Sangria, băutura specială a verii. 5 rețete pe care să le încerci cu prietenii
Sangria este un cocktail pe bază de vin, cu adaos de fructe, suc de fructe sau brandy, amestecate cu apă minerală. Este, poate, una dintre cele mai iubite băuturi ale verii. Sangria este ușoară și răcoritoare și o poți face la tine acasă exact cum îți place.
Sangria nu are o tărie alcoolică foarte mare așa încât poți să faci una dintre aceste rețete de sangria de care să te bucuri cu prietenii în zilele toride de vară. Poți folosi chiar vinul rămas în sticlă de 2-3 zile sau poți desface o sticlă nouă, fără să fie una foarte scumpă.
El Quitjote
El Quitjote este o variantă foarte parfumată de sangria cu elemente surpriză, cum ar fi oțetul balsamic.
Ingrediente
Pentru siropul de scorțișoară
- 250 g zahăr alb
- 8 bastoane de scorțișoară (ușor zdrobite)
- 300 ml apă
Pentru sangria:
- 200 ml vin Garnacha
- 90 ml Bonanto Aperitiv
- 60 ml Lustau Brandy de la Jerez Reserva
- 600 ml suc de ananas
- 300 ml sirop de scorțișoară
- 15 ml oțet balsamic
- 5 felii subțiri de portocale
- 5 felii subțiri de lămâie
- 1 felie subțire de ananas
- 300 ml suc proaspăt de lămâie, la început
- 170 ml Cava
Mod de preparare
Se face siropul de scorțișoară într-o oală mică, se combină zahărul cu o ceașcă de apă fierbinte. Se pune la foc mediu și se amestecă ocazional până când zahărul se dizolvă.
Se ia de pe foc și se lasă deoparte pentru a se răci la temperatura camerei. Apoi, se trece printr-o strecurătoare cu ochiuri fine, aruncând bucățile de scorțișoară. Se utilizează imediat sau se transferă într-un recipient etanș și se pune la frigider timp de până la o lună.
Se umple un ulcior mare cu gheață. Se adaugă toate lichidele. Apoi, se pune portocala feliată, lămâia și ananasul și se amestecă pentru a se combina. Se amestecă în sucul de lămâie, iar deasupra toarnă Cava. Pentru a servi, se toarnă în pahare de vin umplute cu gheață.
Sangria albă
Sangria albă este o variantă mai sofisticată a băuturii cu origini spaniole. Vinul sauvignon blanc o face să fie mai specială. Află mai multe despre consumul unui pahar de vin înainte de culcare.
Ingrediente
- 350 ml vin alb sec, cum ar fi sauvignon blanc
- 230 ml Lillet Blonde
- 60 ml lichior St Germaine
- 60 ml Lustau Sherry
- 60 ml suc proaspăt de portocale
- 60 ml suc proaspăt de lămâie
- 1 l apă minerală
- 1 portocală, tăiată transversal în jumătăți subțiri
- 1 lămâie, tăiată transversal în runde subțiri
Mod de preparare
Într-un ulcior, se amestecă vinul alb cu Lillet Blonde, cu lichiorul St. Germaine, cu sherry, sucul de portocale și cel de lămâie. Deasupra se pune apa minerală și apoi se amestecă feliile de portocale și cele de lămâie. Se umple ulciorul cu gheață și se amestecă până când este răcit înainte de servire.
Red Sangria
Red Sangria urmărește rețeta tradițională spaniolă, dar îi dă o notă spaniolă prin adăugarea de Lillet și Grand Marnier.
Ingrediente
Pentru grenadină
- 250 g suc de rodie
- 200 g zahăr brun
- 1⁄2 portocală
Pentru cocktail
- 350 ml vin roșu
- 230 ml Lillet Rouge
- 60 ml Lichior Grand Marnier
- 60 ml Lustau Sherry
- 60 ml suc proaspăt de portocale
- 30 ml grenadină de casă
- 1 l apă minerală
- 1⁄2 portocală, tăiat transversal în jumătăți subțiri
- 1 lămâie, tăiată transversal în runde subțiri
Mod de preparare
Pentru granadină se îndepărtează coaja portocalei în fâșii. Într-o cratiță mică, combinați cojile de portocale cu sucul de rodie și zahărul și se aduce la punctul de fierbere la foc mare. Se gătesc, amestecând, până când zahărul se dizolvă și siropul este ușor redus, aproximativ 5 minute.
Se ia de pe foc și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se scot și se aruncă cojile de portocală și se toarnă grenadina într-un recipient etanș. Poate sta la rece până la o lună.
Într-un ulcior, se amestecă toate băuturile. Deasupra se pune apă minerală și apoi se adaugă felii de portocale și lămâie. Se umple vasul cu gheață și se amestecă.
Book Club Sangria
Book Club Sangria este o rețetă vintage, inventată în anii 1970 de către membrii unui club de lectură din Houston, SUA.
Ingrediente
- 100 g zahăr
- 750 ml vin roșu fructat (Pinot noir)
- 60 ml de cognac
- 60 ml proaspăt de portocale
- 60 ml suc proaspăt de lămâie
- 60 ml suc proaspăt de limetă
- 100 g ghimbir dat prin răzătoare
- 200 g ananas proaspăt tocat cubulețe
- 4 felii subțiri de portocală, lămâie și limetă
- 1 piersică proaspătă, feliată
Mod de preparare
Într-o oală mică, se pun zahărul și o cană de apă la fiert și se lasă până când zahărul se dizolvă. Se ia de pe foc și se pune în vasul în care se face sangria. Când ajunge la temperatura camerei se adaugă băuturile. Apoi se acoperă și se dă la rece.
Chiar înainte de servire, se pun ghimbirul, ananasul, feliile de citrice și piersicile. Se toarnă în pahare umplute cu gheață, se garnisește cu fructe și se servește imediat. Descoperă care sunt cele mai hidratante băuturi.
Sangria casei
Cu toții ar trebui să avem o rețetă de sangria ale cărei ingrediente să le știm pe de rost și pe care să le avem mereu în casă.
Ingrediente
- 750 ml lambrusco rosé
- 400 ml Cocchi Americano
- 100 ml suc proaspăt de grapefruit
- felii de grapefruit
- apă carbogazoasă, pentru servire
Mod de preparare
Se amestecă lambrusco, Cocchi Americano și sucul într-un ulcior. Se împarte compoziția între 4-6 pahare umplute cu gheață și, în partea de sus, se adaugă apă minerală. Se decorează cu felii de grapefruit.