Salată de vinete cu usturoi și pătrunjel verde, simplă și gustoasă
Dacă te-ai plictisit de clasica salată de vinete coapte, simplă sau cu maioneză, încearcă și varianta de salată de vinete cu usturoi și pătrunjel verde, mai simplă, dar foarte gustoasă.
Galerie foto
Chiar dacă conține puține ingrediente, salata are un gust deosebit. Gustul vinetelor coapte îl cunoști destul de bine de la rețetele de salată sau de zacuscă. Însă usturoiul adăugat oferă un plus de gust picant, iar pătrunjelul verde, un plus de aromă și prospețime. Iar dacă dorești salata mai cremoasă și mai consistentă, mai poți adăuga o lingură de maioneză, de smântână sau de iaurt. Salata va fi foarte gustoasă indiferent de combinația pentru care optezi.
Vinetele sunt printre cele mai populare legume de vară și oferă preparatelor gust delicios și consistență. Sunt atât de mari și de cărnoase încât poți prepara o mâncare dintr-o singură vânătă, plus alte câteva ingrediente. Iar pe lângă gust și consistență vinetele sunt o sursă bogată de nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți.
Nu ezita să incluzi vinetele în cât mai multe preparate culinare. Descoperă aici și o rețetă de vinete chinezești cu sos de usturoi și sos de soia. Iar mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru salată de vinete cu usturoi și pătrunjel verde.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi pregătește vinetele pe care le speli, le ștergi și le pui la copt. Le poți coace pe grătar, pe un grill, pe flacăra aragazului sau în cuptor. Dacă optezi pentru metoda cuptorului, nu uita să înțepi vinetele din loc în loc cu o scobitoare. Nu coace vinetele în exces, așa cum procedezi pentru salata clasică, pentru a nu se sfărâma. Salata va fi mai gustoasă și mai interesantă dacă tai vinetele în bucăți și nu le transformi în pastă.
Cum prepari salată de vinete cu usturoi și pătrunjel verde
După ce ai copt vinetele, presară-le cu sare, acoperă-le cu o folie sau cu o tavă și lasă-le la odihnit 20-30 de minute. Se vor curăța mult mai bine și mai rapid.
Descoperă aici și un articol complet despre cum se coc corect vinetele și cum se decojesc mai ușor.
În intervalul de timp cât vinetele stau la odihnit pentru a fi curățate, te poți ocupa de celelalte ingrediente. Curăță usturoiul, clătește-l apoi pisează-l în mojar, presărat cu sare. Picură câte puțin ulei și amestecă-l cu usturoiul pisat, ca pentru rețeta de mujdei. Iar dacă îl dorești foarte fin îl poți trece prin sită. Presară și puțin piper pentru un plus de gust picant.
După ce ai curățat vinetele, taie-le în bucăți și trece-le prin sosul de usturoi.
Clătește pătrunjelul verde, scurge-l bine și toacă-l mărunt. Adaugă-l peste bucățile de vinete cu sos de usturoi și amestecă ușor pentru a nu strivi vinetele.
Pune delicioasa salată de vinete cu usturoi și pătrunjel verde într-un bol cu capac. Pune bolul la rece pentru 30-40 de minute, înainte de a servi salata În acest interval de timp, aromele ingredientelor se vor întrepătrunde armonios, iar gustul salatei va fi desăvârșit. Opțional, poți adăuga în salată puțină maioneză, puțin iaurt sau puțină smântână.
Tot din aceeași categorie de rețete cu vinete, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de aperitiv cu vinete și ardei capia. O poți prepara și la borcan, pentru iarnă.