Spanac la congelator. Cum îl depozitezi ca să nu se strice
Spanacul este una dintre legumele care nu ar trebui să îți lipsească din meniul săptămânal. Este sărac în calorii și are o mulțime de vitamine și minerale. Dacă vrei să te bucuri de aceste beneficii și în afara sezonului, poți pune spanac la congelator. Iată cum poți face acest lucru asfel încât leguma să își păstreze proprietățile cât mai multe luni.
Poți pune spanac la congelator atât piure, cât și frunzele întregi. Îți prezentăm trei metode la fel de eficiente pe care să le folosești în funcție de modul în care vei folosi spanacul după decongelare.
Singura modalitate în care nu vei putea utiliza leguma după decongelare este în salate pentru că își va pierde structura și va avea o textură pe care nu ți-o dorești.
Cum să pui spanac la congelator
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să cumperi spanac cu frunze proaspete, fără să fie ofilit, să aibă pete sau alte defecte. Apoi spală-l sub mai multe jeturi de apă rece, mai ales dacă îl cumperi din piață, direct de la producători. Odată ce este curățat usucă foarte bine întotdeauna bine frunzele folosind un prosop de hârtie.
Există trei moduri de a îngheța spanacul. O vei alege pe cea potrivită în funcție de preparatele în care vrei să folosești spanacul. Dacă dorești ca frunzele să rămână intacte atunci vei congela spanacul întreg.
Dacă vrei să păstrezi și culoarea puternică a spanacului și să ai și frunzele intacte, poți le blanșezi. Această metodă ajută la prevenirea reacțiilor enzimatice care duc la degradare și decolorare. Cu toate acestea, reduce puțin conținutul de nutrienți.
Dacă urmează să folosești spanacul în smoothie-uri sau ca bază pentru rețete, transformă-l în piure și apoi congelează-l.
Spanac la congelator cu frunzele întregi
Spală spanacul și usucă-l. În acest caz poți să alegi și frunze care par că încep deja să se ofilească. Pune frunzele într-o pungă specială pentru congelator și scoate cât mai mult aer posibil. Dacă este posibil videază pungile. Poți folosi spanacul în decurs de maximum trei luni.
Spanac blanșat
Pune spanacul spălat bine într-o oală cu apă clocotită și scufundă-l complet timp de cel puțin 1-2 minute. Transferă-l apoi într-un castron cu cuburi de gheață.
Lăsă-l să se răcească complet timp de cel puțin 2-3 minute. Stoarce toată apa. Portionează-l și pune-l în pungi sau vase speciale pentru congelator. În felul acesta va rezista câteva luni bune.
Piure de spanac congelat
Dacă vrei să folosești spanac congelat în smoothieuri sau ca bază pentru alte mâncăruri cea mai bună metodă de congelare este prin transformare în piure. Piureul obținut pune-l în recipiente pentru cuburi de gheață. Pune-le la congelator pentru 3-4 ore sau până când se întăresc complet. Apoi transferă-le într-o pungă specială pentru congelator.
Descoperă șapte rețete cu spanac. Sunt simple și ușor de preparat.
Ce poți face din spanac congelat
Dacă vrei să gătești cu spanac congelat nu este nevoie să îl decongelezi înainte. Poate fi folosit în acest fel în orice fel de mâncare ai folosi și spanacul proaspăt, în afară de salate. Poți să îl pui în tocănițe, sosuri, supe, supe cremă sau orice alt preparat.
Dacă vrei să îi simți mai bine textura, folosește spanac congelat întreg sau blanșat. Pentru sosuri, supe cremă sau smoothieuri este perfect și piureul de spanac congelat.
Prin tratament termic spanacul pierde o parte din vitaminele solubile în apă, de exemplu, vitamina C. Acest lucru se întâmplă dacă îl gătești mult prea mult. Cu cât îl ții mai puțin în apă clocotită atunci când îl blanșezi cu atât își va păstra mai bine nutrienții.
Spanacul congelat proaspăt nu își va pierde proprietățile nutritive. Totuși, nu își va păstra textura. Acest lucru nu ar trebui să fie o problemă atâta timp cât îl vei utiliza în preparate care necesită tratament termic sau procesare la blender.