Rețete cu ghimbir. Cum îl integrezi în meniu pentru a te bucura de beneficiile lui pentru sănătate

Ghimbirul este unul dintre ingredientele care nu ar trebui să îți lipsească din bucătărie. Nu este doar un condiment care dă un gust special preparatelor, dar are și o mulțime de proprietăți terapeutice. Inspiră-te din cele 5 rețete cu ghimbir pe care le poți integra foarte ușor în meniul tău zilnic.

O rădăcină de ghimbir alături de un bol plin cu pudră de ghimbir
Galerie foto

Galerie foto

Ghimbirul poate fi folosit proaspăt sau pudră / Shutterstock

Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă tropicală originară din Asia de SE, cunoscută pentru rizomii săi subterani folosiți atât ca mirodenie, cât și ca remediu medicinal de mii de ani. Această rădăcină are un gust picant și aromat, fiind utilizată pe scară largă în bucătăria asiatică și nu numai.

Ghimbirul se găsește în supermarket tot timpul anului. Când îl alegi, caută rizomi tari, netezi și cu o piele subțire și lucioasă. Dacă este moale, pare uscat sau are pete închise la culoare înseamnă că este vechi sau deteriorat și este mai bine să nu îl cumperi.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ghimbirul proaspăt poate fi păstrat în frigider pentru o perioadă de aproximativ o săptămână, înfășurat într-un prosop de hârtie umed pentru a menține prospețimea. De asemenea, ghimbirul poate fi păstrat pentru o perioadă mai lungă de timp în congelator, fie întreg, fie tăiat în bucăți mai mici.

Rețete cu ghimbir

Pentru că are o mulțime de beneficii asupra sănătății, ar trebui să consumi ghimbir cât mai des. Cel mai bine este să îl integrezi în rețete proaspăt. Adaugă-l în sucuri, ceaiuri, smoothie-uri sau feluri de mâncare pentru a adăuga o notă de prospețime și aromă.

Vei găsi în magazin și ghimbir praf. Nu ezita să îl pui în deserturi, prăjituri, curry-uri și alte feluri de mâncare. Ghimbirul murat este o gustare delicioasă și ușor picantă care poate fi consumată direct sau adăugată în sushi sau alte feluri de mâncare asiatice.

Smoothie cu spanac, banane și ghimbir

Începe prin a prepara un smoothie cu spanac, banane și ghimbir. Această rețetă de suc verde este ideală pentru sistemul imunitar.

Smoothie cu spanac, banane și ghimbir servit într-un pahar înalt
Smoothie cu spanac, banane și ghimbir este perfect pentru a-ți începe dimineața / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 ml suc de portocale
  • sucul de la o lămâie
  • 1 bucată de 5 cm de ghimbir proaspăt, decojit și tocat
  • 1 lingură pudră proteică de vanilie
  • ¼ linguriță de scorțișoară
  • ¼ linguriță de vanilie
  • 1 praf de sare de mare
  • 1 praf de piper cayenne (opțional)
  • 100 g baby spanac
  • 1 banană coaptă, de preferință congelată

Mod de preparare

Într-un blender vertical, se pun sucul de portocale, sucul de lămâie, ghimbirul, pudra proteică, scorțișoara, vanilia, sare, cayenne, spanac baby și banana congelată.

Se procesează până când toate ingredientele s-au omogenizat și smoothie este foarte fin. Se servește imediat

Humus cu ghimbir și limetă

Rețeta de humus cu ghimbir se prepară rapid și nu are nevoie de multe ingrediente.

Humus cu ghimbir pus într-un bol alb
Humusul cu ghimbir este o alegere potrivită dacă îți place mâncarea mai condimentată / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură de ghimbir proaspăt tocat
  • 1 conservă de năut plus 2 linguri din apa în care a stat năutul
  • sucul de  la 2 limete
  • 50 g tahini
  • 2 linguri de sos de soia sau tamari

Mod de preparare

Se curăță usturoiul. Se curăță și se toacă ghimbirul. Se pune năutul într-o strecurătoare pentru a se scurge, rezervând apa

În bolul unui robot de bucătărie, se pun usturoiul, ghimbirul, năutul, 2 linguri apă de la năut, zeama de limetă, tahini și sosul de soia (sau tamari).

Se procesează timp de un minut sau două până compoziția devine foarte cremoasă. Din când în când se oprește robotul pentru a răzui părțile laterale. Se pune într-un vas de sticlă închis ermetic și se poate păstra la frigider până la o săptămână.

Supă de morcovi și ghimbir

Pentru masa de prânz încearcă rețeta de supă de morcovi și ghimbir. Această supă cremă este ideală pentru atunci când îți dorești o masă rapidă.

