Salată orientală de post. Rețetă simplă și gustoasă
Una dintre cele mai populare rețete de salată pe care o poți prepara în zilele de post și nu numai, este rețeta de salată orientală de post. Rețeta este simplă și rapidă și conține puține ingrediente.
Ingredientele de bază din această salată sunt cartofii. Chiar dacă aceștia au un gust neutru, oferă consistență salatei și sățietate. Al doilea ingredient, dar și cel care oferă mai multă savoare este ceapa roșie. Aceasta se adaugă din belșug, dar nu înainte de a o marina într-o soluție pe bază de oțet. Ceapa roșie marinată poate fi adăugată în mai multe rețete de salată. Iar al treilea ingredient în constituie măslinele. Poți opta pentru măsline negre, verzi sau kalamata.
Pentru un plus de savoare, dar și de culoare, în salata orientală se mai pot adăuga și ardei roșii, proaspeți sau murați. Gogoșarii murați, adăugați în cantitate mai redusă, oferă salatei un plus de gust dulce-acrișor. Și tot pentru perioadele de post, însă pentru zilele în care se consumă pește, poți prepara și rețeta de salată de cartofi cu ton și măsline umplute cu ardei. Mai jos îți oferim varianta mai simplă a salatei orientale, perfectă pentru perioadele următoare.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe prin a pregăti ceapa și cartofii, singurele ingrediente care necesită un timp de preparare înainte de a fi adăugate în salată.
Pașii necesari pentru a prepara salată orientală de post
Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece, apoi toac-o în fâșii. Pune fâșiile de ceapă într-un bol, sau o caserolă cu capac. Presară sare fină peste fâșiile de ceapă și amestecă-le ușor între ele să se întrepătrundă cu sarea. Acoperă vasul și lasă ceapa frecată cu sare 4-5 minute, să se deshidrateze ușor. Amestecă într-un pahar oțetul cu uleiul, apa și zahărul. Toarnă acest amestec peste ceapă. Agită bolul sau caserola să se așeze bine fâșiile de ceapă și să fie acoperite cu lichid. Lasă ceapa roșie să se marineze pentru aproximativ 30 de minute.
Descoperă și o rețetă de dulceață de ceapă roșie la borcan.
În acest interval de timp te ocupi de cartofi. Spală cartofii și pune-i la fiert în apă cât să fie acoperiți. Nu le îndepărta coaja. Adaugă în apă și o linguriță de sare. Sarea ajută cartofii să se pătrundă mai repede, dar le accentuează și gustul.
Scurge gogoșarii murați de oțet, clătește-i cu apă rece și toacă-i în fâșii. Îndepărtează și sâmburii de la măsline pentru a le avea pregătite.
Când cartofii sunt fierți, scurge-i de apa fierbinte și trece-i prin apă rece pentru a stopa procesul termic. Curăță cartofii și toacă-i în cuburi potrivite.
Pune-i într-un bol încăpător. Scurge bine ceapa roșie de marinada în care a stat și adaug-o peste cartofi. Apoi adaugă fâșiile de gogoșari și măslinele.
Amestecă ușor ingredientele pentru a nu se sfărâma cartofii și pune salata la rece până în momentul servirii. Opțional, pentru un plus de prospețime, poți decora delicioasa salată orientală de post cu verdeață tocată mărunt.
Pentru zilele în care nu vei face pauză de la carne , îți oferim o rețetă de salată nemțească din cartofi cu bacon, denumită Kartoffelsalat.