă este delicioasă și nu necesită ingrediente complexe.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei vegetal
- 2 căței de usturoi, tocați
- 4 cm de ghimbir, curățat și tocat
- 200 g fasole verde, tăiată pe jumătate
- ½ ardei gras roșu, fără miez, fără semințe și feliat subțire
- 1 bucată de tofu ferm
- orez alb fiert pentru servire
- Pentru sos
- 2 linguri de miere
- 2 -3 linguri de sos de soia
- 2 linguri de oțet de orez
- 1 linguriță de sos sriracha
- ½ linguriță de ulei de susan
- 1 lingură de amidon de porumb amestecat cu ¼ de cană de apă rece
Mod de preparare
Se înfășoară tofu într-un prosop de bucătărie și se lasă să stea 10 minute să se scurgă. Se amestecă toate ingredientele pentru sos și se lasă deoparte. După ce tofu s-a scurs, se taie în cuburi de 2 cm și se lasă deoparte.
Se pune o tigaie mare, la foc mare. Se adaugă uleiul, fasolea verde și ardeiul gras roșu. Se gătesc timp de 3-4 minute sau până când legumele sunt fragede.
Apoi se adaugă usturoiul și ghimbirul și se mai lasă 2 minute. După aceea, se pun tofu și sosul și se gătesc 2-3 minute, până când tofu este cald și sosul s-a îngroșat. Se transferă într-un bol și se servește
Dressing de ghimbir
Rețeta de dressing de ghimbir este perfectă pentru o salată de vară. Ai nevoie de puține ingrediente pentru a transforma o salată simplă într-un preparat extraordinar.
Ingrediente
- 1 ½ linguriță de ghimbir ras
- 2 linguri de oțet de vin alb
- 1 lingură de muștar de Dijon
- 1 lingură de miere (sau sirop de arțar)
- 100 ml ulei (de struguri, canola sau de arahide)
- ¼ linguriță de pudră de usturoi
- ½ linguriță de sare
Mod de preparare
Se curăță ghimbirul și se toacă. Apoi se pun toate ingredientele într-un blender și se procesează până sosul se omogenizează.
După aceea, se pune într-un recipient de sticlă care se închide ermetic și se păstrează la frigider până la o săptămână. Se lasă să ajungă la temperatura camerei înainte de servire.
Beneficiile nutriționale ale ghimbirului
Ghimbirul este bogat în substanțe nutritive și compuși bioactivi, iar cel mai puternic este gingerolul. Acesta este un compus cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice, care pot ajuta la reducerea inflamației din organism și a durerilor articulare. De asemenea, ghimbirul este o sursă bună de vitamina C, magneziu și potasiu.
Conținutul său de fibre poate ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive și a regularității intestinale.
Deși ghimbirul este considerat în general sigur pentru consum în cantități moderate, unele persoane ar putea experimenta reacții adverse. Consumul excesiv de ghimbir poate provoca iritații ale mucoasei stomacului la unele persoane, în special la cele cu sensibilitate gastrică sau ulcer.
Dacă ei medicamente anticoagulantele, ar fi bine să întrebi medicul curant dacă poți consuma ghimbir pentru că este posibil să le reducă efectele.