Supă de morcovi cu ghimbir pusă într-o farfurie albă
Supa de morcovi cu ghimbir se poate servi atât rece, cât și caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă galbenă
  • 12 morcovi mari
  • 3 cm rădăcină de ghimbir decojită și tocată
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 l supă de legume
  • ¼ linguriță de pudră de usturoi
  • 1 praf de scorțișoară
  • ½ linguriță de sare
  • 100 ml lapte de cocos

Mod de preparare

Se taie ceapa cubulețe. Se curăță și se taie morcovii. Se curăță ghimbirul, apoi se toacă.

Într-o oală mare, se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa și se călește 5 minute. Apoi se pun ghimbirul, morcovii, supa de legume, pudra de usturoi, scorțișoara și sarea și se aduce supa la punctul de fierbere. Se lasă până când morcovii sunt fragezi, aproximativ 15-20 de minute.

Se transferă cu atenție supa fierbinte într-un blender vertical sau se poate folosi un blender cu imersie direct în oala în care a fiert. Se adaugă laptele de cocos și se procesează până compoziția devine omogenă si cremoasă. Se gustă și se condimentează după gust. Se servește cu coriandru proaspăt.

Tofu cu miere și ghimbir

Pentru persoanele care preferă rețetele vegane, tofu cu miere și ghimbir se prepară rapid și simplu. Această rețetă este delicioasă și nu necesită ingrediente complexe.

Un bol plin cu tofu cu miere și ghimbir
Tofu cu miere și ghimbir este un prânz hrănitor și gustos / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 4 cm de ghimbir, curățat și tocat
  • 200 g fasole verde, tăiată pe jumătate
  • ½ ardei gras roșu, fără miez, fără semințe și feliat subțire
  • 1 bucată de tofu ferm
  • orez alb fiert pentru servire
  • Pentru sos
  • 2 linguri de miere
  • 2 -3 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de oțet de orez
  • 1 linguriță de sos sriracha
  • ½ linguriță de ulei de susan
  • 1 lingură de amidon de porumb amestecat cu ¼ de cană de apă rece

Mod de preparare

Se înfășoară tofu într-un prosop de bucătărie și se lasă să stea 10 minute să se scurgă. Se amestecă toate ingredientele pentru sos și se lasă deoparte. După ce tofu s-a scurs, se taie în cuburi de 2 cm și se lasă deoparte.

Se pune o tigaie mare, la foc mare. Se adaugă uleiul, fasolea verde și ardeiul gras roșu. Se gătesc timp de 3-4 minute sau până când legumele sunt fragede.

Apoi se adaugă usturoiul și ghimbirul și se mai lasă 2 minute. După aceea, se pun tofu și sosul și se gătesc 2-3 minute, până când tofu este cald și sosul s-a îngroșat. Se transferă într-un bol și se servește

Dressing de ghimbir

Rețeta de dressing de ghimbir este perfectă pentru o salată de vară. Ai nevoie de puține ingrediente pentru a transforma o salată simplă într-un preparat extraordinar.

Dressing de ghimbir servit într-un borcan transparent
Dressingul de ghimbir este potrivit pentru salate de crudități / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ½ linguriță de ghimbir ras
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 1 lingură de muștar de Dijon
  • 1 lingură de miere (sau sirop de arțar)
  • 100 ml ulei (de struguri, canola sau de arahide)
  • ¼ linguriță de pudră de usturoi
  • ½ linguriță de sare 

Mod de preparare

Se curăță ghimbirul și se toacă. Apoi se pun toate ingredientele într-un blender și se procesează până sosul se omogenizează.

După aceea, se pune într-un recipient de sticlă care se închide ermetic și se păstrează la frigider până la o săptămână.  Se lasă să ajungă la temperatura camerei înainte de servire.

Beneficiile nutriționale ale ghimbirului

Ghimbirul este bogat în substanțe nutritive și compuși bioactivi, iar cel mai puternic este gingerolul. Acesta este un compus cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice, care pot ajuta la reducerea inflamației din organism și a durerilor articulare. De asemenea, ghimbirul este o sursă bună de vitamina C, magneziu și potasiu.

Conținutul său de fibre poate ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive și a regularității intestinale.

Deși ghimbirul este considerat în general sigur pentru consum în cantități moderate, unele persoane ar putea experimenta reacții adverse. Consumul excesiv de ghimbir poate provoca iritații ale mucoasei stomacului la unele persoane, în special la cele cu sensibilitate gastrică sau ulcer.

Dacă ei medicamente anticoagulantele, ar fi bine să întrebi medicul curant dacă poți consuma ghimbir pentru că este posibil să le reducă efectele.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cele mai bune sarmale
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
cârnați de porc de casă
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Finala Chefi la cuțite, 24 decembrie 2025. Cine sunt finaliștii sezonului 16. Ce premieră spectaculoasă a avut loc în Marea Finală
Finala Chefi la cuțite, 24 decembrie 2025. Cine sunt finaliștii sezonului 16. Ce premieră spectaculoasă a avut loc în Marea Finală
Finala Chefi la cuțite, 24 decembrie 2025. Cine sunt finaliștii sezonului 16. Ce premieră spectaculoasă a avut loc în Marea Finală
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
închide